Important Current Affairs Questions for RRB Exam 2018: 1 November

Dear Readers, SSC CHSL examination & Railway Exam both will be conducted in online mode. GA on current affairs section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static GK for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on sscadda website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Which of the following will be the Partner Country at 25th DST – CII Technology Summit to be organized in 2019?
25 वें DST – CII प्रौद्योगिकी शिखर सम्मेलन में 2019 में आयोजित होने वाला साझेदार देश कौन सा होगा?
(a) Japan/ जापान
(b) Norway/ नॉर्वे
(c) The USA/ यूएसए
(d) The Netherlands/ नीदरलैंड्स

Show Answer
S1. Ans.(d)
Sol. The Kingdom of Netherlands will be the Partner Country 25th DST – CII Technology Summit to be organized in 2019, announced Dr. Harsh Vardhan, Union Minister for Science & Technology.

Q2. Who among the following has resigned as the chairman of the Film and Television Institute of India?
निम्नलिखित में से किसने फिल्म एंड टेलीविजन इंस्टिट्यूट ऑफ़ इंडिया के अध्यक्ष के रूप में इस्तीफा दे दिया है?
(a) Anurag Kashyap/ अनुराग कश्यप
(b) Nasiruddin Shah/ नसीरुद्दीन शाह
(c) Shyam Benegal/ श्याम बेनेगल
(d) Anupam Kher / अनुपम खेर

Show Answer
S2. Ans.(d)
Sol. Actor Anupam Kher has resigned as the chairman of the Film and Television Institute of India citing commitments to an international TV show for which he has to be stationed in the U.S.

Q3. What is the name of India’s first engine-less train?
भारत की पहली बिना इंजन-की ट्रेन का नाम क्या है?
(a) Train 18 / ट्रेन 18
(b) Train 20/ ट्रेन 20
(c) Interstellar/ इंटरस्टेलर
(d) Talgo/ टैल्गो

Show Answer
S3. Ans.(a)
Sol. India’s first engine-less train, “Train 18”, developed by the Integral Coach Factory (ICF) and seen as a successor to the prestigious Shatabdi Express, was unveiled by Railway Board Chairman Ashwani Lohani.

Q4. Which country has launched the world’s first Sovereign Blue Bond, a financial instrument designed to support sustainable marine and fisheries projects? 
किस देश ने टिकाऊ समुद्री और मत्स्यपालन परियोजनाओं का समर्थन करने के लिए डिज़ाइन किया गया एक वित्तीय साधन दुनिया का पहला सॉवरेन ब्लू बॉण्ड लॉन्च किया है?
(a) Kenya/ केन्या
(b) Botswana / बोत्सवाना
(c) Seychelles / सेशेल्स
(d) Sri Lanka/ श्रीलंका

Show Answer
S4. Ans.(c)
Sol. The Republic of Seychelles launched the world’s first Sovereign Blue Bond, a financial instrument designed to support sustainable marine and fisheries projects. The bond raised USD 15 million from international investors. The bond demonstrates the potential for countries to harness capital markets for financing the sustainable use of marine resources.

Q5. National Unity Day (Rashtriya Ekta Diwas) is celebrated every year on _______.
नेशनल यूनिटी डे (राष्ट्रीय एकता दिवस) प्रत्येक वर्ष ____ को  मनाया जाता है।
(a) 23 January/23 जनवरी
(b) 30 January/30 जनवरी
(c) 1st November/1 नवंबर
(d) 31st of October/31 अक्टूबर

Show Answer
S5. Ans.(d)
Sol. National Unity Day (also known as Rashtriya Ekta Diwas) is celebrated every year on 31st of October by the people all through India. It is celebrated to commemorate the birth anniversary of Sardar Vallabhbhai Patel who really unified the country.

Q6.  Who among the following will be conferred with the 2018 Gleitsman Award? 
निम्नलिखित में से किसे 2018 ग्लीट्समैन पुरस्कार से सम्मानित किया जाएगा?
(a) Nadiya Murad/ नडिया मुराद
(b) Malala Yousafzai / मलाला यूसुफजई
(c) Kailash Satyarthi/ कैलाश सत्यार्थी
(d) Narendra Modi/ नरेंद्र मोदी

Show Answer
S6. Ans.(b)
Sol. Nobel Prize Winner Malala Yousafzai will be honored by Harvard University for her work promoting girls’ education. Harvard’s Kennedy School stated that Yousafzai will be conferred with the 2018 Gleitsman Award at a ceremony on 6th December.


Q7. The Vice President of India, M. Venkaiah Naidu embarked on his first Africa visit. He will visit Botswana first. What is the capital of Botswana?
भारत के उपराष्ट्रपति, एम. वेंकैया नायडू ने अपनी पहली अफ्रीका यात्रा की शुरू की. वह पहले बोत्सवाना जाएंगे।  बोत्सवाना की राजधानी क्या है?
(a) Gaborone / गोबोर्नी
(b) Astana/ अस्थाना
(c) Nairobi/ नेयरोबी
(d) Tashkent/ ताशकंद
Show Answer
S7. Ans.(a)
Sol. The Vice President of India, M. Venkaiah Naidu embarked on his first Africa visit. In his weeklong visit, he will visit Botswana, Zimbabwe and Malawi. Gaborone is the capital of Botswana.

Q8. The Statue of Unity, the bronze sculpture is the world’s tallest statue, its height is _____.
स्टेचू ऑफ़ यूनिटी, कांस्य मूर्तिकला दुनिया की सबसे ऊंची मूर्ति है, इसकी ऊंचाई _____ है.
(a) 200m/200 मीटर
(b) 189m/189 मीटर
(c) 153m/153 मीटर
(d) 182m/182 मीटर

Show Answer
S8. Ans.(d)
Sol. the bronze sculpture is the world’s tallest statue measuring 600 feet (182m) and overshadows China’s Spring Temple Buddha (153m) and USA’s Statue of Liberty (93m).
Q9. India’s first engine-less train is developed by the _______.
भारत की पहली बिना इंजन की ट्रेन _______ द्वारा विकसित की जाती है।
(a) HAL/ एचएएल
(b) Rail Coach Factory/ रेल कोच फैक्टरी
(c) Integral Coach Factory / इंटीग्रल कोच फैक्टरी
(d) Modern Coach Factory/ मॉडर्न कोच फैक्टरी
Show Answer
S9. Ans.(c)
Sol. India’s first engine-less train, “Train 18”, developed by the Integral Coach Factory (ICF) and seen as a successor to the prestigious Shatabdi Express.

Q10. What is the cost of India’s first engine-less train?
भारत की पहली बिना इंजन की ट्रेन की लागत कितनी है?
(a) 125 crore/125 करोड़
(b) 50 crore/50 करोड़
(c) 100 crore/100 करोड़
(d) 200 crore/200 करोड़

Show Answer
S10. Ans.(c)
Sol. The Rs. 100-crore train is the first long-distance train, without a separate locomotive (engine).

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD