Important Current Affairs Questions for RRB Group-D Exam 2018: 15th November

Dear Readers, SSC CHSL examination & Railway Exam both will be conducted in online mode. GA on current affairs section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static GK for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on sscadda website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1.  Who has been appointed as the new Enforcement Directorate Director (ED)?
नए प्रवर्तन निदेशालय निदेशक (ईडी) के रूप में किसे नियुक्त किया गया है?
(a) Karnal Singh/ करनाल सिंह
(b) Aditya Puri/ आदित्य पुरी
(c) Shikha Sharma/ शिखा शर्मा
(d) Sanjay Mishra/ संजय मिश्रा

Show Answer
S1. Ans.(d)
Sol. Indian Revenue Service officer Sanjay Mishra was appointed as the new Enforcement Directorate Director (ED) in an additional capacity for three months. He has replaced Karnal Singh.

Q2.  Which of the following district has been renamed as Ayodhya? 
निम्नलिखित में से किस जिले का नाम अयोध्या रखा गया है?
(a) Faizpur/ फैज़पुर
(b) Mughalsarai/ मुगलसराय
(c) Faizabad / फैजाबाद
(d) Allahabad/ इलाहाबाद

Show Answer
S2. Ans.(c)
Sol. The Uttar Pradesh government has approved renaming of Faizabad and Allahabad divisions as Ayodhya and Prayagraj respectively. 


Q3. As part of the European Union (EU) project ‘International Urban Cooperation’, Kochi Corporation has signed an MoU with ____.    
यूरोपीय संघ (ईयू) परियोजना ‘अंतर्राष्ट्रीय शहरी सहयोग’ के हिस्से के रूप में, कोच्चि निगम ने ____ के साथ एक समझौता ज्ञापन पर हस्ताक्षर किए हैं.     
(a) Vilnius/ विनियस
(b) Rio de Janeiro/ रियो डी जनेरियो
(c) Cape Town/ केप टाउन
(d) Amsterdam/ एम्स्टर्डम

Show Answer
S3. Ans.(a)
Sol. As part of the European Union (EU) project ‘International Urban Cooperation’, Kochi Corporation and Vilnius, Lithuania, have signed an MoU. The primary focus of cooperation would be urban planning, corporate planning, transport, solid water management and water management.

Q4. The two-day annual meeting of World Economic Forum’s (WEF) Global Future Councils was recently held at_______.
वर्ल्ड इकोनॉमिक फोरम (डब्ल्यूईएफ) ग्लोबल फ्यूचर काउंसिल की दो दिवसीय वार्षिक बैठक हाल ही में_______ में आयोजित की गई थी.
(a) Canberra/ कैनबरा
(b) Berne/ बर्न
(c) Berlin/ बर्लिन
(d) Dubai / दुबई

Show Answer
S4. Ans.(d)
Sol. The two-day annual meeting of World Economic Forum’s (WEF) Global Future Councils was held in Dubai, the UAE.

Q5. The Bank for International Settlements (BIS) announced a new addition to its team, with ________ joining as the Chief Representative for Asia and the Pacific.
अंतर्राष्ट्रीय निपटान बैंक (बीआईएस) ने सोमवार को अपनी टीम में ________ को एशिया और प्रशांत के मुख्य प्रतिनिधि के रूप में शामिल करने की घोषणा की.
(a) S K Maurya/ एस के मौर्य
(b) Siddharth Tiwari/ सिद्धार्थ तिवारी
(c) Anant Kumar Singh/ अनंत कुमार सिंह
(d) Amit Trivedi/ अमित त्रिवेदी

Show Answer
S5. Ans.(b)
Sol. The Bank for International Settlements (BIS) announced a new addition to its team, with Siddharth Tiwari joining as the Chief Representative for Asia and the Pacific.



Q6. The Government has set up a state of -the- art National Data Repository.  It is a database of all the __________.
सरकार ने एक अत्याधुनिक राष्ट्रीय डेटा रिपोजिटरी स्थापित की है.  यह सभी __________ का डेटाबेस है.
(a) Indian Pan Card holders/ भारतीय पैन कार्ड धारक
(b) Geo-scientific data of all coal mines in India/ भारत में सभी कोयले की खानों का भू-वैज्ञानिक डेटा
(c) Indian residents, Aadhar card holder/ भारतीय निवासियों, आधार कार्ड धारक
(d) Geo-scientific data of hydrocarbon resources / हाइड्रोकार्बन संसाधनों का भू-वैज्ञानिक डेटा

Show Answer
S6. Ans.(d)
Sol. The Government has set up a state of -the- art National Data Repository. At the DG Carbons Roadshow programme in Abu Dhabi Union Minister for Petroleum & Natural Gas Dharmendra Pradhan stated that it is a database of all the geo-scientific data of hydrocarbon resources in the country.


Q7. The World Diabetes Day is organized on ______.
विश्व मधुमेह दिवस ______ पर आयोजित किया जाता है.
(a) 14 November/14 नवंबर
(b) 10 November/10 नवंबर
(c) 6 November/6 नवंबर
(d) 15 November/15 नवंबर

Show Answer


S7. Ans.(a)
Sol. The World Diabetes Day is organized on 14 November throughout the world. The theme for World Diabetes Day 2018 and 2019 is ‘The Family and Diabetes’.

Q8.  The theme for World Diabetes Day 2018 and 2019 is ____________.
विश्व मधुमेह दिवस 2018 और 201 9 के लिए विषय ____________ है.
(a) Educational on nutrition and diabetes in schools
(b) Let’s End the Diabetes
(c) The Family and Diabetes
(d) International Curriculum for Diabetes Health Education
Show Answer
S8. Ans.(c)
Sol. The World Diabetes Day is organized on 14 November throughout the world. The theme for World Diabetes Day 2018 and 2019 is ‘The Family and Diabetes’.
Q9. Prime Minister Narendra Modi recently addressed the world’s largest financial technology festival, Fintech festival. It was held at______. 
प्रधान मंत्री नरेंद्र मोदी ने हाल ही में दुनिया के सबसे बड़े वित्तीय प्रौद्योगिकी त्यौहार, फिनटेक त्यौहार को संबोधित किया. यह______ पर आयोजित किया गया था.
(a) Singapore / सिंगापुर
(b) Dublin/ डबलिन
(c) Ha Noi/ हा नोई
(d) Jerusalem/ जेरूशलेम
Show Answer
S9. Ans.(a)
Sol. Prime Minister Narendra Modi addressed the world’s largest financial technology festival Fintech in Singapore. Addressing the gathering, Prime Minister stated Fintech is a celebration of belief in the spirit of innovation and power of technology.



Q10. After the demise of Union Minister Ananth Kumar, the Ministry of Parliamentary Affairs went under the charge of ____________.
केंद्रीय मंत्री अनंत कुमार के निधन के बाद, संसदीय मामलों के मंत्रालय के प्रभार को ____________ को सौंपा गया है.
(a) DV Sadananda Gowda/ डीवी सदानंद गौड़ा
(b) Maneka Gandhi/ मेनका गांधी
(c) Anant Geete/ अनंत गीते
(d) Narendra Singh Tomar / नरेंद्र सिंह तोमर
Show Answer
S10. Ans.(d)
Sol. After the demise of Union Minister Ananth Kumar, Union Minister DV Sadananda Gowda has got the additional charge of the Ministry of Chemicals & Fertilizers and Narendra Singh Tomar was assigned the Ministry of Parliamentary Affairs..

Q11.  Union Minister __________ has got the additional charge of the Ministry of Chemicals & Fertilizers.
केंद्रीय मंत्री __________ को रसायन और उर्वरक मंत्रालय का अतिरिक्त प्रभार मिला है.
(a) Nirmala Sitharaman/ निर्मला सीतारमण
(b) DV Sadananda Gowda/ डीवी सदानंद गौड़ा
(c) Dharmendra Pradhan/ धर्मेंद्र प्रधान
(d) Dr. Jitendra Singh/ डॉ जितेंद्र सिंह

Show Answer
S11. Ans.(b)
Sol. After the demise of Union Minister Ananth Kumar, Union Minister DV Sadananda Gowda has got the additional charge of the Ministry of Chemicals & Fertilizers and Narendra Singh Tomar was assigned the Ministry of Parliamentary Affairs.




Q12. The 38th India International Trade Fair (IITF) has been organised at  _________.
38वें भारत अंतर्राष्ट्रीय व्यापार मेले (आईआईटीएफ) का आयोजन _________ में किया गया है.
(a) Oslo/ ओस्लो
(b) Ottawa/ ओटावा
(c) Madrid/ मैड्रिड
(d) New Delhi/ नई दिल्ली

Show Answer
S12. Ans.(d)
Sol. The 38th India International Trade Fair (IITF) has begun at Pragati Maidan in New Delhi. The 14-day annual event will continue till 27th of November.

Q13. The theme of the 38th India International Trade Fair (IITF) is_________.
38 वें भारत अंतर्राष्ट्रीय व्यापार मेले (आईआईटीएफ) का विषय_________ है.
(a) Standing Up Indian Exports
(b) Startup Enterprises in India
(c) Urban Enterprises and India
(d) Rural Enterprises in India

Show Answer
S13. Ans.(d)
Sol. The 38th India International Trade Fair (IITF) has begun at Pragati Maidan in New Delhi. The 14-day annual event will continue till 27th of November. This year the theme of the fair is ‘Rural Enterprises in India’.


Q14.  Who has been honoured with the “Lifetime Achievement Award” at the 6th Indian Social Work Congress in New Delhi?
नई दिल्ली में छठी भारतीय सामाजिक कार्य कांग्रेस में “लाइफटाइम अचीवमेंट अवार्ड” से किसे सम्मानित किया गया है?
(a) Ahmad Ashfaque Karim/ अहमद अशफाक करीम
(b) Martha Farrell / मार्था फेरेल
(c) Mekala Snehalatha/ मेकाला स्नेहालाथा
(d) Sheela Borthakur/ शीला बोर्थकुर
Show Answer
S14. Ans.(b)
Sol. Late Dr. Martha Farrell has been honoured with the “Lifetime Achievement Award” at the 6th Indian Social Work Congress in New Delhi. Dr. Farrell was recognized for her lifelong work towards gender equality, women’s empowerment and prevention of sexual harassment at workplace.

Q15.  Name the communication satellite, which was carried by ISRO’s Geosynchronous Satellite Launch Vehicle (GSLV-Mk III), was recently launched into space.
संचार उपग्रह का नाम बताइए, जिसे इसरो के जियोसिंक्रोनस सैटेलाइट लॉन्च वाहन (जीएसएलवी-एमके III) द्वारा लेजाया गया और अंतरिक्ष में लॉन्च किया गया था.
(a) GSAT-VII
(b) GSAT-IV
(c) GSAT-39
(d) GSAT-29
Show Answer
S15. Ans.(d)
Sol. GSAT-29 communication satellite, which is being carried by Indian Space Research Organisation (ISRO)’s Geosynchronous Satellite Launch Vehicle (GSLV-Mk III) was launched into space.

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD