Important Current Affairs Questions for Railway Exam 2018: 29th December 2018

Dear Readers, SSC CHSL Exam & Railway Exam both will be conducted in online mode. GA on current affairs section is taken on the light note but cut off mark crossing the required score in a vital role. We have this for critical Static GK Providing, If you are regular in GA section in good to help you follow the content provided on sscadda website and adda247 app about general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.


Q1. Nepal has imposed limit on the amount of Indian currency its citizen can spend in India. What is that limit?
नेपाल ने अपने नागरिको पर भारत में खर्च की जाने वाली राशि पर सीमा लगा दी है। वह सीमा कितनी है?
(a) INR 10 lakh per year/ प्रति वर्ष 10 लाख भारतीय मुद्रा
(b) INR 2 lakh per month/ प्रति माह 2 लाख भारतीय मुद्रा
(c) INR 1 lakh per month/ प्रति माह 1 लाख भारतीय मुद्रा
(d) INR 50,000 per week/ प्रति हफ्ता 50,000 लाख भारतीय मुद्रा

Show Answer


Ans.(c)
Sol. Nepal imposed a monthly limit on the amount of Indian currency its citizen can spend in India. A spokesperson of the Nepal Rastra Bank (NRB) stated that a Nepali citizen would be unable to spend more than INR 1 lakh per month while paying for goods and services in India.

Q2. Minister of State (I/C) for Tourism, signed an MoU under the ‘Adopt a Heritage’ scheme to Resbird Technologies for development of a mobile Audio Guide App for five iconic sites. Which of the following is not included in the list of five?
पर्यटन राज्य मंत्री (I/C) ने पांच प्रतिष्ठित साइटों के लिए एक मोबाइल ऑडियो गाइड ऐप के विकास के लिए रेस बर्ड टेक्नोलॉजीज के लिए एक ‘एडोप्ट ए हेरिटेज’ योजना के तहत एक समझौता ज्ञापन पर हस्ताक्षर किए। निम्नलिखित में से  कौन इस सूची में शामिल नहीं है?
(a) Amer Fort/ आमेर का किला
(b) Kaziranga / काजीरंगा
(c) Colva Beach/ कोलवा बीच
(d) Ajanta Ellora Caves/ अजंता एलोरा गुफाएँ

Show Answer

Ans.(d)
Sol. K J Alphons, Minister of State (I/C) for Tourism, signed an MoU under the ‘Adopt a Heritage’ scheme to Resbird Technologies for development of a mobile Audio Guide App for five iconic sites. The five iconic sites for which the mobile Audio Guide App is to be developed are Amer Fort (Rajasthan), Kaziranga (Assam), Colva Beach (Goa), Kumarakom (Kerala) and Mahabodhi Temple (Bihar). Ajanta Ellora Caves is not in the list of these sites.

Q3. 12th Annual Indian Subcontinent Decision Sciences Institute (ISDSI) Conference recently held at which of the following city?
12 वां वार्षिक इंडियन सबकॉन्टिनेंट डिसिशन साइंस इंस्टिट्यूट (ISDSI) सम्मेलन हाल ही में निम्नलिखित में से किस शहर में आयोजित किया गया?
(a) Mumbai/ मुंबई
(b) Colombo/ कोलंबो
(c) Kathmandu/ काठमांडू
(d) Dhaka/ ढाका

Show Answer



Ans.(a)
Sol. SPJIMR hosted the 12th Annual Indian Subcontinent Decision Sciences Institute (ISDSI) Conference at SPJIMR, Mumbai. The theme of this international conference is “Data-Driven Decision Making in the Digital Age”.

Q4. Which of the following country has launched its first ever messaging app?
निम्नलिखित में से किस देश ने अपना पहला मैसेजिंग ऐप लॉन्च किया है?
(a) China/ चीन
(b) Uzbekistan/ उज्बेकिस्तान
(c) Kirgizstan/ किर्गिज़स्तान
(d) Turkmenistan/ तुर्कमेनिस्तान

Show Answer

Ans(d)
Sol. Turkmenistan has launched its first messaging app BizBarde. The privately developed BizBarde app will allow the exchange of messages, files, photos and videos, the state Yaslyk television station announced.

Q5. The Mrs. India My Identity Beauty Pageant 2018 finale was held in Delhi and Divya Patidar Joshi was crowned with the prestigious honor. She belongs to which of the following Indian state?
दिल्ली में मिसेज इंडिया माय आइडेंटिटी ब्यूटी पेजेंट 2018 का समापन हुआ और दिव्या पाटीदार जोशी को प्रतिष्ठित सम्मान से नवाजा गया। वह निम्नलिखित किस भारतीय राज्य से संबंधित है?
(a) Madhya Pradesh/ मध्य प्रदेश
(b) Maharashtra/ महाराष्ट्र
(c) Uttar Pradesh/ उत्तर प्रदेश
(d) Goa/ गोवा

Show Answer

Ans.(a)
Sol. Hailing from Madhya Pradesh’s Ratlam, Divya won the crown of Mrs India this year from among 24 promising contestants. She won all the rounds of Beauty with Brain contest along with Best Cat Walk title.

Q6. The 41st meeting of the Central Sanctioning and Monitoring Committee was held in ______.
केंद्रीय मंजूरी और निगरानी समिति की 41 वीं बैठक ______ में आयोजित की गई थी।
(a) Patna/ पटना
(b) Bhubaneswar/ भुवनेश्वर
(c) Mumbai/ मुंबई
(d) New Delhi/ नई दिल्ली

Show Answer

Ans.(d)
Sol. The 41st meeting of the Central Sanctioning and Monitoring Committee was held in New Delhi. In the meeting, the Ministry of Housing & Urban Affairs has approved the construction of another 3,10,597 more affordable houses for the benefit of urban poor under Pradhan Mantri Awas Yojana (Urban).

Q7. Which of the following state has launched the ‘Bharat Ratna Atal Bihari Vajpayee International Schools’ for students in rural areas?
निम्नलिखित में से किस राज्य ने ग्रामीण क्षेत्रों में विद्यार्थियों के लिए ‘भारत रत्न अटल बिहारी वाजपेयी इंटरनेशनल स्कूल’ शुरू किया है?
(a) Uttar Pradesh/ उत्तर प्रदेश
(b) Maharashtra / महाराष्ट्र
(c) Odisha/ ओडिशा
(d) Uttarakhand/ उत्तराखंड

Show Answer

Ans.(b)
Sol. Maharashtra Chief Minister Devendra Fadnavis has launched the ‘Bharat Ratna Atal Bihari Vajpayee International Schools’ for students in rural areas. Initially, 13 Zilla Parishad (ZP) schools would be part of the international board and it would be expanded in the coming years.

Q8. 26th edition of National Children’s Science Congress recently begins in which of the following city?
राष्ट्रीय बाल विज्ञान कांग्रेस का 26 वां संस्करण हाल ही में किस शहर में शुरू हुआ?
(a) Bhubaneswar / भुवनेश्वर
(b) Visakhapatnam/ विशाखापत्तनम
(c) New Delhi/ नई दिल्ली
(d) Bangalore/ बैंगलोर

Show Answer

Ans.(a)
Sol. Odisha Chief Minister Naveen Patnaik inaugurated 26th edition of National Children’s Science Congress in Bhubaneswar in which as many as 800 students from ten Asian and seven Gulf countries are participating.

Q9. Prime Minister Narendra Modi has announced _______ financial assistance to Bhutan for its 12th five-year plan.
प्रधानमंत्री नरेंद्र मोदी ने अपनी 12 वीं पंचवर्षीय योजना के लिए भूटान को _______ वित्तीय सहायता देने की घोषणा की है।
(a) Rs. 3,500 crore/3,500 करोड़ रु
(b) Rs. 5,500 crore/5,500 करोड़ रु
(c) Rs. 9,500 crore/9,500 करोड़ रु
(d) Rs. 4,500 crore/4,500 करोड़ रु
Show Answer

Ans.(d)
Sol. Prime Minister Narendra Modi announced Rs. 4,500 crore financial assistance to Bhutan for its 12th five-year plan after holding wide-ranging talks with his Bhutanese counterpart Lotay Tshering.


Q10. Prime Minister of Bhutan Dr. Lotay Tshering is on a three-day official visit to India. What is the currency of Bhutan?
भूटान के प्रधान मंत्री डॉ. लोतेय त्शेरिंग, भारत की तीन दिवसीय आधिकारिक यात्रा पर हैं। भूटान की मुद्रा कौन-सी है?
(a) Taka/ टका
(b) Ngultrum/ न्गुल्ट्रम
(c) Rupee/ रुपया
(d) Pesa/ पेसा

Show Answer

Ans. (b)
Sol. Ngultrum is the currency of Bhutan.

You may also like to read:

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD