Important Current Affairs Questions for Railway Exam 2018: 3rd January

Dear Readers, SSC CHSL Exam & Railway Exam both will be conducted in online mode. GA on current affairs section is taken on the light note but cut off mark crossing the required score in a vital role. We have this for critical Static GK Providing, If you are regular in GA section in good to help you follow the content provided on sscadda website and adda247 app about general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.


Q1. Who among the following has sworn in as Brazil’s new President?
निम्नलिखित में से किसने ब्राज़ील के नए राष्ट्रपति के रूप में शपथ ली है?
(a) Luiz Inácio Lula da Silva/ लुइज़ इंसियो लूला दा सिल्वा
(b) Jair Bolsonaro / जेयर बोल्सनारो
(c) Michel Temer/ मिशेल मिगुएल
(d) Dilma Rousseff/ डिल्मा रॉसेफ

Show Answer


Ans.(b)
Sol. Jair Bolsonaro was sworn in as Brazil’s President in a ceremony at Brazil’s National Congress Building. Bolsonaro is a former Army captain and admirer of the country’s 1964-1985 military dictatorship. 

Q2. Which of the following organisation releases India’s Financial Stability Report?
निम्नलिखित में से कौन सा संगठन भारत की वित्तीय स्थिरता रिपोर्ट जारी करता है?
(a) Finance Ministry/ वित्त मंत्रालय
(b) State Bank of India/ भारतीय स्टेट बैंक
(c) Small Industries Development Bank of India/ भारतीय लघु उद्योग विकास बैंक
(d) Reserve Bank of India/ भारतीय रिजर्व बैंक

Show Answer

Ans.(d)
Sol. The Reserve Bank of India releases India’s Financial Stability Report (FSR). The FSR reflects the collective assessment of the Sub-Committee of the Financial Stability and Development Council (FSDC) on risks to financial stability, as also the resilience of the financial system. The Global Financial Stability Report (GFSR) is released by the International Monetary Fund (IMF).

Q3. As per the Financial Stability Report, gross non-performing assets (GNPA) ratio of scheduled commercial banks (SCBs) has declined from 11.5% in March 2018 to ______ in September 2018.
वित्तीय स्थिरता रिपोर्ट के अनुसार, अनुसूचित वाणिज्यिक बैंकों (SCB) का सकल गैर-निष्पादित परिसंपत्ति (GNPA) अनुपात मार्च 2018 में 11.5% से घटकर सितंबर 2018 में ______ हो गया है।
(a) 10.3%
(b) 11.1%
(c) 10.8%
(d) 11.3%

Show Answer



Ans.(c)
Sol. As per the Financial Stability Report, The asset quality of banks showed an improvement with the gross non-performing assets (GNPA) ratio of SCBs declining from 11.5% in March 2018 to 10.8% in September 2018. Under the baseline scenario, the GNPA ratio may decline from 10.8% in September 2018 to 10.3% in March 2019.

Q4. France has introduced its own tax, GAFA Tax on global internet and technology firms. What does F stands for in GAFA?
फ्रांस ने वैश्विक इंटरनेट और प्रौद्योगिकी फर्मों पर अपना स्वयं का,  कर GAFA कर पेश किया है। GAFA में F का क्या अर्थ है?
(a) Fugitive
(b) Farlando
(c) Foreign
(d) Facebook

Show Answer

Ans.(d)
Sol. France has been pushing hard for a new so-called “GAFA tax” — named after Google, Apple, Facebook and Amazon — to ensure the global giants pay a fair share of taxes on their massive business operations in Europe.

Q5. Up to what amount of existing debt the Reserve Bank has allowed a one-time restructuring for the companies which have defaulted on payment, but the loans given to them have continued to be classified as standard assets?
रिज़र्व बैंक ने कितनी राशि तक का भुगतान करने वाली कंपनियों के लिए एक बार के पुनर्गठन की अनुमति दी है, जो भुगतान पर चूक गए हैं, लेकिन उन्हें दिए गए ऋण को मानक संपत्ति के रूप में वर्गीकृत किया गया है?  
(a) Rs 20 crore/ करोड़ रु
(b) Rs 25 crore/ करोड़ रु
(c) Rs 15 crore/ करोड़ रु
(d) Rs 10 crore/ करोड़ रु

Show Answer

Ans.(b)
Sol. Reserve Bank allowed a one-time restructuring of existing debt up to Rs 25 crore for the companies which have defaulted on payment but the loans given to them have continued to be classified as standard assets. 

Q6. Which of the following Payments Bank has been allowed to restart opening new accounts for its consumers after almost six months of the ban by the RBI?
निम्नलिखित में से किस पेमेंट बैंक को RBI द्वारा नोटबंदी के लगभग छह महीने बाद अपने उपभोक्ताओं के लिए नए खाते खोलने की अनुमति दी गई है?
(a) Paytm Payments Bank/ पेटीएम पेमेंट्स बैंक
(b) Airtel Payments Bank/ एयरटेल पेमेंट्स बैंक
(c) Fino Payments Bank/ फिनो पेमेंट्स बैंक
(d) India Post Payments Bank/ इंडिया पोस्ट पेमेंट्स बैंक

Show Answer

Ans.(a)
Sol. The Reserve Bank of India (RBI) has allowed Paytm Payments Bank to restart opening new accounts for its consumers after almost six months of the ban. Paytm Payments Bank stopped enrolling new customers in June 2018, following an audit by the RBI, which made certain observations about the process the company follows in acquiring new customers and its adherence to know-your-customer (KYC) norms.

Q7.  Which pair of countries have officially quit the United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO).
संयुक्त राष्ट्र शैक्षिक, वैज्ञानिक और सांस्कृतिक संगठन (यूनेस्को) ने इनमें से कौन से देशों की जोड़ी को आधिकारिक रूप से त्याग दिया है?
(a) North Korea and Pakistan/ उत्तर कोरिया और पाकिस्तान
(b) China and Russia/ चीन और रूस
(c) The United States and Canada/ संयुक्त राज्य अमेरिका और कनाडा
(d) The United States and Israel/ संयुक्त राज्य और इज़राइल

Show Answer

Ans.(d)
Sol. The United States and Israel officially quit the United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO) with the close of 2018. The countries had announced their decisions in 2017 of withdrawing from the agency, accusing it of bias against Israel. 

Q8. The MSME ministry has established an export promotion cell to create a sustainable ecosystem and proposed to formulate a governing council. Who will chair this proposed governing council?
लघु, कुटीर एवं मध्यम उपक्रम मंत्रालय ने एक स्थायी पारिस्थितिकी तंत्र बनाने के लिए एक निर्यात संवर्धन सेल की स्थापना की और एक गवर्निंग काउंसिल तैयार करने का प्रस्ताव दिया। इस प्रस्तावित गवर्निंग काउंसिल की अध्यक्षता कौन करेगा?
(a) Secretary of the Corporate affairs ministry/ कॉर्पोरेट मामलों के मंत्रालय के सचिव
(b) Minister of MSME/ लघु, कुटीर एवं मध्यम उपक्रम मंत्री
(c) Secretary of the MSME ministry/ लघु, कुटीर एवं मध्यम उपक्रम सचिव
(d) Minister of Heavy Industries and Public Enterprises/ भारी उद्योग और सार्वजनिक उद्यम मंत्री

Show Answer

Ans.(c)
Sol. The MSME ministry has established an export promotion cell to create a sustainable ecosystem for micro, small and medium enterprises (MSMEs). The ministry has also proposed to formulate a governing council that will be chaired by the secretary of the MSME ministry.
Q9. In which of the following state, Petroleum and Natural Gas Minister, Dharmendra Pradhan launched ‘Ujjwala Sanitary Napkins’ initiative?
पेट्रोलियम और प्राकृतिक गैस मंत्री, धर्मेंद्र प्रधान ने निम्नलिखित में से किस राज्य में,उज्ज्वला सैनिटरी नेपकिन’ पहल शुरू की?
(a) Odisha/ उड़ीसा
(b) Maharashtra/ महाराष्ट्र
(c) Goa/ गोवा
(d) Delhi/ दिल्ली
Show Answer

Ans.(a)
Sol. Petroleum and Natural Gas Minister, Dharmendra Pradhan launched ‘Ujjwala Sanitary Napkins’ initiative saying it will go a long way in making Odisha’s 2.25 crore women empowered and self-reliant. Under the novel initiative, which will cover 93 blocks in 30 districts of Odisha, oil marketing companies (OMC) will set up 100 manufacturing units at the Common Service Centres (CSC) at an estimated cost of Rs 2.94 crore.




Q10. In its ‘Growth Outlook for 2019’, Confederation of Indian Industry (CII) stated that India’s GDP growth will be_______ in 2019.
अपने “ग्रोथ आउटलुक फॉर 2019’ में, भारतीय उद्योग परिसंघ (CII) ने कहा कि 2019 में भारत की GDP वृद्धि _______ होगी।  
(a) 7.3%
(b) 7.7%
(c) 8.1%
(d) 7.5%

Show Answer


Ans.(d)
Sol. In its ‘Growth Outlook for 2019’, Confederation of Indian Industry (CII) stated that the GDP growth will be in the range of 7.5% in 2019.

Q11. With which of the following organisation, Allahabad Bank has signed a bancassurance pact to offer a holistic financial planning solution to consumers?
निम्नलिखित में से किस संगठन के साथ, इलाहाबाद बैंक ने उपभोक्ताओं को एक समग्र वित्तीय नियोजन समाधान की पेशकश करने के लिए एक बैंकएश्योरेंस संधि पर हस्ताक्षर किए हैं?
(a) Life Insurance Corporation of India/ भारतीय जीवन बीमा निगम
(b)  SBI Life Insurance/ एस.बी.आई  लाइफ इंश्योरेंस
(c) Max Life Insurance / मैक्स लाइफ इंश्योरेंस
(d) ICICI Prudential Life Insurance / आईसीआईसीआई प्रूडेंशियल लाइफ इंश्योरेंस

Show Answer

Ans.(b)
Sol. Allahabad Bank and SBI Life Insurance came together and signed a bancassurance pact, to offer a holistic financial planning solution to consumers.

Q12. Who has become the highest international wicket-taker across formats in 2018?
2018 में फॉर्मेट में सबसे अधिक अंतर्राष्ट्रीय विकेट लेने वाले खिलाड़ी कौन हैं?
(a) Jasprit Bumrah/ जसप्रीत बुमराह
(b) Ishant Sharma/ इशांत शर्मा
(c) James Anderson/ जेम्स एंडरसन
(d) Dale Steyn/ डेल स्टेन

Show Answer

Ans.(a)
Sol. The 25-year-old fast bowler Jasprit Bumrah became the highest international wicket-taker across formats in 2018. He took a total of 78 wickets in the calendar year. Bumrah surpassed South Africa’s Kagiso Rabada’s tally of 77 wickets to reach the milestone.

Q13. Who has been appointed the new Railway Board Chairman?
रेलवे बोर्ड का नया अध्यक्ष किसे नियुक्त किया गया है?
(a) Vikram Bhargava/ विक्रम भार्गव
(b) Sudhir Bhargava/ सुधीर भार्गव
(c) V K Yadav/ वी के यादव
(d) V S Reddy/ वी एस रेड्डी

Show Answer



Ans.(c)
Sol. General Manager, South Central Railway, V K Yadav has been appointed the national transporter’s senior-most bureaucrat by the Appointments Committee of the Cabinet. Yadav belongs to the 1980 batch of the Indian Railway Service of Electrical Engineers. 

Q14. Which country has withdrawn its membership from Organization of the Petroleum Exporting Countries (OPEC)?
किस देश ने पेट्रोलियम निर्यातक देशों के संगठन (OPEC) से अपनी सदस्यता वापस ले ली है?  
(a) Turkey/ टर्की
(b) The United States/ संयुक्त राज्य अमेरिका
(c) Austria/ ऑस्ट्रिया
(d) Qatar/ कतर

Show Answer

Ans.(d)
Sol. Qatar has withdrawn its membership from Organization of the Petroleum Exporting Countries (OPEC). The country had sent an official notification to the OPEC expressing its wish to pull out and to focus on its liquefied natural gas production in December.

Q15. Who is the new managing director and CEO of the Axis Bank?
एक्सिस बैंक के नए प्रबंध निदेशक और सीईओ कौन हैं?
(a) Amitabh Chaudhry / अमिताभ चौधरी
(b) Shikha Sharma/ शिखा शर्मा
(c) Sandeep Bakhshi/ संदीप बख्शी
(d) Deepak Parekh/ दीपक पारेख

Show Answer

Ans.(a)
Sol. Axis Bank announced its Managing Director and CEO Shikha Sharma has retired from the post and Amitabh Chaudhry is the new managing director and CEO of the bank with effect from January 1, 2019.



Q16. The High-Level Committee (HLC) chaired by Union Home Minister Rajnath Singh approved additional assistance of __________ from the National Disaster Response Fund (NDRF) to Tamil Nadu, which was affected by cyclone ‘Gaja’ recently. 
केंद्रीय गृह मंत्री राजनाथ सिंह की अध्यक्षता में उच्च स्तरीय समिति (एचएलसी) ने राष्ट्रीय आपदा प्रतिक्रिया कोष (एनडीआरएफ) से तमिलनाडु को __________ की अतिरिक्त सहायता को मंजूरी दे दी है, जो हाल ही में चक्रवात ‘गाजा’ से प्रभावित था।
(a) Rs 1,946.10 crore/ करोड़ रु
(b) Rs 1,245.15 crore/ करोड़ रु
(c) Rs 1,146.12 crore/ करोड़ रु
(d) Rs 1,546.80 crore/ करोड़ रु

Show Answer

Ans.(c)
Sol. The High-Level Committee (HLC) chaired by Union Home Minister Rajnath Singh approved additional assistance of Rs 1,146.12 crore from the National Disaster Response Fund (NDRF) to Tamil Nadu, which was affected by cyclone ‘Gaja’ recently. 



Q17.  The completion of electrification in 100% households in 25 states has been completed at year end. Now, only 4 states are left.  
 Which among the following is not in the list of those 4 states?
25 राज्यों में 100% घरों में विद्युतीकरण का कार्य वर्ष के अंत में पूरा हो गया है। अब, केवल 4 राज्य शेष हैं। 
 निम्नलिखित में से कौन-सा उन 4 राज्यों की सूची में शामिल नहीं है?
(a) Assam/ असम
(b) Rajasthan/ राजस्थान
(c) Meghalaya / मेघालय
(d) All of the above are in the list of 4 states/ उपरोक्त सभी 4 राज्यों की सूची में हैं

Show Answer

Ans.(d)
Sol. The country achieved yet another milestone in the power sector with the completion of electrification in 100% households in 25 states at year end. Now, only about 10.48 lakh households are left to be electrified in 4 states – Assam, Rajasthan, Meghalaya and Chhattisgarh.

Q18. Who is the present managing director and CEO of the Paytm Payments bank?
पेटीएम पेमेंट्स बैंक के वर्तमान प्रबंध निदेशक और सीईओ कौन हैं?
(a) Vijay Shankar Sharma/ विजय शंकर शर्मा
(b) Satish Kumar Gupta/ सतीश कुमार गुप्ता
(c) Renu Satti/ रेणु सत्ती
(d) S K Gujral/ एस के गुजराल

Show Answer



Ans.(b)
Sol. Satish Kumar Gupta is the managing director and CEO of the Paytm Payments bank.

Q19. Who is the present MD and CEO of Allahabad Bank? 
इलाहाबाद बैंक के वर्तमान एमडी और सीईओ कौन हैं?
(a) Aditya Puri/ आदित्य पुरी
(b) Sandeep Bakhshi/ संदीप बख्शी
(c) Shikha Sharma/ शिखा शर्मा
(d) S. S. Mallikarjuna Rao/ एस.एस. मल्लिकार्जुन राव

Show Answer

 Ans.(d)
Sol. MD and CEO of Allahabad Bank is S. S. Mallikarjuna Rao and its Headquarters is in Kolkata.

Q20. The MSME ministry has established an export promotion cell to create a sustainable ecosystem for micro, small and medium enterprises. Who is the present Minister of MSME?
सूक्ष्म, लघु और मध्यम उद्यम (MSME) मंत्रालय ने सूक्ष्म, लघु और मध्यम उद्यमों के लिए एक स्थायी पारिस्थितिकी तंत्र बनाने के लिए एक निर्यात संवर्धन सेल की स्थापना की है। वर्तमान में सूक्ष्म, लघु और मध्यम उद्यम मंत्री कौन हैं?
(a) Giriraj Singh/ गिरिराज सिंह
(b) Narendra Singh Tomar/ नरेंद्र सिंह टेक
(c) Kalraj Mishra/ कलराज मिश्र
(d) Maneka Gandhi/ मेनका गांधी

Show Answer

Ans.(a)
Sol. Giriraj Singh is the present Minister of MSME.

You may also like to read: