Important Current Affairs Questions for RRB ALP/Technician Exam 2018: 1st August

Dear Readers, SSC CHSL examination & Railway Exam both will be conducted in online mode. GA on current affairs section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static GK for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on sscadda website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. The first Nepal-India Think Tank Summit was held recently in ______________ to foster greater collaboration and knowledge-sharing among the think tanks of the two countries.
पहला नेपाल-भारत थिंक टैंक शिखर सम्मेलन दोनों देशों के बीच अधिक सहयोग और ज्ञान साझा करने के लिए _________ में शुरू हो गया है
(a) New Delhi/ नई दिल्ली
(b) Mumbai/ मुंबई
(c) Kathmandu/ काठमांडू
(d) Pokhara/ पोखरा

Show Answer

Ans.(c)
Sol. The first Nepal-India Think Tank Summit has begun in Kathmandu to foster greater collaboration and knowledge-sharing among the think tanks of the two countries. The summit is being jointly organized by the Asian Institute of Diplomacy and International Affairs and Nehru Memorial Museum Library.





Q2. The 3rd BRICS Film Festival took place in Durban, South Africa, along with the International Durban Film Festival (DIFF). In Indian films who won the Best Actress Award? 
तीसरा ब्रिक्स फिल्म फेस्टिवल अंतरराष्ट्रीय डरबन फिल्म फेस्टिवल (DIFF) के साथ दक्षिण अफ्रीका के डरबन में हुआ. भारतीय फिल्मों में सर्वश्रेष्ठ अभिनेत्री पुरस्कार किसने जीता?
(a) Konkana Sen Sharma/ कोंकोना सेन शर्मा
(b) Bhanita Das/ भनिता दास
(c) Nandita Das/ नंदीता दास
(d) Mahi Gill/ माही गिल

Show Answer
Ans.(b)
Sol. The 3rd BRICS Film Festival took place in Durban, South Africa, along with the International Durban Film Festival (DIFF). The last day of the festival (27th July) was celebrated as India Country Day, followed by Awards and Closing Ceremony. The film festival is aimed at celebrating world-class film productions from the BRICS nations with the objective of inspiring more collaboration from these nations. Awards won by Indian films in the 3rd BRICS Film Festival, Durban, South Africa:
1. Best Actress: Bhanita Das, Village Rockstars,
2. Best Film: Newton by Amit Masurkar,
3. Special Jury Award: Village Rockstars by Rima Das.

Q3. Name the state government that has recently signed an MoU with a private trust Sohanlalji Buladeviji Ojha Gaushala Samiti to build its first ‘Cow Sanctuary’. 
किस राज्य सरकार ने गायों के लिए एक आश्रय हेतु अपना पहला ‘गाय अभयारण्य’ बनाने के लिए सोहनलालजी बुलादेविजी ओझा गोशाला समिति एक निजी ट्रस्ट के साथ समझौता ज्ञापन पर हस्ताक्षर किए हैं?
(a) Madhya Pradesh/ मध्य प्रदेश
(b) Gujarat/ गुजरात
(c) Maharashtra/ महाराष्ट्र
(d) Rajasthan/ राजस्थान

Show Answer
Ans.(d)
Sol. Rajasthan Government signed an MoU with a private trust Sohanlalji Buladeviji Ojha Gaushala Samiti to build its first ‘Cow Sanctuary’, a shelter for 10000 cows. This will be the first cow sanctuary in Rajasthan and will be situated in Bikaner’s Napasar.

Q4. Name the Paytm Payments Bank CEO who has resigned recently from the role and will now head Paytm’s new retail initiative. 
पेटीएम पेमेंट्स बैंक की सीईओ का नाम बताइए जिसने अपने पद से इस्तीफा दे दिया है और अब वे पेटीएम की नई खुदरा पहल का नेतृत्व करेंगे?
(a) Renu Satti/ रेणु सट्टी
(b) Vijay Shenkar/ विजय शेनकार
(c) Madhur Deora/ मधुर देवड़ा
(d) Vineet Kaul/ विनीत कौल

Show Answer

Ans.(a)
Sol. Paytm Payments Bank CEO Renu Satti has resigned from the role and will now head Paytm’s new retail initiative. Paytm will look for a replacement for Satti, who had taken over the CEO role last year.


Q5. The Hongkong and Shanghai Banking Corporation (HSBC) announced the appointment of Surendra Rosha as Chief Executive Officer for HSBC India. He has replaced ____________. 
हांगकांग और शंघाई बैंकिंग निगम (HSBC) ने नियामक अनुमोदन के अधीन एचएसबीसी इंडिया के मुख्य कार्यकारी अधिकारी के रूप में सुरेंद्र रोशा की नियुक्ति की घोषणा की है. उन्होंने ____________ को प्रतिस्थापित किया है.
(a) Prabhakar Singh/ प्रभाकर सिंह
(b) NK Singh/ एनके सिंह
(c) Manohar Sinha/ मनोहर सिन्हा
(d) Jayant Rikhye/ जयंत रिखे

Show Answer
Ans.(d)
Sol. The Hongkong and Shanghai Banking Corporation (HSBC) announced the appointment of Surendra Rosha as Chief Executive Officer for HSBC India, subject to regulatory approvals. He has replaced Jayant Rikhye.

Q6. Name the veteran Bengali writer whose story ‘Abhimanyu’ was made into a Hindi movie ‘Ek doctor ki maut’ who passed away recently. 
प्रशंसित बंगाली लेखक का नाम बताइए जिनकी कहानी ‘अभिमन्यु’ को हिंदी फिल्म ‘एक डॉक्टर की मौत’ में बनाया गया था, का निधन हो गया है?
(a) Dev Mahapatra/ देव महापात्रा
(b) Anirban Bhattacharya/ अनिरुद्ध भट्टाचार्य
(c) Ramapada Chowdhury/ रामपदा चौधरी
(d) Ramdas Bannerjee/ रामदास बनर्जी

Show Answer
Ans.(c)
Sol. Acclaimed Bengali writer Ramapada Chowdhury, whose story ‘Abhimanyu’ was made into a Hindi movie ‘Ek doctor ki maut’, passed away. Chowdhury was 95.

Q7.Name the Indian company/Bank that has beat Tata Consultancy Services (TCS) to become the most valued company in India. 
निम्नलिखित में से किस कंपनी/बैंक ने टाटा कंसल्टेंसी सर्विसेज (TCS) को भारत में सबसे मूल्यवान कंपनी बनने के लिए पीछे किया.
(a) HDFC Bank/ एचडीएफसी बैंक
(b) Reliance Industries Limited/ रिलायंस इंडस्ट्रीज लिमिटेड
(c) SBI
(d) Infosys/ इंफोसिस

Show Answer
Ans.(b)
Sol. India’s richest person Mukesh Ambani-led Reliance Industries Limited (RIL) beat Tata Consultancy Services (TCS) to become the most valued company in India.

Q8. American and Spanish Scientists have discovered a new shape called ‘____________’ while studying nature’s way of moulding tissue to form the skin, cavity linings and the building blocks of organs.
अमेरिकी और स्पेनिश वैज्ञानिकों ने त्वचा, कैविटी लाइनिंग और अंगों के खंड बनाने के लिए उत्तकों के गठित होने वाले प्राकृतिक तरीके का अध्ययन करते हुए _______ नामक नए आकार की खोज की है.
(a) Prismoid/ प्रिस्मोइड
(b) Celloidis/ सल्लोईडिस
(c) Prismatic/ प्रिस्मटिक
(d) Scutoid/ स्कूटॉयड

Show Answer
Ans.(d)
Sol. American and Spanish Scientists have discovered a new shape called ‘scutoid’ while studying nature’s way of moulding tissue to form the skin, cavity linings and the building blocks of organs. The shape has five sides on one end and six on the other and a triangular surface on one of its longer edges.

Q9. Name the state government that has launched a smartphone distribution scheme called ‘Mobile Tihar’ under Sanchar Kranti Yojna with actress Kangana Ranaut. 
अभिनेत्री कंगाना रनौत और किस राज्य सरकार ने ने संचार क्रांति योजना के तहत ‘मोबाइल तिहार’ नामक एक स्मार्टफोन वितरण योजना शुरू की है.
(a) Gujarat/ गुजरात
(b) Madhya Pradesh/ मध्य प्रदेश
(c) Chhattisgarh/ छत्तीसगढ़
(d) Maharashtra/ महाराष्ट्र

Show Answer
Ans.(c)
Sol. Actress Kangana Ranaut and Chhattisgarh CM Raman Singh launched a smartphone distribution scheme called ‘Mobile Tihar’ under Sanchar Kranti Yojna.

Q10. The United States has eased export controls for high-technology product sales to India by elevating its status to a STA-1 country. STA stands for ___________________. 
संयुक्त राज्य अमेरिका ने STA-1 (STA-1) देश में अपनी स्थिति बढ़ाकर भारत को उच्च प्रौद्योगिकी उत्पाद की बिक्री के लिए निर्यात नियंत्रण को आसान बना दिया है. STA का पूर्ण रूप क्या है?
(a) Supreme Trade Authorisation-1
(b) Strategic Trade Authorisation-1
(c) Strategic Technology Authority-1
(d) Supreme Technology Authority-1

Show Answer

Ans.(b)
Sol. The United States has eased export controls for high-technology product sales to India by elevating its status to a Strategic Trade Authorisation-1 (STA-1) country. The information was shared by US Commerce Secretary Wilbur Ross.


You may also like to read :

  

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD