Important Current Affairs Questions for Railway Exam 2018: 20th December 2018

Dear Readers, SSC CHSL examination & Railway Exam both will be conducted in online mode. GA on current affairs section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static GK for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on sscadda website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.





Q1. India has been ranked _____ in World Economic Forum (WEF) gender gap index 2018.
विश्व आर्थिक मंच (डब्ल्यूईएफ) लैंगिक असमानता सूचकांक 2018 में भारत को _____ स्थान दिया गया है।
(a) 103rd/ वां
(b) 101st/ वां
(c) 113th/ वां
(d) 108th/ वां

Show Answer

Ans.(d)
Sol. India has been ranked 108th in World Economic Forum (WEF) gender gap index 2018, same as 2017 while recording improvement in wage equality for similar work and fully closing its tertiary education gender gap for the first time.

Q2. Which of the following country topped the WEF’s Global Gender Gap Report 2018?
निम्नलिखित में से कौन-सा देश डब्ल्यूईएफ की ग्लोबल लैंगिक असमानता रिपोर्ट 2018 में सबसे शीर्ष पर है?
(a) Belgium/ बेल्जियम
(b) Iceland / आइसलैंड
(c) Norway/ नॉर्वे
(d) Singapore/ सिंगापुर

Show Answer

Ans.(b)
Sol. As per the WEF’s Global Gender Gap Report 2018, Iceland topped the list having closed more than 85.8% of its overall gender gap. The Report was published for total 149 countries. Norway and Sweden were on 2nd and 3rd position, respectively.

Q3. International Migration Day (IMD) is observed every year on __________.
हर वर्ष अंतरराष्ट्रीय आप्रवास दिवस (आईएमडी) __________ को मनाया जाता है।
(a) 1st December/ दिसंबर
(b) 10th December/ दिसंबर
(c) 18th December / दिसंबर
(d) 20th December/ दिसंबर

Show Answer

Ans.(c)
Sol. The UN’s (United Nation) International Migration Day (IMD) is observed every year on 18th December to protect the rights of migrant workers and members of their families.

Q4. What is the theme for International Migration Day (IMD) 2018? 
अंतरराष्ट्रीय आप्रवास दिवस (आईएमडी) 2018 की थीम क्या है?
(a) Migration with Dignity
(b) Migration to live
(c) Migration for life
(d) Migration with family

Show Answer

Ans.(a)
Sol. The UN’s (United Nation) International Migration Day (IMD) is observed every year on 18th December. The theme for this year’s IMD is ‘Migration with Dignity’.

Q5. Which of the following country/organisation has declared 2019 as the Year of Tolerance?
निम्नलिखित में से किस देश/संगठन ने 2019 को सहिष्णुता वर्ष के रूप में घोषित किया है?
(a) World Economic Forum/ विश्व आर्थिक मंच
(b) India/ भारत
(c) United Kingdom/ यूनाइटेड किंगडम
(d) United Arab Emirates/ संयुक्त अरब अमीरात

Show Answer

Ans.(d)
Sol. United Arab Emirates (UAE) President Sheikh Khalifa bin Zayed Al Nahyan declared 2019 as the Year of Tolerance, an extension of the Year of Zayed which has run this year.

Q6. Who among the following has been appointed as the Additional Director of CBI by the Appointments Committee of the Cabinet?
निम्नलिखित में से कौन कैबिनेट की नियुक्ति समिति द्वारा सीबीआई के अपर निदेशक के रूप में नियुक्त किया गया है?
(a) Vijay Shanker Tiwari/ विजय शंकर तिवारी
(b) Ranjit Sinha/ रंजीत सिन्हा
(c) Alok Verma/ आलोक वर्मा
(d) M Nageswara Rao/ एम नागेश्वर राव

Show Answer

Ans.(d)
Sol. CBI’s Joint Director M Nageswara Rao, who is currently the interim CBI Director, was promoted to the rank of Additional Director by the Appointments Committee of the Cabinet. The 1986-batch IPS officer from the Odisha cadre had joined the CBI in 2016.

Q7. Name the Foreign Affairs Minister of South Korea, who co-chaired the 9th India-ROK Joint Commission meeting in New Delhi.  
दक्षिण कोरिया के विदेश मंत्री का नाम बताइए, जिसने नई दिल्ली में 9वीं भारत-आरओके संयुक्त आयोग की बैठक की सह-अध्यक्षता की थी।
(a) Lee Nak-yeon/ ली नाक-योन
(b) Kang Kyung-wha/ कंग क्यूंग-व्हा
(c) Park Won-soon/ पार्क वोन-सून
(d) Moon Jae-in/ मून जे-इन

Show Answer

Ans.(b)
Sol. External Affairs Minister Sushma Swaraj and Foreign Affairs Minister of South Korea Kang Kyung-wha co-chaired the 9th India-ROK Joint Commission meeting. Ms. Kyung-wha arrived in New Delhi on a two-day visit to India.

Q8. Who among the following has been named People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) India’s Person of the Year for 2018?
निम्नलिखित में से किसे पशुओं के साथ नैतिक व्यवहार के पक्षधर लोग (PETA) इंडिया पर्सन ऑफ़ द इयर 2018 के लिए नाम दिया गया है?
(a) Deepika Padukon/ दीपिका पादुकोण
(b) Kapil Sharma/ कपिल शर्मा
(c) Sonakshi Sinha/ सोनाक्षी सिन्हा
(d) Sonam Kapoor/ सोनम कपूर

Show Answer

Ans.(d)
Sol. Actress Sonam Kapoor, a vegan, has been named People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) India’s Person of the Year for 2018. Sonam has been feted as she sings in praise of vegan eating and because she keeps animal skins out of her handbag line for her fashion brand Rheson, apart from taking other action for the welfare of animals.

Q9. Tulsi Giri has passed away. He was the former Prime Minister of which of the following country? 
तुलसी गिरि का निधन हो गया है। वह निम्नलिखित किस देश के पूर्व प्रधान मंत्री थे?
(a) Bangladesh/ बांग्लादेश
(b) Bhutan/ भूटान
(c) Nepal/ नेपाल
(d) Cambodia/ कंबोडिया
Show Answer

Ans.(c)
Sol. Former Prime Minister of Nepal Tulsi Giri has passed away in Kathmandu. He was 93. Giri was suffering from liver cancer for a long time. He twice served as the prime minister of Nepal first from 1962 to 1964 and again from 1975 to 1977.


Q10. Charles Michel has resigned amid pressure on his government over his support for the UN global compact on migration. He was the Prime minister of _______.
प्रवासन पर संयुक्त राष्ट्र ग्लोबल कॉम्पैक्ट के समर्थन में चार्ल्स मिशेल ने अपनी सरकार पर दबाव डालने के बाद इस्तीफा दे दिया है। वह _______ के प्रधान मंत्री थे।
(a) Spain/ स्पेन
(b) Belgium / बेल्जियम
(c) Italy/ इटली
(d) Hungry/ हंगरी

Show Answer

Ans.(b)
Sol. Belgian Prime Minister Charles Michel has resigned amid pressure on his government over his support for the UN global compact on migration. The pressure increased after his biggest coalition partner, the right-wing N-VA party, quit the government over the issue.

Q11. Union Minister of Textiles, Smriti Zubin Irani, presented awards to handicrafts exporters in New Delhi. Who is the present Minister of State for Textiles?
वस्त्र मंत्री, स्मृति जुबिन ईरानी ने नई दिल्ली में हस्तशिल्प निर्यातकों को पुरस्कार प्रदान किए। वर्तमान वस्त्र राज्य मंत्री कौन हैं?
(a) Ravi Shankar Prasad   / रविशंकर प्रसाद
(b) Ramvilas Paswan/ रामविलास पासवान
(c) Pema Khandu/ पेमा खांडू
(d) Ajay Tamta/   अजय ताम्ता

Show Answer

Ans.(d)
Sol. Minister of State for Textiles, Ajay Tamta and Development Commissioner [Handicrafts], Shantmanu, were also present on the occasion. The awards for outstanding performance of handicrafts exports were given under different categories to 136 exporters.

Q12. The GSLV F 11 carrying GSAT 7A was successfully launched from the Space research Centre __________.
GSAT 7A को ले जाने वाली GSLV F 11 का अंतरिक्ष अनुसंधान केंद्र __________ से सफलतापूर्वक लॉन्च किया गया था।
(a) Port Blaire/ पोर्ट ब्लेयर
(b) Sriharikota / श्रीहरिकोटा
(c) Mahendragiri/ महेंद्रगिरी
(d) Pokhran/ पोखरण

Show Answer

Ans.(b)
Sol. The GSLV F 11 carrying GSAT 7A was successfully launched from the Space research Centre Sriharikota by ISRO. The last launch of this year is a dedicated mission for updating and increasing the capability of the Country’s defence forces.

Q13. What is the currency of South Korea?  
दक्षिण कोरिया की मुद्रा कौन-सी है?
(a) South Korean won/ दक्षिण कोरियाई वोन
(b) South Korean yuan/ दक्षिण कोरियाई युआन
(c) South Korean baht/ दक्षिण कोरियाई बहत
(d) South Korean yen/ दक्षिण कोरियाई येन

Show Answer

Ans.(a)
Sol. South Korean won is the currency of South Korea.

Q14. Who is the present director of ISRO?  
इसरो के वर्तमान निदेशक कौन हैं?
(a) G. Satheesh Reddy/ जी सतीश रेड्डी
(b) A. S. Kiran Kumar/ ए. एस किरण कुमार
(c) K. Sivan/ के. शिवान
(d) Mylswamy Annadurai/ माईल्सवामी अन्नादुरै
Show Answer

Ans.(c)
Sol.  K. Sivan is the present director of ISRO.


Q15. World Economic Forum (WEF) recently published gender gap index 2018 report. The headquarters of the World Economic Forum is in _______.
विश्व आर्थिक मंच (डब्ल्यूईएफ) ने हाल ही में लैंगिक असमानता सूचकांक 2018 रिपोर्ट प्रकाशित की है। विश्व आर्थिक मंच का मुख्यालय _______ में है।
(a) Norway/ नॉर्वे
(b) Austria/ ऑस्ट्रिया
(c) Italy/ इटली
(d) Switzerland/ स्विट्ज़रलैण्ड
Show Answer

Ans.(d)
Sol. The headquarters of the World Economic Forum is in Switzerland.

You may also like to read: