Important Current Affairs Questions for RRB ALP/Technician Exam 2018: 2nd April

Dear Readers, SSC CHSL examination & Railway Exam both will be conducted in online mode. GA on current affairs section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static GK for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on sscadda website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Name the Veteran director who has been appointed the chairman of the central panel of the 65th National Film Awards.
वयोवृद्ध निर्देशक _______ को 65 वें राष्ट्रीय फिल्म पुरस्कारों के केंद्रीय पैनल के अध्यक्ष नियुक्त किया गया है.
(a) Imtiaz Hussain/ इम्तियाज हुसैन
(b) Imtiaz Ali/ इम्तियाज अली
(c) Mehboob/ महबूब
(d) Shekhar Kapur/ शेखर कपूर

Show Answer
Ans.(d)
Sol. Veteran director Shekhar Kapur has been appointed the chairman of the central panel of the 65th National Film Awards. The central panel comprises a chairperson and 10 other members, including five regional chairpersons who head the respective regional panels.


Q2. Name the homegrown logistics start-up that has tied up with YES Bank, IDFC, and 10 other financial institutions to make cheaper funds available to truck owners and operators on its platform.
___________ एक घरेलू लॉजिस्टिक्स स्टार्ट-अप जो ट्रकों के एक एग्रीगेटर के रूप में काम करता है, ने अपने प्लेटफार्म पर ट्रक मालिकों और ऑपरेटरों के लिए सस्ता फंड उपलब्ध कराने के लिए यस बैंक, आईडीएफसी और 10 अन्य वित्तीय संस्थानों के साथ करार किया है?
(a) Moto Power/ मोटो पावर
(b) Rivigo/ रिविगो
(c) Track GO/ ट्रैक गो
(d) Transpro/ ट्रांस्प्रो

Show Answer
Ans.(b)
Sol. Rivigo, a homegrown logistics start-up that owns as well as acts as an aggregator of trucks, is tying up with YES Bank, IDFC, and 10 other financial institutions to make cheaper funds available to truck owners and operators on its platform.

Q3. The Kadaknath Chicken of which among the following state has recently got the Geographical Indication Tag?
निम्नलिखित में से किस राज्य के कड़कनाथ चिकन को भौगोलिक संकेतक टैग दिया गया है?
(a) Odisha/ ओडिशा
(b) Uttarakhand/ उत्तराखंड
(c) Madhya Pradesh/ मध्य प्रदेश
(d) Kerala/ केरल

Show Answer
Ans.(c)
Sol. Six years after it applied for the Geographical Indications (GI) tag for Kadaknath, a chicken breed whose black meat is in demand in some quarters, Madhya Pradesh has got the coveted label. The protein-rich meat of Kadaknath, chicks, and eggs are sold at a much higher rate than other varieties of chicken.

Q4. India received its first LNG cargo from the US under a long-term supply deal when a ship carrying super-cooled natural gas arrived in _______________. 
_________, दाभोल पहुंचे सुपर कूल्ड नैचुरल गैस ले जाने वाले जहाज ने एक लंबी अवधि की आपूर्ति सौदे के तहत अमेरिका से अपना पहला एलएनजी कार्गो प्राप्त किया
(a) Maharashtra/ महाराष्ट्र
(b) Karnataka/ कर्नाटक
(c) Madhya Pradesh/ मध्य प्रदेश
(d) Tamil Nadu/ तमिलनाडु

Show Answer
Ans.(a)
Sol. India received its first LNG cargo from the US under a long-term supply deal when a ship carrying super-cooled natural gas arrived at Dabhol in Maharashtra.

Q5. The two-day meeting of Permanent Indus Commission (PIC) between India and Pakistan was held recently in _____________. 
भारत और पाकिस्तान के बीच स्थायी सिंधु आयोग (पीआईसी) की दो दिवसीय बैठक हाल ही में _____________ में हुई थी
(a) Bengaluru/ बेंगलुरु
(b) Guwahati/ गुवाहाटी
(c) Jammu/ जम्मू
(d) New Delhi/ नई दिल्ली

Show Answer
Ans.(d)
Sol. The two-day meeting of Permanent Indus Commission (PIC) between India and Pakistan began in New Delhi. Representatives from both the sides had discussed Water Treaty dispute and resolution of outstanding issues.

Q6. Name the player who was adjudged ‘Sportsperson of the Year’ at the Telangana Sports Journalists Association annual awards for 2017 in Hyderabad.
तेलंगाना स्पोर्ट्स जर्नलिस्ट एसोसिएशन 2017 के वार्षिक पुरस्कार के लिए हैदराबाद में ‘स्पोर्ट्सपर्सन ऑफ द इयर’ के रूप में चुने गए व्यक्ति का नाम बताइए
(a) Virat Kohli/ विराट कोहली
(b) Mithali Raj/ मिताली राज
(c) Harmanpreet Kaur/ हरमनप्रीत कौर
(d) Rohit Sharma/ रोहित शर्मा

Show Answer
Ans.(b)
Sol. Indian women’s cricket team captain Mithali Raj was adjudged ‘Sportsperson of the Year’ while ace shuttlers Kidambi Srikanth and P V Sindhu bagged the best senior male and female athletes at the Telangana Sports Journalists Association annual awards for 2017 in Hyderabad.


Q7. With an aim to provide a comprehensive synthesis of research, service provision, and clinical practice in addressing psychological trauma and subsequent mental illnesses in Indian children and adolescents, First, ever National conclave was held in-
भारतीय बच्चों और किशोरों में मनोवैज्ञानिक आघात और बाद में मानसिक बीमारियों को संबोधित करने के लिए अनुसंधान, सेवा प्रावधान और नैदानिक अभ्यास के व्यापक संश्लेषण प्रदान करने के उद्देश्य से, पहली बार  मनोचिकित्सा विभाग के सहयोग से राष्ट्रीय सम्मेलन महिला एवं बाल विकास मंत्रालय द्वारा ________ में आयोजित किया गया.  
(a) Varanasi/वाराणसी
(b) New Delhi/नई दिल्ली
(c) Kolkata/कोलकाता
(d) Hyderabad/हैदराबाद

Show Answer
Ans.(c)
Sol. Indian shooter Muskan Bhanwala clinched the gold medal in women’s 25m pistol event at the ISSF Junior World Cup in Sydney, Australia. The 16-year-old Muskan beaten China’s Qin Sihang and Thailand’s Kanyakorn Hirunphoem.



Q8. As per the data released by Government of India, National Highway Authority of India (NHAI) awarded 150 road projects of 7,400 km worth _______________ in the Financial Year 2017-18.
राष्ट्रीय राजमार्ग प्राधिकरण (NHAI) ने वित्त वर्ष 2017-18 में _____ मूल्य की 7,400 किलोमीटर लम्बी 150 सड़क परियोजनाओं की शुरुआत की
(a) Rs. 1.22 Lakh crore/1.22 लाख करोड़ रूपये
(b) Rs. 1.32 Lakh crore/1.32 लाख करोड़ रूपये
(c) Rs. 1.42 Lakh crore/1.42 लाख करोड़ रूपये
(d) Rs. 1.52 Lakh crore/1.52 लाख करोड़ रूपये

Show Answer
Ans.(a)
Sol. National Highway Authority of India (NHAI) awarded 150 road projects of 7,400 km worth Rs. 1,22,000 crore in the In Financial Year 2017-18. In last 5 years, the average length of road projects awarded by NHAI was 2,860 km with 4,335 Km awarded in the last financial year.
Q9. Veteran Tamil personality, C.V. Rajendran had passed away recently aged 81. He was _____________.
वयोवृद्ध तमिल व्यक्तित्व, सी.वी. राजेंद्रन का हाल ही में 81 वर्ष की आयु में निधन हो गया है. वह एक _____________ थे.
(a) Actor/ अभिनेता
(b) Poet/ कवि
(c) Playback Singer/ पार्श्व गायक
(d) Film Director/ फिल्म निर्देशक
Show Answer
Ans.(d)
Sol. Tamil film director C.V. Rajendran, who was part of late C.V. Sridhar’s unit died aged 81. He directed a few memorable films like Kalatta Kalyanam, Sumathi En Sundari and Raja starring Sivaji Ganesan and Jayalalithaa and Ponoonjal.
Q10. The Reserve Bank of India was established on _____________ in accordance with the provisions of the Reserve Bank of India Act, 1934.
भारतीय रिज़र्व बैंक अधिनियम, 1934 के प्रावधानों के अनुसार भारतीय रिज़र्व बैंक _____________ पर स्थापित किया गया था
(a) 2nd April 1937/2 अप्रैल 1937
(b) 15th April 1955/15 अप्रैल 1955
(c) 1st April 1935/1 अप्रैल 1935
(d) 6th April 1945/6 अप्रैल 1945
Show Answer
Ans.(c)
Sol. The Reserve Bank of India was established on April 1, 1935, in accordance with the provisions of the Reserve Bank of India Act, 1934.The Central Office of the Reserve Bank was initially established in Calcutta but was permanently moved to Mumbai in 1937. The Central Office is where the Governor sits and where policies are formulated. Though originally privately owned, since nationalization in 1949, the Reserve Bank is fully owned by the Government of India.

You may also like to read :