Important Current Affairs Questions for Railway Exam 2018: 25th January

Dear Readers, SSC CHSL Exam & Railway Exam both will be conducted in online mode. GA on current affairs section is taken on the light note but cut off mark crossing the required score in a vital role. We have this for critical Static GK Providing, If you are regular in GA section in good to help you follow the content provided on sscadda website and adda247 app about general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.



Q1. Who among the following has been named the interim Finance Minister and interim Minister of Corporate Affairs? 
निम्नलिखित में से किसे अंतरिम वित्त मंत्री और कॉर्पोरेट मामलों के अंतरिम मंत्री नियुक्त किया गया है?
(a) Manohar Parrikar/ मनोहर पर्रिकर
(b) Sushma Swaraj/ सुषमा स्वराज
(c) Suresh Prabhu/ सुरेश प्रभु
(d) Piyush Goyal/ पीयूष गोयल

S1. Ans.(d)
Sol. Piyush Goyal has been named the interim Finance Minister and interim Minister of Corporate Affairs during Arun Jaitley’s indisposition. Goyal will retain his existing portfolios of coal and railways.

Q2. The final planning conference to work out the modalities for Indian Africa Field Training Exercise (IAFTX)-2019 was conducted at ________.
भारतीय अफ्रीका फील्ड प्रशिक्षण अभ्यास (IAFTX) -2019 की रूपरेखा पर काम करने के लिए अंतिम योजना सम्मेलन ________ में आयोजित किया गया था।
(a) Agra/ आगरा
(b) Pune/ पुणे
(c) Kochi/ कोच्चि
(d) Bhopal/ भोपाल

S2. Ans.(b)
Sol. The final planning conference to work out the modalities for Indian Africa Field Training Exercise (IAFTX)-2019 was conducted at Pune, Maharashtra. Delegates from Egypt, Ghana, Nigeria, Senegal, Sudan, South Africa, Tanzania, Namibia, Mozambique, Uganda, Niger & Zambia attended the conference.

Q3. Prime Minister Narendra Modi launched the Pravasi Teerth Darshan Yojana under which a group of Indian diaspora will be taken on a government-sponsored tour of religious places in India ______a year.
प्रधान मंत्री नरेंद्र मोदी ने प्रवासी तीर्थ दर्शन योजना शुरू की, जिसके अंतर्गत सरकारी प्रायोजित भारतीय धार्मिक स्थलों के दौरे पर एक भारतीय समूह को वर्ष में ______ ले जाया जाएगा।
(a) 6 times/ बार
(b) 4 times/ बार
(c) 3 times/ बार
(d) 2 times/ बार

S3. Ans.(d)
Sol. Prime Minister Narendra Modi launched the Pravasi Teerth Darshan Yojana under which a group of Indian diaspora will be taken on a government-sponsored tour of religious places in India twice a year.

Q4. _______ Government organised the 2nd edition of Global Investor summit in __________.
______ सरकार ने __________ में वैश्विक निवेशक शिखर सम्मेलन का दूसरा संस्करण आयोजित किया।
(a) Karnataka, Bangalore/ कर्नाटक, बैंगलोर
(b) Tamil Nadu, Madurai/ तमिलनाडु, मदुरै
(c) Tamil Nadu, Chennai/ तमिलनाडु, चेन्नई
(d) Andhra Pradesh, Amaravati/ आंध्र प्रदेश, अमरावती

S4. Ans.(c)
Sol. Tamil Nadu Government organised the 2nd edition of Global Investor summit in Chennai. The state government would soon unveil e-vehicle policy to give a boost to electric vehicles manufacturing in the state.

Q5. Which of the following country has announced that he is breaking off diplomatic ties with the United States?
निम्नलिखित में से किस देश ने घोषणा की है कि वह संयुक्त राज्य अमेरिका के साथ राजनयिक संबंध तोड़ रहा है?
(a) Iran/ ईरान
(b) Cuba/ क्यूबा
(c) Brazil/ ब्राज़िल
(d) Venezuela / वेनेजुएला

S5. Ans.(d)
Sol. Venezuelan President Nicolas Maduro has announced that he is breaking off diplomatic ties with the United States after his American counterpart Donald Trump recognized Opposition leader Juan Guaido as the South American country’s interim President.

Q6. Three Indian expats from ______ won the prestigious Pravasi Bharatiya Samman Award the highest honor conferred on Indian diaspora. 
______ के तीन भारतीय प्रवासियों को प्रतिष्ठित प्रवासी भारतीय सम्मान पुरस्कार से सम्मानित किया गया जो भारतीय प्रवासी के लिए सर्वोच्च सम्मान है।
(a) Australia/ ऑस्ट्रेलिया
(b) Canada/ कनाडा
(c) The USA/ यूएसए
(d) The UAE/ यूएई

S6. Ans.(d)
Sol. Three Indian expats from the UAE are amongst those who won the prestigious Pravasi Bharatiya Samman Award the highest honor conferred on Indian diaspora. President Ram Nath Kovind conferred the award on Girish Pant, Surender Singh Kandhari and Dr. Zulekha Daud and other awardees at the Pravasi Bharatiya Divas (PBD) Convention in Varanasi.

Q7. Indian Navy Chief Admiral Sunil Lanba commissioned the new Naval Air Base _________ at Diglipur in Andaman and Nicobar Islands.
भारतीय नौसेना प्रमुख एडमिरल सुनील लांबा ने अंडमान और निकोबार द्वीप समूह के डिगलीपुर में नए नौसेना एयर बेस _________ को शुरू किया।
(a) INS Mhadei/ आईएनएस महादेई
(b) INS Kohassa/ आईएनएस कोहासा
(c) INS Makar/ आईएनएस मकर
(d) INS Thalan/ आईएनएस थालान

S7. Ans.(b)
Sol. Indian Navy Chief Admiral Sunil Lanba commissioned the new Naval Air Base ‘INS Kohassa’ at Diglipur in Andaman and Nicobar Islands. The airbase will be used to handle operations of helicopters and small aircraft like the Dornier.

Q8.  2nd World Integrated Medicine Forum 2019 was held in______.
द्वितीय विश्व एकीकृत चिकित्सा मंच 2019 ______ में आयोजित किया गया था।
(a) Goa/ गोवा
(b) Bhopal/ भोपाल
(c) Pune/ पुणे
(d) Nagpur/ नागपुर

S8. Ans.(a)
Sol. Union Minister of State (Independent Charge) for AYUSH Shri Shripad Yesso Naik, inaugurated the 2nd World Integrated Medicine Forum 2019 on the ‘Regulation of Homeopathic Medical Products; Advancing global collaboration’ in Goa.

Q9. National Girl Child Day is celebrated in India on ________.
भारत में ________ को राष्ट्रीय बालिका दिवस मनाया जाता है।
(a) 23 January/ जनवरी
(b) 25 January/ जनवरी
(c) 3 January/ जनवरी
(d) 24 January/ जनवरी

S9. Ans.(d)
Sol. National Girl Child Day is celebrated in India on 24 January. Women and Child Development Ministry celebrated the National Girl Child Day 2019 at Pravasi Bharti Kendra, New Delhi. The programme also observed the anniversary of Beti Bachao Beti Padhao (BBBP) Scheme.

Q10. The theme of National Girl Child Day 2019 is ________.
राष्ट्रीय बालिका दिवस 2019 का विषय ________ है।
(a) Girls and Their Brighter Tomorrow
(b) Empowering Girls for a Brighter Tomorrow
(c) Educating Girls for a Better Tomorrow
(d) Empowering Girls Similar To Boys

S10. Ans.(b)
Sol. The theme of National Girl Child Day 2019 was “Empowering Girls for a Brighter Tomorrow”.


Q11. On 3 December 2018, the United Nations General Assembly adopted with consensus a resolution proclaiming _______as International Day of Education.
3 दिसंबर 2018 को, संयुक्त राष्ट्र महासभा ने सर्वसम्मति के साथ ________ को अंतर्राष्ट्रीय शिक्षा दिवस के रूप में अपनाया।
(a) 28 January/ जनवरी
(b) 21 January/ जनवरी
(c) 25 January/ जनवरी
(d) 24 January/ जनवरी

S11. Ans.(d)
Sol. On 3 December 2018, the United Nations General Assembly adopted with consensus a resolution proclaiming 24 January as International Day of Education, in celebration of the role of education for peace and development.

Q12. Vodafone Idea announced that its board had approved a rights issue of _______to existing eligible equity shareholders in line with the recommendations of the capital raising committee. 
वोडाफोन आइडिया ने घोषणा की कि उसके बोर्ड ने पूंजी जुटाने की समिति की सिफारिशों के अनुरूप मौजूदा पात्र इक्विटी शेयरधारकों के _______तक के अधिकारों को मंजूरी दी थी।
(a) Rs20,000 crore/ करोड़ रुपये
(b) Rs25,000 crore/ करोड़ रुपये
(c) Rs10,000 crore/ करोड़ रुपये
(d) Rs15,000 crore/ करोड़ रुपये

S12. Ans.(b)
Sol. Vodafone Idea announced that its board had approved a rights issue of Rs25,000 crore to existing eligible equity shareholders in line with the recommendations of a capital raising committee it had set up in November 2018.

Q13. Yes Bank has appointed veteran banker ______________ as its new MD & CEO, who will join the bank on or before March 1, 2019.
यस बैंक ने अनुभवी बैंकर ______________ को अपना नया एमडी और सीईओ नियुक्त किया है, जो 1 मार्च, 2019 को या उससे पहले अपना पद संभालेंगे।
(a) Shubhalakshmi Panse/ शुभलक्ष्मी पानसे
(b) Ravneet Singh Gill/ रवनीत सिंह गिल
(c) Deepak Parekh/ दीपक पारेख
(d) K V Thomas/ के वी थॉमस

S13. Ans.(b)
Sol. Yes Bank has appointed veteran banker Ravneet Singh Gill as its new MD & CEO and the lender has also received the RBI’s approval for the same.He will join the bank on or before March 1, 2019.

Q14. Indian economy is expected to accelerate at a rate of ______ in 2019-20, according to a report by the United Nations.
संयुक्त राष्ट्र की एक रिपोर्ट के अनुसार, भारतीय अर्थव्यवस्था 2019-20 में ______ की दर से वृद्धि होने की उम्मीद है।
(a) 7.1
(b) 7.4
(c) 7.6%
(d) 7.8

S14. Ans.(c)
Sol.  The Indian economy is expected to accelerate at a rate of 7.6% in 2019-20, according to a report by the United Nations titled United Nations’ World Economic Situation and Prospects (WESP) 2019.

Q15. Yes Bank Headquarters is in _____.
येस बैंक का मुख्यालाय _____ में स्थित है।
(a) Kochi/ कोच्चि
(b) Chennai/ चेन्नई
(c) Delhi/ दिल्ली
(d) Mumbai/ मुंबई

S15. Ans.(d)
Sol. Yes Bank Headquarters is in Mumbai.


For RRB JE Free Study Material Click Here


holi