Access to All SSC Exams Courses Buy Now
Home Current Affairs Important Current Affairs Questions for Govt. Exam 2018-19: 8th February

Important Current Affairs Questions for Govt. Exam 2018-19: 8th February

Dear Readers, SSC CGL Exam & Railway Exam both will be conducted in online mode. GA on current affairs section is taken on the light note but cut off mark crossing the required score in a vital role. We have this for critical Static GK Providing, If you are regular in GA section in good to help you follow the content provided on sscadda website and adda247 app about general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Which of the following player hammered the fastest fifty for India in Women’s T20Is?
निम्नलिखित में से किस खिलाड़ी ने महिला टी 20 में भारत के लिए सबसे तेज अर्धशतक लगाया?
(a) Mithali Raj/ मिताली राज
(b) Smriti Mandhana/ स्मृति मंधाना
(c) Poonam Raut/ पूनम राउत
(d) Latika Kumari/ लतिका कुमारी

Show Answer

About Course:

About SSC Maha Pack

If you are preparing for more than 1 SSC exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for all SSC exams on Adda247.

SSC Exams Covered in this Pack

SSC CGL, SSC CHSL, SSC CPO, Stenographer, MTS, Selection Post and GD Constable, etc.

What all You Get

  • All Interactive Live Classes by best teachers
  • All Recorded Video Courses designed by experts
  • All Tests Series
  • All eBooks
  • Doubt Clearing by experts
  • Personality Development Courses like Spoken English, Interview Techniques, and more…

 

SSC Maha Pack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts
  • Language: English & Hindi Medium
SSC Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 14 Months
  2. 8 Months
  3. 3 Months
  4. 1 Month
7999 571/month
BUY NOW
Ans.(b)
Sol. Indian opener Smriti Mandhana hammered the fastest fifty for India in Women’s T20Is. The left-handed batswoman struck a half-century in just 24 balls in the 1st T20I against New Zealand at Westpac Stadium in Wellington.

Q2. Who among the following has been honored with the ‘Freedom of the City Of London’ by the city of London Corporation?
निम्नलिखित में से किसे लंदन कॉर्पोरेशन के शहर द्वारा ‘फ्रीडम ऑफ़ द सिटी ऑफ़ लंदन’ से सम्मानित किया गया है?
(a) Shobna Gulati/ शोभना गुलाटी
(b) Gurinder Chadha/ गुरिंदर चड्ढा
(c) Sarita Choudhury/ सरिता चौधरी
(d) Sanjiv Chadha/ संजीव चड्ढा

Show Answer

Ans.(d)
Sol. The State Bank of India’s Uk chief Mr. Sanjiv Chadha has been honored with the ‘Freedom of the City Of London’ by the city of London Corporation in recognition of his contribution to promoting the bilateral relations.

Q3. Indian Banking Association has issued advisory requesting banks to waive off the processing, documentation, inspection and all other service charges for Kisan Credit Card and crop loans up to INR ______.
इंडियन बैंकिंग एसोसिएशन ने बैंकों को प्रोसेसिंग, डॉक्यूमेंटेशन, इंस्पेक्शन और अन्य सभी को छूट देने के लिए एडवाइजरी जारी की है किसान क्रेडिट कार्ड और फसल ऋण के लिए सेवा शुल्क ______ तक है।
(a) 1 lakh/ लाख
(b) 2 lakh/ लाख
(c) 3 lakh/ लाख
(d) 5 lakh/ लाख

Show Answer


Ans.(c)
Sol. Indian Banking Association has issued advisory requesting banks to waive off the processing, documentation, inspection and all other service charges for Kisan Credit Card and crop loans up to 3 lakh rupees.

Q4. As per the government data, the national sanitation coverage is now _______ compared to 39% in 2014.
सरकारी आंकड़ों के अनुसार, 2014 में 39% की तुलना में राष्ट्रीय स्वच्छता कवरेज अब _______ है।
(a) 78%
(b) 92%
(c) 84%
(d) 98%

Show Answer
Show Answer

Ans.(d)
Sol. As per the government data, over 50 crore people stopped defecating in the open since the launch of the Swachh Bharat Mission and with over 5.5 lakh villages have been declared Open Defecation Free (ODF) and the national sanitation coverage is now 98% compared to 39% in 2014.

Q5. 2019 Asia LPG summit was organised at _______.
वर्ष 2019 एशिया एलपीजी शिखर सम्मेलन _______ में आयोजित किया गया था।
(a) Vienna/ वियना
(b) New Delhi / नई दिल्ली
(c) Sochi/ सोची
(d) Ranchi/ रांची

Show Answer

Ans.(b)
Sol. Mr. Dharmendra Pradhan, Union Minister for petroleum and natural gas, inaugurated the 2019 Asia LPG summit in New Delhi. The summit has been organized jointly by the major Indian oil marketing companies (OMCs) Indian Oil, Hindustan Petroleum and Bharat Petroleum together with the World LPG Association (WLPGA) at the Taj Palace Hotel in New Delhi.

Q6. Which of the following country signed an accord to join NATO to become the 30th member of the US-led alliance?
निम्नलिखित में से किस देश ने अमेरिकी नेतृत्व वाले गठबंधन के 30 वें सदस्य बनने के लिए नाटो में शामिल होने के लिए समझौते पर हस्ताक्षर किए?
(a) Romania/ रोमानिया
(b) Cameroon/ कैमरून
(c) Montenegro/ मोंटेनेग्रो
(d) Macedonia / मैसिडोनिया

Show Answer

Ans.(d)
Sol. Macedonia signed an accord to join NATO to become the 30th member of the US-led alliance. At a formal signing of the NATO accession protocol, Macedonia’s Foreign Minister Nikola Dimitrov hailed the moment as showing that the country will never walk alone once in the alliance.



Q7. India and __________have joined hands for cooperation on Water and Waste Management.
भारत और __________ ने जल और अपशिष्ट प्रबंधन पर सहयोग के लिए हाथ मिलाया।
(a) Turkey/ टर्की
(b) Poland/ पोलैंड
(c) Bulgaria/ बुल्गारिया
(d) Germany / जर्मनी

Show Answer

Ans.(d)
Sol. India and Germany have joined hands for cooperation on Water and Waste Management. During the meeting of 3rd Indo-German Working Group for cooperation on water and waste management which concluded in New Delhi, both sides discussed potential cooperation in this area.

Q8. Which of the following state has set up a committee to review various schemes being implemented for the welfare of tribals in the state?
निम्नलिखित में से किस राज्य ने राज्य में आदिवासियों के कल्याण के लिए लागू की जा रही विभिन्न योजनाओं की समीक्षा के लिए एक समिति का गठन किया है?
(a) Uttarakhand / उत्तराखंड
(b) Karnataka/ कर्नाटक
(c) Maharashtra / महाराष्ट्र
(d) Madhya Pradesh/ मध्य प्रदेश

Show Answer
Ans.(c)
Sol. The Maharashtra government has set up a committee to review various schemes being implemented for the welfare of tribals in the state. The 17-member committee, headed by former MLA and Shramjeevi Sanghatna president Vivek Pandit, will undertake the study of various works done for providing employment opportunities, minimum wages and proper livelihood to tribals.


Q9. Shobha Koser won Sangeet Natak Akademi Awards 2017. She is a noted _________-.
शोभा कोसर ने संगीत नाटक अकादमी पुरस्कार 2017 जीता। वह एक प्रतिष्ठित _________ हैं।
(a) flute player/ बांसुरी वादक
(b) Kathak dancer/ कथक नर्तक
(c) Sattriya dancer/ सत्रीया नृत्य
(d) Veena player/ वीणा वादक

Show Answer

Ans.(b)
Sol. Shobha Koser won Sangeet Natak Akademi Awards 2017. She is a noted kathak dancer.


Q10. The Reserve Bank of India has slapped a ________ penalty on Syndicate Bank and ______ on Axis Bank for violating norms.
भारतीय रिजर्व बैंक ने मानदंडों का उल्लंघन करने के लिए सिंडीकेट बैंक पर ________ दंड और एक्सिस बैंक पर ______ का आरोप लगाया है।
(a) Rs1-crore, Rs20 lakh /1करोड़ रु., 20 लाख रु
(b) Rs20 lakh, Rs50 lakh/20 लाख रु., 50 लाख रु.
(c) Rs1-crore, Rs50 lakh/1करोड़ रु., 50 लाख रु
(d) Rs50 lakh, Rs1-crore/50 लाख रु., 1 करोड़ रु.

Show Answer

Ans.(a)
Sol. The Reserve Bank of India has slapped a Rs1-crore penalty on Syndicate Bank and Rs20 lakh on Axis Bank for violating norms. The penalty on Syndicate Bank is due to non-compliance with the directions regarding frauds and risk management systems.
Q11. Ayushman Bharat Yojana or Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana (PM-JAY) App was launched on Google play store. Who is the CEO of PM-JAY?
आयुष्मान भारत योजना या प्रधान मंत्री जन आरोग्य योजना (PM-JAY) ऐप को गूगल प्ले स्टोर पर लॉन्च किया गया था। PM-JAY के सीइओ कौन हैं?
(a) Indu Bhushan / इंदु भूषण
(b) Indu Malhotra/ इंदु मल्होत्रा
(c) Induja Kumari/ इंदुजा कुमारी
(d) Bharat Bhushan / भरत भूषण

Show Answer

Ans.(a)
Sol. Indu Bhushan is the CEO of PM-JAY. Ayushman Bharat Yojana or Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana (PM-JAY) is a centrally sponsored scheme; which was launched in the year 2018, under the Ayushman Bharat Mission of MoHFW in the country.



Q12. Which of the following payments bank has announced the launch of a sweep account facility in association with Suryoday Small Finance Bank (SSFB)?
निम्नलिखित में से किस भुगतान बैंक ने सूर्योदय स्माल फाइनेंस बैंक (SSFB) के साथ मिलकर एक स्वीप खाता सुविधा शुरू करने की घोषणा की है?
(a) Airtel Payments Bank/ एयरटेल पेमेंट्स बैंक
(b) Paytm Payments Bank/ पेटीएम पेमेंट्स बैंक
(c) Fino Payments Bank/ फिनो पेमेंट्स बैंक
(d) EU Small Finance Bank/ ईयू स्मॉल फाइनेंस बैंक

Show Answer

Ans.(c)
Sol. Fino Payments Bank (FPB) has announced the launch of a sweep account facility in association with Suryoday Small Finance Bank (SSFB). This partnership will help FPB address the issue of deposit limits that all the payment banks face at the moment.

Q13. Who among the following has been appointed as the new secretary of the Ministry of Civil Aviation?
निम्नलिखित में से किसे नागरिक उड्डयन मंत्रालय के नए सचिव के रूप में नियुक्त किया गया है?
(a) Kuldeep Singh Barola/ कुलदीप सिंह बरोला
(b) Pradeep Singh Kharola/ प्रदीप सिंह खारोला
(c) Prakash Kumar Badola/ प्रकाश कुमार बडोला
(d) Roshan Dixit/ रोशन दीक्षित

Show Answer
Ans.(b)
Sol. The government appointed Air India chief managing director and Chairperson Pradeep Singh Kharola the secretary of the Ministry of Civil Aviation. Kharola will take over from Rajiv Nayan Choubey.


Q14. What is the policy repo rate after 6th Bi-Monthly Monetary Policy Committee meeting?
6 वीं द्वि-मासिक मौद्रिक नीति समिति की बैठक के बाद पॉलिसी रेपो दर कितना है?
(a) 7.25%
(b) 6.75%
(c) 6.50%
(d) 6.25%

Show Answer

Ans.(d)
Sol. The Monetary Policy Committee (MPC) decided to reduce the policy repo rate under the liquidity adjustment facility (LAF) by 25 basis points from 6.5% to 6.25% with immediate effect.


Q15. What is the marginal standing facility (MSF) rate after 6th Bi-Monthly Monetary Policy Committee meeting?
6 वीं द्वि-मासिक मौद्रिक नीति समिति की बैठक के बाद सीमांत स्थायी सुविधा (MSF) दर कितनी है?
(a) 6.5%
(b) 7.25%
(c) 6.75%
(d) 6.25%

Show Answer

Ans.(a)
Sol. The reverse repo rate under the LAF stands adjusted to 6.0%, and the marginal standing facility (MSF) rate and the Bank Rate to 6.5%.

 

You may also like to read:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

×
Login
OR

FORGOT?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD