Important Current Affairs Questions for RRB ALP/Technician Exam 2018: 25th August

Dear Readers, SSC CHSL examination & Railway Exam both will be conducted in online mode. GA on current affairs section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static GK for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on sscadda website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. NITI Aayog has released how many thematic reports on Sustainable Development in Indian Himalayan Region? 
नीति आयोग ने भारतीय हिमालयी क्षेत्र में सतत विकास पर कितनी विषयगत रिपोर्ट जारी की है?
(a) 10
(b) 8
(c) 5
(d) 4

Show Answer

Ans.(c)
Sol. NITI Aayog released five thematic reports on Sustainable Development in Indian Himalayan Region. It was released by NITI Aayog Vice Chairman Dr Rajiv Kumar, CEO Amitabh Kant and member Dr V K Saraswat in New Delhi. The themes include Inventory and Revival of Springs in the Himalayas for Water Security, Sustainable Tourism, and Transformative Approach to Shifting Cultivation, Strengthening Skill and Entrepreneurship Landscape in the Himalayas.


Q2. Indian gold medal winning players Sawarn Singh, Dattu Bhokanal, Om Prakash and Sukhmeet Singh at the Asian Games 2018 are related with which of the following sports? 
एशियाई खेल 2018 में भारतीय स्वर्ण पदक जीतने वाले खिलाड़ी सवर्ण सिंह, दत्तू भोकनाल, ओम प्रकाश और सुखमीत सिंह निम्नलिखित में से किस खेल से संबंधित हैं? 
(a) Rowing/रोइंग
(b) Wrestling/कुश्ती
(c) Table Tennis/टेबल टेनिस
(d) Volleyball/वालीबाल

Show Answer
Ans.(a)
Sol. Indian rowers Sawarn Singh, Dattu Bhokanal, Om Prakash and Sukhmeet Singh won the men’s Quadruple Sculls to win India’s fifth gold medal at the Asian Games 2018. The medal is only the second ever gold medal for India in the rowing competition in Asian Games history. India has now won a total of 21 medals at Asiad 2018.

Q3. Name the person who has been elected as the new Prime Minister of Australia after winning an internal vote of 45-40. 
45-40 के आंतरिक वोट जीतने के बाद ऑस्ट्रेलिया के नए प्रधान मंत्री के रूप में चुने गए व्यक्ति को नाम बताइए? 
(a) Peter Dutton/पीटर डटन
(b) Malcolm Turnbull/मैल्कम टर्नबुल
(c) Frank Forde/फ्रैंक फोर्ड
(d) Scott Morrison/स्कॉट मॉरिसन

Show Answer
Ans.(d)
Sol. Treasurer Scott Morrison has been elected the new Prime Minister of Australia after winning an internal vote of 45-40 against former Home Affairs Minister Peter Dutton.  

Q4. The Centre unveiled a draft scheme for extending the affordable air travel programme UDAN to international circuits, with state governments identifying the routes for operation. The draft International Air Connectivity (IAC) scheme envisages to increase the international ticketing to 20 crore by ____________. 
केंद्र ने सस्ते हवाई यात्रा कार्यक्रम UDAN को अंतरराष्ट्रीय मार्गों में विस्तारित करने के लिए एक मसौदा योजना का अनावरण किया है,इसके संचालन के लिए राज्य सरकारों ने मार्गों की पहचान की. मसौदा अंतर्राष्ट्रीय वायु कनेक्टिविटी (IAC) योजना ______ तक अंतरराष्ट्रीय टिकट को 20 करोड़ तक बढ़ाने की परिकल्पना करता है. 
(a) 2023
(b) 2027
(c) 2020
(d) 2025

Show Answer

Ans.(b)
Sol. The Centre unveiled a draft scheme for extending the affordable air travel programme UDAN to international circuits, with state governments identifying the routes for operation. The draft International Air Connectivity (IAC) scheme envisages to increase the international ticketing to 20 crore by 2027.


Q5. Name the SFB that has recently launched an overdraft (OD) facility for micro and small enterprise (MSE) customers across its branches nationally. 
किस लघु वित्तीय बैंक ने राष्ट्रीय स्तर पर अपनी शाखाओं में सूक्ष्म और लघु उद्यम (MSE) ग्राहकों के लिए ओवरड्राफ्ट (OD) की सुविधा लॉन्च की है?
(a) Jana Small Finance Bank/जन स्माल फाइनेंस बैंक
(b) Equitas Small Finance Bank/इक्विटास स्माल वित्त बैंक
(c) AU Small Finance Bank/एयू स्माल फाइनेंस बैंक
(d) Ujjivan Small Finance Bank/उज्जीवन फाइनेंशियल सर्विसेज

Show Answer
Ans.(d)
Sol. Ujjivan Small Finance Bank, a wholly-owned subsidiary of Ujjivan Financial Services Ltd, has launched an overdraft (OD) facility for micro and small enterprise (MSE) customers across its branches nationally. The facility is an add-on product to the existing MSE term loans offered by the bank. The OD facility is offered to all MSEs with a turnover of Rs 50 lakh or more, at a competitive rate of interest.

Q6. Top seeds Rohan Bopanna and his partner _____________ notched up their maiden men’s tennis doubles gold medal at the Asian Games, in Palembang, Indonesia.
रोहन बोपन्ना और ________ ने इंडोनेशिया के पालेम्बैंग में एशियाई खेलों में अपना पहला पुरुषों का टेनिस युगल स्वर्ण पदक जीता है..
(a) Ramkumar Ramanathan/रामकुमार रामनाथन
(b) Somdev Devvarman/सोमदेव देववर्मन
(c) Divij Sharan/दिविज शरण
(d) Prajnesh Gunneswaran/प्रजनेश गुनेश्वरन

Show Answer
Ans.(c)
Sol. Top seeds Rohan Bopanna and Divij Sharan notched up their maiden men’s tennis doubles gold medal at the Asian Games, in Palembang, Indonesia. Bopanna and Sharan defeated Aleksander Bublik and Denis Yevseyev of Kazakhstan.

Q7. A new European satellite named ____________ using advanced laser technology to track global winds and improve weather forecasts has been successfully put into orbit on a Vega rocket from French Guyana. 
उन्नत लेजर प्रौद्योगिकी का उपयोग करके वैश्विक हवाओं को ट्रैक करने और मौसम पूर्वानुमान में सुधार के लिए ________ नामक एक नया यूरोपीय उपग्रह, फ्रेंच गुयाना से वेगा रॉकेट पर सफलतापूर्वक कक्षा में छोड़ा गया है.
(a) Italia 1/इटालिया 1
(b) Radyo 4/राडयो 4
(c) Eutelsat W 2/यूटेलसैट W 2
(d) Aeolus/एओलस

Show Answer
Ans.(d)
Sol. A new European satellite named ‘Aeolus’ using advanced laser technology to track global winds and improve weather forecasts has been successfully put into orbit on a Vega rocket from French Guyana.

Q8. The National Green Tribunal (NGT) has appointed ____________ as head of a three-member committee to decide mining company Vedanta’s plea challenging closure of its Sterlite copper plant at Tuticorin. 
राष्ट्रीय हरित अधिकरण(NGT) ने _________ को ट्यूटीकोरिन में स्टरलाइट तांबा संयंत्र को बंद करने के लिए चुनौतीपूर्ण खनन कंपनी वेदांता की याचिका का निर्णय लेंने हेतु गठित तीन सदस्यीय समिति के प्रमुख के रूप में नियुक्त किया है
(a) Justice Gita Mittal/न्यायाधीश गीता मित्तल
(b) Justice S J Vazifdar/न्यायाधीश एस जे वजीफादार
(c) Justice Ravindra Bhatt/न्यायाधीश रविंद्र भट्ट
(d) Justice Sanjiv Khanna/न्यायाधीश संजीव खन्ना

Show Answer
Ans.(b)
Sol. The National Green Tribunal (NGT) has appointed former Punjab and Haryana High Court Chief Justice S J Vazifdar as head of a three-member committee to decide mining company Vedanta’s plea challenging closure of its Sterlite copper plant at Tuticorin.

Q9. Name the organization that has launched ‘bond-i’, the world’s first bond to be created, allocated, transferred and managed by using distributed ledger technology. 
उस संगठन का नाम बताइए जिसने ‘bond-i’ लॉन्च किया, जो वितरित लेजर प्रौद्योगिकी का उपयोग करके दुनिया का पहला बंधन बनाया, आवंटित, स्थानांतरित और प्रबंधित किया गया 
(a) UNESCO
(b) UNICEF
(c) World Bank/विश्व बैंक
(d) IMF

Show Answer
Ans.(c)
Sol. The World Bank launched ‘bond-i’, the world’s first bond to be created, allocated, transferred and managed by using distributed ledger technology. This two-year bond successfully raised 110 million Australian dollars (USD 80.48 million).

Q10. According to Moody’s Investors Service, the Indian economy is expected to grow by around ____________ in 2018 and 2019. 
मूडीज इनवेस्टर्स सर्विस के अनुसार 2018 और 2019 में भारतीय अर्थव्यवस्था में ________ की वृद्धि होने की उम्मीद है
(a) 7.2%
(b) 7.3%
(c) 7.4%
(d) 7.5%

Show Answer

Ans.(d)
Sol. The Indian economy is expected to grow by around 7.5% in 2018 and 2019 as it is largely resilient to external pressures like those from higher oil prices, according to Moody’s Investors Service.



You may also like to read :

  

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD