Important Current Affairs Questions for Railway Exam 2018: 16th January

Dear Readers, SSC CHSL Exam & Railway Exam both will be conducted in online mode. GA on current affairs section is taken on the light note but cut off mark crossing the required score in a vital role. We have this for critical Static GK Providing, If you are regular in GA section in good to help you follow the content provided on sscadda website and adda247 app about general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Who has set up a world record in indoor rowing by completing 1 lakh meters in above-40 years category?
इनमें से किसने 40 वर्ष की ऊपर की श्रेणी में 1 लाख मीटर की दूरी पूरी करके इनडोर रोइंग में विश्व रिकॉर्ड बनाया है?
(a) Shahrukh Shaikh/ शाहरुख शेख
(b)  Shakil Ahmed / शकील अहमद
(c) Umesh Kumar/ उमेश कुमार
(d) Shonu Mishra/ शोनू मिश्रा

Show Answer


S1. Ans.(b)
Sol. Asian Cup gold medallist Shakil Ahmed has set up a world record in indoor rowing by completing 1 lakh meters in above-40 years category in Kolkata.

Q2. Which of the following bank inducted former SBI Managing Director B. Sriram and management consultant Rama Bijapurkar on its board as independent director?
निम्नलिखित में से किस बैंक ने स्वतंत्र निदेशक के रूप में SBI के पूर्व प्रबंध निदेशक बी.श्रीराम और प्रबंधन सलाहकार रामा बीजापुरकर को अपने बोर्ड में शामिल किया है?
(a) IndusInd Bank/ इंडसइंड बैंक
(b) Punjab National Bank/पंजाब नेशनल बैंक
(c) IDFC First Bank/ आईडीएफसी फर्स्ट बैंक
(d) ICICI Bank/ आईसीआईसीआई बैंक

Show Answer

S2. Ans.(d)
Sol. Private sector ICICI Bank inducted former SBI Managing Director B Sriram and management consultant Rama Bijapurkar on its board as independent director.

Q3. Ananth Narayanan has stepped down as CEO of Myntra and Jabong. Who has been named as new head of these two firms?
अनंत नारायणन ने मिंत्रा और जबोंग  के सीईओ के रूप में चुने गए। इन दो फर्मों के नए प्रमुख के रूप में किसे नामित किया गया है?
(a) M Narayanmurthy/ एम नारायणमूर्ति
(b) Kalyan Krishnamurthy/ कल्याण कृष्णमूर्ति
(c) Amar Nagaram / अमर नगरम
(d) Kalyan Nagaram/ कल्याण नगरम

Show Answer


S3. Ans.(c)
Sol. Ananth Narayanan has stepped down as CEO of Myntra and Jabong to pursue external opportunities. Amar Nagaram has been named as Head, Myntra and Jabong, reporting to Kalyan Krishnamurthy, CEO of Flipkart Group.

Q4. Government e Marketplace (GeM) has launched “Womaniya on GeM” initiative. GeM is a 100% government owned company set up under the aegis of ____________. 
गवर्नमेंट ई-मार्किट प्‍लेस (GeM) ने “वूमनिया ऑन GeM” पहल शुरू की है। GeM ____________ के तत्वावधान में स्थापित एक सौ प्रतिशत सरकारी स्वामित्व वाली कंपनी है।
(a) Ministry of Commerce and Industry/ वाणिज्य और उद्योग मंत्रालय
(b) Ministry of Skill Development and Entrepreneurship/ कौशल विकास और उद्यमिता मंत्रालय
(c) Ministry of Labour and Employment/ श्रम और रोजगार मंत्रालय
(d) Ministry of Home Affairs/ गृह मंत्रालय
Show Answer


S4. Ans.(a)
Sol. The initiative seeks to develop women entrepreneurship on the margins of society to achieve gender-inclusive economic growth. Government e-Marketplace is a 100% government owned company set up under the aegis of Ministry of Commerce and Industry.

Q5. Sir Michael Atiyah passed away at the age of 89. He was a well-known_______.
सर माइकल एतिहा का 89 वर्ष की आयु में निधन हो गया। वह एक प्रसिद्ध _______ थे।
(a) Politician/ राजनीतिज्ञ
(b) Mathematician / गणितज्ञ
(c) Scientist/ वैज्ञानिक
(d) Social activist/ सामाजिक कार्यकर्ता

Show Answer

S5. Ans.(b)
Sol. Sir Michael Atiyah, a British mathematician who received the 1966 Fields Medal, also known as the ‘Nobel for Mathematics,’ passed away at the age of 89.


Q6. The Parliament of Macedonia has passed the resolution to amend the constitution of the country to rename it as the Republic of Northern Macedonia. What is the capital of this country?
मैसेडोनिया संसद ने इसके नाम को रिपब्लिक ऑफ नॉदर्न मैसेडोनिया के रूप में बदलने के लिए देश के संविधान में संशोधन करने का प्रस्ताव पारित किया है। इस देश की राजधानी क्या है?
(a) Praia/ प्रिया
(b) Tunis/ ट्यूनिस
(c) Dili/ डिलि
(d) Skopje/ स्कोप्जे

Show Answer

S6. Ans.(d)
Sol. Skopje is the capital of Macedonia.


Q7. The Madras High Court has set up an expert committee to find a solution to root out invasive species of plants from the Western Ghats. The committee shall be headed by __________.
मद्रास उच्च न्यायालय ने पश्चिमी घाट से पौधों की तेज़ी से फैलने वाली प्रजातियों को बाहर निकालने के लिए एक विशेषज्ञ समिति का गठन किया है। समिति का नेतृत्व __________ द्वारा किया जाएगा।
(a) UK Sinha/ यूके सिन्हा
(b) MP Bezbaruah/ एम.पी. बेजबरुआ
(c) Shankar De/ शंकर डे
(d) Cherukuri Raghavendra Babu/ चेरुकुरी राघवेंद्र बाबू

Show Answer


S7. Ans.(d)
Sol. The Madras High Court has set up an expert committee to find a solution to root out invasive species of plants from the Western Ghats. The committee shall be headed by Cherukuri Raghavendra Babu, the chairman of the expert committee on invasive species in Chennai National Biodiversity Authority.

Q8. Who has won the under-8 category at the Kids’ Golf World Championship organized by US kids Golf in Malaysia?
मलेशिया में यूएस किड्स गोल्फ द्वारा आयोजित किड्स गोल्फ वर्ल्ड चैम्पियनशिप में अंडर-8 वर्ग में किसने जीत हासिल की?
(a) Kartik Singh/ कार्तिक सिंह
(b) Mangal Singh/ मंगल सिंह
(c) Rohit Kapoor/ रोहित कपूर
(d) Abhishek Arya/ अभिषेक आर्य

Show Answer
S8. Ans.(a)
Sol. Gurgaon’s 8-year-old Kartik Singh has won the under-8 category at the Kids’ Golf World Championship organized by US kids Golf in Malaysia, which makes him the youngest Indian to win the title.


Q9. The theme of the National Youth Parliament Festival 2019 is_______________.
राष्ट्रीय युवा संसद महोत्सव 2019 का विषय _______________ है।
(a) Be the Voice of Developing India
(b) New India and Finding solutions for contribution in policy making
(c) Be the Voice of New India and Find solutions and contribute to policy
(d) New India and your contribution toward its making
Show Answer

S9. Ans.(c)
Sol. Minister of Youth Affairs and Sports, Col Rajyavardhan Rathore launched the National Youth Parliament Festival 2019 at a function in New Delhi. The theme of the festival is- ‘Be the Voice of New India and Find solutions and contribute to policy’.

Q10. Indian army day is celebrated on ________.
भारतीय सेना दिवस ________ पर मनाया जाता है। 
(a) 15 January/ जनवरी
(b) 12 January/ जनवरी
(c) 14 January/ जनवरी
(d) 18 January/ जनवरी

Show Answer


S10. Ans.(a)
Sol. Army Day is celebrated on January 15 every year to mark the day when (then) Lieutenant General KM Cariappa took over from General Sir Francis Butcher as Commander-in-Chief of India on January 15, 1949.

You may also like to read:

ssc-cgl