Important Current Affairs Questions for Railway Exam 2018: 2nd January

Dear Readers, SSC CHSL Exam & Railway Exam both will be conducted in online mode. GA on current affairs section is taken on the light note but cut off mark crossing the required score in a vital role. We have this for critical Static GK Providing, If you are regular in GA section in good to help you follow the content provided on sscadda website and adda247 app about general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. The Union Cabinet has approved the Gaganyaan project under which a three-member crew will be sent to space for at least seven days. The project will cost ________________.
केंद्रीय मंत्रिमंडल ने गगनयान परियोजना की मंजूरी दे दी है, जिसके अंतर्गत तीन सदस्यीय दल को कम से कम सात दिनों के लिए अंतरिक्ष में भेजा जाएगा। परियोजना पर ________________ खर्च होंगे।
(a) INR 20,000 crore/ करोड़ भारतीय मुद्रा
(b) INR 15,000 crore/ करोड़ भारतीय मुद्रा
(c) INR 10,000 crore/ करोड़ भारतीय मुद्रा
(d) INR 25,000 crore/ करोड़ भारतीय मुद्रा

Show Answer


S1. Ans.(c)
Sol. The Union Cabinet has approved the Gaganyaan project under which a three-member crew will be sent to space for at least seven days, Union Minister Ravi Shankar Prasad stated. The project will cost INR 10,000 crore.

Q2. The Union government of India has recently banned which of the following Force/Organization? 
केंद्र सरकार ने हाल ही में निम्नलिखित में से किस सेना/संगठन पर प्रतिबंध लगाया है?
(a) Nagaland Liberation Forces/ नागालैंड लिबरेशन फोर्सेज
(b) Khalistan Liberation Force/ खालिस्तान लिबरेशन फोर्स
(c) Kashmir Liberation Forces/ कश्मीर लिबरेशन फोर्सेज
(d) Anti-Khal Organization/ एंटी-खल संगठन

Show Answer

S2. Ans.(b)
Sol. The Union government declared the Khalistan Liberation Force (KLF) a banned organization. A Home Ministry order stated the decision was taken under the Unlawful Activities (Prevention) Act 1967 for the outfit’s alleged involvement in the killing of innocent people and police officers and several bombings on civilian targets in India.

Q3. The Reserve Bank of India (RBI) will capture the payment habits of individuals in six cities Mumbai, Delhi, Kolkata, Chennai, Bengaluru and Guwahati. For the purpose, the central bank has launched a survey. Name this survey. 
भारतीय रिजर्व बैंक (RBI) छह शहरों मुंबई, दिल्ली, कोलकाता, चेन्नई, बेंगलुरु और गुवाहाटी में व्यक्तियों की भुगतान की आदतों को रिकॉर्ड करेगा। इस उद्देश्य के लिए, केंद्रीय बैंक ने एक सर्वेक्षण शुरू किया है। इस सर्वेक्षण का नाम बताइए।
(a) Survey on Retail Permitted Habitat of Individuals/ सर्वे ऑन रिटेल परमिटेड हैबिटैट ऑफ़ इंडिविजुअल्स
(b) Survey on Retail Protective Habitat of Individuals/ सर्वे ऑन रिटेल प्रोटेक्टिव हैबिटैट ऑफ़ इंडिविजुअल्स
(c) Survey on Retail Perplexity Habits of Individuals/ सर्वे ऑन रिटेल परप्लेक्सिटी हैबिटैट ऑफ़ इंडिविजुअल्स
(d) Survey on Retail Payment Habits of Individuals/ सर्वे ऑन रिटेल पेमेंट हैबिटैट ऑफ़ इंडिविजुअल्स

Show Answer



S3. Ans.(d)
Sol. The Reserve Bank of India (RBI) will capture the payment habits of individuals in six cities Mumbai, Delhi, Kolkata, Chennai, Bengaluru and Guwahati. For the purpose, the central bank has launched a ‘Survey on Retail Payment Habits of Individuals (SRPHi)’.

Q4. The 42nd Indian Social Science Congress was inaugurated by Manipur governor Dr Najma Heptulla in ____________.
मणिपुर के गवर्नर डॉ. नजमा हेपतुल्ला ने ____________ में 42 वें भारतीय सामाजिक विज्ञान कांग्रेस का उद्घाटन किया।
(a) Imphal/ इम्फाल
(b) Guwahati/ गुवाहाटी
(c) Bhubaneswar/ भुवनेश्वर
(d) Bhopal/ भोपाल

Show Answer

S4. Ans.(c)
Sol. The 42nd Indian Social Science Congress was inaugurated by Manipur governor Dr Najma Heptulla at KIIT University campus in Bhubaneswar, Odisha. The theme of the Congress was ‘Human Future in Digital Era.’

Q5. State-owned United Bank of India announced that the government has decided to infuse ___________ in the bank as part of Rs 28,615 crore capital infusion to be done in about half a dozen banks. 
राज्य के स्वामित्व वाले यूनाइटेड बैंक ऑफ इंडिया ने घोषणा की कि सरकार ने लगभग आधे दर्जन बैंकों में 28,615 करोड़ रुपये के पूंजी लगाने की सरकार की योजना के भाग के रूप में बैंक में ___________ लगाने का फैसला किया है।
(a) Rs 3,454 crore/ करोड़
(b) Rs 4,555 crore/ करोड़
(c) Rs 2,159 crore/ करोड़
(d) Rs 5,654 crore/ करोड़

Show Answer

S5. Ans.(c)
Sol. State-owned United Bank of India announced that the government has decided to infuse Rs 2,159 crore in the bank as part of Rs 28,615 crore capital infusion to be done in about half a dozen banks.

Q6. According to data furnished by the Reserve Bank of India, between 2015 and 2017, which of the following bank has penalized the highest number of employees for defrauding bank assets in the last three years? 
भारतीय रिज़र्व बैंक द्वारा 2015 और 2017 के बीच प्रस्तुत आंकड़ों के अनुसार, निम्नलिखित में से किस बैंक ने पिछले तीन वर्षों में, बैंक की संपत्ति  के साथ धोखा करने के लिए अधिकतम कर्मचारियों को दंडित किया है?
(a) ICICI Bank/ आईसीआईसीआई बैंक
(b) State Bank of India/ भारतीय स्टेट बैंक
(c) Punjab National Bank/ पंजाब नेशनल बैंक
(d) HDFC Bank/ एचडीएफसी बैंक

Show Answer

S6. Ans.(a)
Sol. According to data furnished by the Reserve Bank of India, between 2015 and 2017, private lender ICICI Bank penalized the highest number of employees for defrauding bank assets in the last three year out of 60 scheduled commercial banks operating in India.


Q7. Small Industries Development Bank of India headquarters in __________.
भारतीय लघु उद्योग विकास बैंक का मुख्यालय __________ में है।
(a) Kanpur/ कानपुर
(b) Mumbai/ मुंबई
(c) Chennai/ चेन्नई
(d) Lucknow/ लखनऊ

Show Answer

S7. Ans.(d)
Sol. Mohammad Mustafa is the present CMD of Small Industries Development Bank of India. SIDBI Headquarters in Lucknow.  SIDBI was set up on 2nd April 1990 under an Act of Indian Parliament.

Q8. The PM Narendra Modi has recently dedicated the 6th International Rice Research Institute (IRRI), South Asia Regional Center (ISARC) to the nation in ______________. 
पीएम नरेंद्र मोदी ने हाल ही में 6 वें अंतर्राष्ट्रीय चावल अनुसंधान संस्थान (IRRI), दक्षिण एशिया क्षेत्रीय केंद्र (ISARC) को ______________ में राष्ट्र को समर्पित किया है।
(a) Mumbai/ मुंबई
(b) Varanasi/ वाराणसी
(c) Chennai/ चेन्नई
(d) New Delhi/ नई दिल्ली

Show Answer

S8. Ans.(b)
Sol. The PM Modi dedicated the 6th International Rice Research Institute (IRRI), South Asia Regional Center (ISARC) to the nation. The Institute is built at the campus of National Seed Research and Training Center (NSRTC) in Varanasi.
Q9. What was the theme for 42nd Indian Social Science Congress 2018? 
42 वीं भारतीय सामाजिक विज्ञान कांग्रेस 2018 की थीम क्या थी?
(a) Digital India, Better India
(b) Human Future in Digital Era
(c) Human Behavior for Change
(d) Changing Behavior of Human Being
Show Answer

S9. Ans.(b)
Sol. The 42nd Indian Social Science Congress was inaugurated by Manipur governor Dr Najma Heptulla at KIIT University campus in Bhubaneswar, Odisha. The theme of the Congress was ‘Human Future in Digital Era.’




Q10. As per the MHA notification, Khalistan Liberation Force (KLF) was founded in _____________ by Aroor Singh and Sukhvinder Singh Babbar. 
एमएचए अधिसूचना के अनुसार, खालिस्तान लिबरेशन फोर्स (KLF) की स्थापना _____________ में अरूर सिंह और सुखविंदर सिंह बब्बर द्वारा की गई थी।
(a) 1956
(b) 1978
(c) 1998
(d) 1986

Show Answer


S10. Ans.(d)
Sol. As per the MHA notification, Khalistan Liberation Force (KLF) was founded in 1986 by Aroor Singh and Sukhvinder Singh Babbar with “the objective of establishing an independent state of Khalistan by secession of the state of Punjab from the Republic of India through violent means”.

Q11. Name the sportsperson who was named Balkan Athlete of the Year 2018. 
उस खिलाड़ी का नाम बताइए, जिसे बाल्कन एथलीट ऑफ द ईयर 2018 के लिए नामित किया गया था।
(a) Novak Djokovic/ नोवाक जोकोविच
(b) Luka Modric/ लुका मोड्रिक
(c) Rafale Nadal/ राफेल नडाल
(d) Roger Federer/ रोजर फेडरर

Show Answer

S11. Ans.(b)
Sol. Croatia captain Luka Modric was named Balkan Athlete of the Year, becoming only the second soccer player to scoop the prize after Bulgaria’s former European Footballer of the Year Hristo Stoichkov in 1994. 



Q12. Name the 33-year-old man from the United States who has become the first person to complete a solo trek across Antarctica without any assistance.
संयुक्त राज्य अमेरिका के 33 वर्षीय व्यक्ति का नाम बताइए, जो बिना किसी सहायता के अंटार्कटिका में सोलो ट्रेक पूरा करने वाला पहला व्यक्ति बन गया है।
(a) Tommy Caldwell/ टॉमी काल्डवेल
(b) Conrad Anker/ कौनराड अंकेर
(c) Jim Whittaker/ जिम व्हिटेकर
(d) Colin O’Brady / कॉलिन ओ’ब्रेडी

Show Answer

S12. Ans.(d)
Sol. A 33-year-old man Colin O’Brady from the United States has become the first person to complete a solo trek across Antarctica without any assistance.

Q13. The Union Cabinet approved amendments to POCSO Act, 2012. What does ‘C’ stand for in POCSO? 
केंद्रीय मंत्रिमंडल ने POCSO अधिनियम, 2012 में संशोधन को मंजूरी दे दी। POCSO में ‘C’ का क्या अर्थ है?
(a) Cosmos
(b) Chemical
(c) Children
(d) Composed

Show Answer



S13. Ans.(c)
Sol. The Union Cabinet approved amendments to the Protection of Children from Sexual Offences (POCSO) Act, 2012. The changes prescribe stringent punishment, including the death penalty for aggravated penetrative sexual assault of children.

Q14. Ashgabat is the Capital city of _____________. 
अश्क़ाबाद _____________ की राजधानी है।
(a) Afghanistan/ अफगानिस्तान
(b) Uzbekistan/ उज्बेकिस्तान
(c) Azerbaijan/ अजरबैजान
(d) Turkmenistan/ तुर्कमेनिस्तान

Show Answer

S14. Ans.(d)
Sol. Turkmenistan Capital: Ashgabat,  Currency: Manat.

Q15. Player Anup Kumar is related with which of the following sport? 
खिलाड़ी अनूप कुमार निम्नलिखित में से किस खेल से संबंधित हैं?
(a) Hockey/ हॉकी
(b) Wrestling/ कुश्ती
(c) Kabaddi/ कबड्डी
(d) Boxing/ मुक्केबाज़ी

Show Answer

S15. Ans.(c)
Sol. Renowned Kabaddi Player, Anup Kumar announced his retirement from Kabaddi ending a 15-year iconic career.

You may also like to read:

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD