Important Current Affairs Questions for Railway Exam 2018: 3rd December 2018

Dear Readers, SSC CHSL examination & Railway Exam both will be conducted in online mode. GA on current affairs section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static GK for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on sscadda website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Home Minister Rajnath Singh inaugurated 19th Hornbill Festival in ______. 
गृह मंत्री राजनाथ सिंह ने ______ में 19वें हॉर्नबिल महोत्सव का उद्घाटन किया।
(a) Sikkim/ सिक्किम
(b) Tripura/ त्रिपुरा
(c)  Mizoram/ मिजोरम
(d) Nagaland/ नगालैंड

Show Answer
Ans.(d)
Sol. Home Minister Rajnath Singh inaugurated 19th Hornbill Festival in Nagaland on 55th Nagaland Statehood Day.

Q2. The President of India, Shri Ram Nath Kovind, inaugurated the 13th edition of CII Agro Tech India-2018 in_______.
भारत के राष्ट्रपति श्री राम नाथ कोविंद ने ______ में सीआईआई एग्रो टेक इंडिया-2018 के 13 वें संस्करण का उद्घाटन किया
(a) Goa/ गोवा
(b)  Chandigarh/ चंडीगढ़
(c) Dehradun/ देहरादून
(d) New Delhi/ नई दिल्ली

Show Answer
Ans.(b)
Sol. The President of India, Shri Ram Nath Kovind, inaugurated the 13th edition of CII Agro Tech India-2018 in Chandigarh.

Q3. US President Donald Trump, Mexican President Enrique Peña Nieto, and Canadian PM Justin Trudeau signed the new US-Mexico-Canada Agreement (USMCA) in _________.
अमेरिकी राष्ट्रपति डोनाल्ड ट्रम्प, मैक्सिकन राष्ट्रपति एनरिक पेना निएटो, और कनाडाई पीएम जस्टिन ट्रूडौ ने _________ में नए यूएस-मेक्सिको-कनाडा समझौते (यूएसएमसीए) पर हस्ताक्षर किए.
(a) Washington/ वाशिंगटन
(b) New York/ न्यूयॉर्क
(c) Buenos Aires/ ब्यूनस आयर्स
(d) Ottawa/ ओटावा

Show Answer
Ans.(c)
Sol. US President Donald Trump, Mexican President Enrique Peña Nieto, and Canadian PM Justin Trudeau signed the new US-Mexico-Canada Agreement (USMCA) which will replace the North American Free Trade Agreement (NAFTA). USMCA will govern over a trillion dollars’ worth of trade between the three countries. They signed an authorization for the deal in Buenos Aires.

Q4. The city of Paris will strip Myanmar leader Aung San Suu Kyi of her honorary __________ award. 
पेरिस शहर अपने मानद __________ पुरस्कार के म्यांमार नेता आंग सान सू की को वंचित करेगा.
(a) Independent Paris/ इंडिपेंडेंट पेरिस
(b) Choice of Paris/ चॉइस ऑफ़ पेरिस
(c) Voice of Paris / वोइस ऑफ़ पेरिस
(d) Freedom of Paris/ फ्रीडम ऑफ़ पेरिस

Show Answer
Ans.(d)
Sol. The city of Paris will strip Myanmar leader Aung San Suu Kyi of her honorary freedom of Paris award over her failure to speak out against a crackdown on Rohingya Muslims.

Q5. _______has become the first country in the world to recognise ‘orphanage trafficking’ as a form of modern slavery.
_______’अनाथ बच्चों की तस्करी’ को आधुनिक दासता के रूप में मान्यता देने वाला पहला देश बन गया है.
(a) Australia / ऑस्ट्रेलिया
(b) New Zealand/ न्यूजीलैंड
(c) Spain/ स्पेन
(d) The USA/ संयुक्त राज्य अमेरिका

Show Answer
Ans.(a)
Sol. Australia has become the first country in the world to recognise ‘orphanage trafficking’ as a form of modern slavery.

Q6. Who is the Director General of National Mission for Clean Ganga (NMGC)?
स्वच्छ गंगा (एनएमजीसी) के लिए राष्ट्रीय मिशन के महानिदेशक कौन हैं?
(a) Arvind Swami/ अरविंद स्वामी
(b) R. Ramamurthy/ आर राममुर्ती
(c) RR Mishra/ आरआर मिश्रा
(d) Rajiv Kumar/ राजीव कुमार

Show Answer
Ans.(c)
Sol.  RR Mishra is the Director General of National Mission for Clean Ganga (NMGC).

Q7.  How many Indian-origin technology executives have made it to the Forbes’ list of America’s 50 women in technology space in 2018?
फोर्ब्स अमेरिका टेक 2018 में शीर्ष 50 महिलाएं की सूची में कितनी भारतीय मूल की प्रौद्योगिकी अधिकारियों ने स्थान प्राप्त किया है.?
(a) 7
(b) 6
(c) 1
(d) 4

Show Answer
Ans.(d)
Sol. Four Indian-origin technology executives have made it to the Forbes’ list of America’s 50 women in technology space in 2018.

Q8. George HW Bush has passed away. He was the ____ President of the USA. 
जॉर्ज एचडब्ल्यू बुश का निधन हो गया है. वह संयुक्त राज्य अमेरिका के ____ राष्ट्रपति थे।
(a) 45th/45वें
(b) 50th/50वें
(c) 35th/35वें
(d) 41st/41वें

Show Answer
Ans.(d)
Sol. The 41st President of the US, George HW Bush has passed away on at the age of 94. His son, George W Bush also served as 43rd US President.

Q9. The theme for the World AIDS Day 2018 is _________.
विश्व एड्स दिवस 2018 के लिए विषय _________ है.
(a) Responding to the Change
(b) A new commitment to action
(c) How are you
(d) Know Your Status 
Show Answer
Ans.(d)
Sol. World AIDS Day is designated on 1 December every year since 1988. The theme for the World AIDS Day 2018 is “Know Your Status”.



Q10.  Who has been conferred the sport’s highest honour for his outstanding services as the chairman of 
the International Shooting Sport Federation’s Athletes Committee?
इंटरनेशनल शूटिंग स्पोर्ट फेडरेशन की एथलीट कमेटी के अध्यक्ष के रूप में उनकी उत्कृष्ट सेवाओं के लिए खेल का सर्वोच्च सम्मान किसे दिया गया है?
(a) Gagan Narang/ गगन नारंग
(b) Abhinav Bindra/ अभिनव बिंद्रा
(c) Heena Sidhu/ हीना सिद्धू
(d) Esha Kumari/ ईशा कुमारी
Show Answer
Ans.(b)
Sol. India’s Olympic and world champion shooter Abhinav Bindra has been conferred the sport’s highest honour for his outstanding services as the chairman of the International Shooting Sport Federation’s Athletes Committee.

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD