Important Current Affairs Questions for Govt. Exam 2018-19: 9th February

Dear Readers, SSC CGL Exam & Railway Exam both will be conducted in online mode. GA on current affairs section is taken on the light note but cut off mark crossing the required score in a vital role. We have this for critical Static GK Providing, If you are regular in GA section in good to help you follow the content provided on sscadda website and adda247 app about general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Name the longest-serving congressman in US history, who has passed away aged 92?
अमेरिकी इतिहास में सबसे लंबे समय तक सेवा करने वाले कांग्रेसी का नाम बताइए, जिनका निधन 92 वर्ष की आयु में हो गया है?
(a) James Smith/ जेम्स स्मिथ
(b) John Dingell/ जॉन डिंगेल
(c) Maria Garcia/ मारिया गार्सिया
(d) Carl Hayden/ कार्ल हेडन

S1. Ans.(b)
Sol. John Dingell, the longest-serving congressman in US history, has passed away aged 92. He was first elected in 1955, serving in the House of Representatives for the next 59 years. He retired in 2015.

Q2. GeM (national public procurement platform of Ministry of Commerce and Industries) and Competition Commission of India (CCI) entered into a MoU to enable a fair and competitive environment in the___________.
GeM (वाणिज्य और उद्योग मंत्रालय का राष्ट्रीय सार्वजनिक खरीद मंच) और भारतीय प्रतिस्पर्धा आयोग (CCI) ने ___________ में एक निष्पक्ष और प्रतिस्पर्धी माहौल को सक्षम करने के लिए एक समझौता ज्ञापन पर हस्ताक्षर किया।

(a) Agri Marketplace/ एग्री मार्केटप्लेस
(b) Retail Market/ रिटेल मार्केट
(c) Wholesale Market/ होलसेल मार्किट
(d) e Marketplace/ ई मार्केटप्लेस

S2. Ans.(d)
Sol. Government e Marketplace (GeM) and Competition Commission of India (CCI) entered into an MoU to enable a fair and competitive environment in the e-Marketplace.

Q3. The India Pavilion at the _______International Film Festival 2019 was inaugurated by Mr Matthijis Wouter Knol, Director European Film Market (EFM).
_______इंटरनेशनल फिल्म फेस्टिवल 2019 में इंडिया पवेलियन का उद्घाटन डायरेक्टर यूरोपियन फिल्म मार्केट (EFM) के श्री मैथिजिस राउटर नोल ने किया।
(a) Berlin/ बर्लिन
(b) Brussels/ ब्रसेल्स
(c) Cannes/ कैन
(d) Paris/ पेरिस

S3. Ans.(a)
Sol. The India Pavilion at the Berlin International Film Festival (Berlinale) 2019 was inaugurated by Mr Matthijis Wouter Knol, Director European Film Market (EFM). The poster of IFFI 2019 was also inaugurated by the dignitaries during the inaugural ceremony.

Q4. Which of the following city hosted the ‘Parmanu Tech 2019’ conference to discuss the issues related to Nuclear Energy and Radiation Technologies?
निम्नलिखित में से किस शहर ने परमाणु ऊर्जा और विकिरण प्रौद्योगिकी से संबंधित मुद्दों पर चर्चा करने के लिए ‘परमाणु टेक 2019’ सम्मेलन की मेजबानी की?
(a) Kudankulam/ कुडनकुलम
(b) Tarapur/ तारापुर
(c) Narora/ नरौरा
(d) New Delhi/ नई दिल्ली

S4. Ans.(d)
Sol. Ministry of External Affairs and Department of Atomic Energy (DAE) organized Parmanu Tech 2019 in New Delhi to discuss the issues related to Nuclear Energy and Radiation Technologies.

Q5. India ranks _______on the International Intellectual Property (IP) Index, 2019.
अंतर्राष्ट्रीय बौद्धिक संपदा (आईपी) सूचकांक, 2019 में भारत की _______ रैंक है।
(a) 36th
(b) 42th
(c) 48th
(d) 54th

S5. Ans.(a)
Sol. India has jumped eight places to 36th position on the International Intellectual Property (IP) Index, which analyses the IP climate in 50 global economies, this year. India’s eight-point jump in 2019 from 44th position in 2018 is the highest increase among 50 nations mapped by the index.

Q6. Who among the following was conferred the Légion d’Honneur (Legion of Honour), the highest civilian award of France, in recognition of his work for specially-abled children?
निम्नलिखित में से किसे विशेष रूप से विकलांग बच्चों के लिए उनके काम की मान्यता में, फ्रांस का सर्वोच्च नागरिक सम्मान Légion d’Honneur (लीजन ऑफ ऑनर) प्रदान किया गया था?

(a) Rosa Parks/ रोजा पार्क
(b) Kailash Satyarthi/ कैलाश सत्यार्थी
(c) Francois Laborde/ फ्रेंकोइस लेबोर्डे
(d) Claudette Colvin/क्लॉडेट कॉल्विन

S6. Ans.(c)
Sol. Father Francois Laborde, a 92-year-old priest, was conferred the Légion d’Honneur (Legion of Honour), the highest civilian award of France, in recognition of his work for specially-abled children.

Q7. Name the app launched by Chennai police that can track the status of stolen two-wheelers and cell phones.
उस एप्प का नाम बताइए जो चेन्नई पुलिस द्वारा चोरी हुए दोपहिया वाहनों और सेलफोन के स्थान को ट्रैक करने के लिए लांच किया गया है।
(a) CellCop
(b) Copwheel
(c) SuperCop
(d) DigiCop

S7. Ans.(d)
Sol. Actor Vijay Sethupathi launched the mobile App ‘DigiCop’ of the Chennai police department at the Commissioner’s office. Using the App, people can track the status of stolen two-wheelers and cell phones.

Q8. Who among the following notched up a gold (48kg category) medal at the EGAT Cup in Thailand?
निम्नलिखित में से किसने थाईलैंड में ईजीएटी कप में एक स्वर्ण (48 किग्रा वर्ग) पदक जीता?
(a) Mirabai Chanu/ मीराबाई चानू
(b) Punam Yadav/ पुनम यादव
(c) Santoshi Matsa/ संतोषी मत्स
(d) Geeta Rani/ गीता रानी

S8. Ans.(a)
Sol. World champion Indian weightlifter Saikhom Mirabai Chanu notched up a gold medal at the EGAT Cup in Thailand. Chanu won the 48kg category gold with an effort of 192 kg in the silver level Olympic qualifying event.

Q9. The 5th India-Bangladesh Joint Consultative Committee Meeting was held in_______.
5 वीं भारत-बांग्लादेश संयुक्त सलाहकार समिति की बैठक _______ में आयोजित की गई थी।
(a) Chittagong/ चटगाँव
(b) Kolkata/ कोलकाता
(c) Dhaka/ ढाका
(d) New Delhi/ नई दिल्ली

S9. Ans.(d)
Sol. The 5th India-Bangladesh Joint Consultative Committee Meeting was held in New Delhi. External Affairs Minister Sushma Swaraj and Foreign Affairs Minister of Bangladesh Dr. A. K. Abdul Momen co-chaired the meeting.

Q10. The first meeting of the US-India CEO Forum will be held in _______on February 14.
यूएस-इंडिया सीईओ फोरम की पहली बैठक 14 फरवरी को ______ में होगी।
(a) New York/ न्यूयॉर्क
(b) New Delhi/ नई दिल्ली
(c) Washington DC/ वाशिंगटन डीसी
(d) California/ कैलिफ़ोर्निया

S10. Ans.(b)
Sol. US Commerce Secretary Wilbur Ross has announced the names of the American private sector members of the US-India CEO Forum among who are MasterCard CEO Ajay Banga and Qualcomm CEO Steve Mollenkopf. The first meeting of the forum will be held in New Delhi on February 14.

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?