Important Current Affairs Questions for Railway Exam 2018: 15th December 2018

Dear Readers, SSC CHSL examination & Railway Exam both will be conducted in online mode. GA on current affairs section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static GK for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on sscadda website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.



Q1. The Asian Development Bank (ADB) and India signed a $60 Million Loan Agreement in New Delhi to continue financing riverbank protection works, renovation of flood embankments in critically flood-prone areas in _______________.
एसियन डेवलपमेंट बैंक (ADB) और भारत ने नदी तट सुरक्षा संरक्षण कार्यों को जारी रखने, 
_______________ में गंभीर रूप से बाढ़ प्रवण क्षेत्रों में बाढ़ तटबंधों का नवीनीकरण करने के लिए नई दिल्ली में 60 मिलियन डॉलर के ऋण समझौते पर हस्ताक्षर किए।
(a) Bihar/ बिहार
(b) Assam/ असम
(c) Kerala/ केरल
(d) Puducherry/ पुडुचेरी

Show Answer
Ans.(b)
Sol. The Asian Development Bank (ADB) and the Government of India signed a $60 Million Loan Agreement in New Delhi to continue financing riverbank protection works, renovation of flood embankments, and community-based flood risk management activities in critically flood-prone areas along the Brahmaputra River in Assam.

Q2. National energy conservation day is celebrated every year across India on _______________. 
हर वर्ष भारत भर में राष्ट्रीय ऊर्जा संरक्षण दिवस _______________ को मनाया जाता है।
(a) 16th December/ दिसंबर
(b) 12th December/ दिसंबर
(c) 14th December/ दिसंबर
(d) 10th December/ दिसंबर

Show Answer
Ans.(c)
Sol. National energy conservation day is celebrated every year by the people all over India on 14th of December. The Energy Conservation Act in India was executed by the Bureau of Energy Efficiency (BEE) in the year 2001.

Q3. Name the International body that has announced that global debt has reached an all-time high of 184 trillion US dollars with the United States, China and Japan accounting for more than half of it. 
उस अंतर्राष्ट्रीय निकाय का नाम बताइए, जिसने घोषणा की है कि वैश्विक ऋण संयुक्त राज्य अमेरिका, चीन और जापान के साथ 184 ट्रिलियन अमेरिकी डॉलर के ऊपर तक पहुंच गया है, जिनमें से आधे से अधिक का योगदान है।
(a) IMF/ आईएमएफ
(b) World Bank/ वर्ल्ड बैंक
(c) Asian Development Bank/ एशियन डेवलपमेंट बैंक
(d) WHO/ डब्ल्यूएचओ

Show Answer
Ans.(a)
Sol. The International Monetary Fund has announced that that global debt has reached an all-time high of 184 trillion US dollars with the United States, China and Japan accounting for more than half of it. According to the IMF report, the amount in nominal terms, is the equivalent of 225% of the world GDP in 2017.

Q4. The government has constituted a Group of Ministers (GoM) headed by _____________ to vet the recommendations of a high-level panel on stressed power projects.
स्ट्रेस्ड पावर प्रोजेक्ट्स पर उच्चस्तरीय पैनल की सिफारिशों को पूरा करने के लिए सरकार ने _____________ की अध्यक्षता में मंत्रियों का एक समूह (जीओएम) गठित किया है।
(a) Oil Minister Dharmendra Pradhan/ तेल मंत्री धर्मेंद्र प्रधान
(b) Road Transport Minister Nitin Gadkari/ सड़क परिवहन मंत्री नितिन गडकरी
(c) Power Minister R K Singh/ विद्युत मंत्री आर के सिंह
(d) Finance Minister Arun Jaitley/ वित्त मंत्री अरुण जेटली

Show Answer
Ans.(d)
Sol. The government has constituted a Group of Ministers (GoM) headed by Finance Minister Arun Jaitley to vet the recommendations of a high-level panel on stressed power projects. The other members of the GOM are Road Transport Minister Nitin Gadkari, Commerce Minister Suresh Prabhu, Oil Minister Dharmendra Pradhan, Railways Minister Piyush Goyal and Power Minister R K Singh.

Q5. Yes Bank Ltd has named one of its Independent Directors ____________ as the bank’s part-time non-executive independent chairman. 
येस बैंक लिमिटेड ने बैंक के अंशकालिक गैर-कार्यकारी स्वतंत्र अध्यक्ष के रूप में अपने स्वतंत्र निदेशकों में से एक ____________ का नाम दिया है।
(a) Mukesh Sabharwal/ मुकेश सभरवाल
(b) Brahm Dutt/ ब्रह्म दत्त
(c) Rana Kapoor/ राणा कपूर
(d) Subhash Kalia/ सुभाष कालिया

Show Answer
Ans.(b)
Sol. Yes Bank Ltd has named one of its independent directors Brahm Dutt as the bank’s part-time non-executive independent chairman after former Finance Secretary Ashok Chawla resigned from the position.

Q6. In which of the following country, the world’s first “floating” nuclear power plant (FNPP) for installation in remote areas, has been started? 
निम्नलिखित में से किस देश में, दूरदराज के क्षेत्रों में स्थापना के लिए विश्व का पहला “फ़्लोटिंग” परमाणु ऊर्जा संयंत्र (एफएनपीपी) शुरू कर दिया गया है?
(a) Russia/ रूस
(b) India/ भारत
(c) The USA/ यूएसए
(d) North Korea/ उत्तर कोरिया

Show Answer
 Ans.(a)
Sol. Akademik Lomonosov, the world’s first “floating” nuclear power plant (FNPP) for installation in remote areas, has been started and brought to 10% of its capacity, Russian state-run atomic energy corporation Rosatom announced.


Q7. As per the UN Economic and Social Commission for Asia and the Pacific (ESCAP) report, FDI inflows to South and South-West Asia decreased by __________ in 2017. 
एशिया और प्रशांत (ईएससीएपी) की संयुक्त राष्ट्र आर्थिक और सामाजिक आयोग के अनुसार, दक्षिण और दक्षिण-पश्चिम एशिया में एफडीआई प्रवाह 2017 में __________ की कमी आई है।
(a) 16%
(b) 9%
(c) 6%
(d) 8%

Show Answer
Ans.(c)
Sol. As per the UN Economic and Social Commission for Asia and the Pacific (ESCAP) report, FDI inflows to South and South-West Asia decreased by 6% in 2017 due to a drop in foreign funding flow to countries like India and Turkey.

Q8. Eight parliamentarians were honoured recently by Vice-President M Venkaiah Naidu for their contribution in strengthening parliamentary democracy. The Best debut woman parliamentarian (Lok Sabha) award was given to ___________. 
हाल ही में, उपराष्ट्रपति एम वेंकैया नायडू ने संसदीय लोकतंत्र को मजबूत बनाने में आठ संसद सदस्यों को उनके योगदान के लिए सम्मानित किया। सर्वश्रेष्ठ पहली महिला संसद (लोकसभा) पुरस्कार ___________ को दिया गया था।
(a) Rama Devi/ राम देवी
(b) Hema Malini/ हेमा मालिनी
(c) Kanimozhi/ कनिमोझी
(d) Chhaya Verma/ छाया वर्मा

Show Answer
Ans.(b)
Sol. Eight parliamentarians were honoured by Vice-President M Venkaiah Naidu for their contribution in strengthening parliamentary democracy. The Best debut woman parliamentarian (Lok Sabha) award was given to Hema Malini. 

Q9. The 39th Gulf Cooperation Council Summit was held recently in which of the following Gulf cities? 
हाल ही में निम्नलिखित खाड़ी शहरों में से 39 वें खाड़ी सहयोग परिषद शिखर सम्मेलन कहाँ आयोजित किया गया था?
(a) Doha/ दोहा
(b) Abu Dhabi/ अबू धाबी
(c) Dubai/ दुबई
(d) Riyadh/ रियाद
Show Answer
Ans.(d)
Sol. The 39th Gulf Cooperation Council Summit was inaugurated by the King Salman of Saudi Arabia in Riyadh. It was announced at the conclusion of the summit that the 40th Gulf Cooperation Council (GCC) summit will be held in the United Arab Emirates.




Q10. Name the Producer-director who has been appointed as the new president of the Film and Television Institute of India (FTII). 
उस निर्माता-निर्देशक का नाम बताइए, जिसे फिल्म और टेलीविजन संस्थान (एफटीआईआई) के नए अध्यक्ष के रूप में नियुक्त किया गया है?
(a) Bipul Shah/ विपुल शाह
(b) Gajendra Singh/ गजेंद्र सिंह
(c) Brijendra Pal Singh/ बृजेंद्र पाल सिंह
(d) Anupam Kher/ अनुपम खेर
Show Answer
Ans.(c)
Sol. Producer-director Brijendra Pal Singh was appointed as the new president of the Film and Television Institute of India (FTII) and chairman of the institute’s governing council by the Ministry of Information and Broadcasting.

Q11. India and Saudi Arabia have recently signed the bilateral annual Haj 2019 agreement at Jeddah. Who is the present Union Minister for Minority Affairs of India? 
भारत और सऊदी अरब ने हाल ही में जेद्दाह में द्विपक्षीय वार्षिक हज 2019 समझौते पर हस्ताक्षर किए हैं। भारत के अल्पसंख्यक मामलों के वर्तमान मंत्री कौन हैं?
(a) Kiren Rijiju/ किरेन रिजीजू
(b) Mukhtar Abbas Naqvi/ मुख्तार अब्बास नक़वी
(c) Uma Bharati/ उमा भारती
(d) Ananthkumar/ अनंतकुमार

Show Answer
Ans.(b)
Sol. India and Saudi Arabia signed the bilateral annual Haj 2019 agreement at Jeddah. The agreement was signed by the Union Minister for Minority Affairs, Mukhtar Abbas Naqvi and Haj and Umrah Minister of Saudi Arabia, Dr. Mohammad Saleh bin Taher Benten. 


Q12. The 18th meeting of the India-Russia Inter-Governmental Commission on Military Technical Cooperation (IRIGC-MTC) was held recently in ________. 
सैन्य तकनीकी सहयोग पर भारत-रूस अंतर-सरकारी आयोग (IRIGC-MTC) की 18 वीं बैठक हाल ही में ________ में आयोजित की गई थी।
(a) New Delhi/ नई दिल्ली
(b) Moscow/ मॉस्को
(c) Pune/ पुणे
(d) St Petersburg/ सेंट पीटर्सबर्ग

Show Answer
Ans.(a)
Sol. India’s Minister of Defense Nirmala Sitharaman met with Russian Federation General Sergei Shoigu in New Delhi, marking the 18th meeting of the India-Russia Inter-Governmental Commission on Military Technical Cooperation (IRIGC-MTC). India and Russia agreed to extend bilateral cooperation on defence joint-venture (JV) manufacturing projects. 

Q13. Union Minister of Commerce and Industry and Civil Aviation, Suresh Prabhu, announced setting up of a National Medical Devices Promotion Council under which of the following Department/Ministry? 
वाणिज्य एवं उद्योग और नागरिक उड्डयन मंत्री, सुरेश प्रभु ने निम्नलिखित किस चिकित्सा विभाग/मंत्रालय के अंतर्गत राष्ट्रीय चिकित्सा उपकरण संवर्धन परिषद की स्थापना की घोषणा की?
(a) Health Ministry/ स्वास्थ्य मंत्रालय
(b) DIPP/ डीआईपीपी
(c) Department of Medical Sciences/ चिकित्सा विज्ञान विभाग
(d) Ministry of Women and Child Development/ महिला एवं बाल विकास मंत्रालय

Show Answer
Ans.(b)
Sol. To give a fillip to the medical device sector, which is a sunrise sector, Union Minister of Commerce and Industry and Civil Aviation, Suresh Prabhu, announced setting up of a National Medical Devices Promotion Council under the Department of Industrial Policy and Promotion (DIPP) in the Ministry of Commerce & Industry. The Council will be headed by Secretary, DIPP. 

Q14. Manipal Academy of Higher Education (MAHE) has partnered with the National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID), National Institutes of Health (NIH), the USA, to become a member of ____________.
मणिपाल अकादमी ऑफ हायर एजुकेशन (एमएएचई) ने नेशनल इंस्टीट्यूट ऑफ एलर्जी और संक्रामक रोग (NIAID), राष्ट्रीय स्वास्थ्य संस्थान (NIH), संयुक्त राज्य अमेरिका, के साथ  ____________ के सदस्य बनने के लिए भागीदारी की है।
(a) WHO/ डब्ल्यूएचओ
(b) NHM/ एनएचएम
(c) NIAID TB Portals program/ एनआईआईआईडी टीबी पोर्टल कार्यक्रम
(d) World AIDS Organization/ विश्व एड्स संगठन
Show Answer
Ans.(c)
Sol. Manipal Academy of Higher Education (MAHE) has partnered with the National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID), National Institutes of Health (NIH), the USA, to become a member of the NIAID TB Portals program.

Q15. As per the recent announcement, who among the following will be the new Chief Minister of Rajasthan? 
हालिया घोषणा के अनुसार, निम्नलिखित में से कौन राजस्थान का नया मुख्यमंत्री होगा?
(a) Sachin Pilot/ सचिन पायलट
(b) Ashok Gehlot/ अशोक गहलोत
(c) Vasundhara Raje/ वसुंधरा राजे
(d) Kamal Nath/ कमल नाथ
Show Answer
Ans.(b)
Sol. The Congress party has picked old guard Ashok Gehlot over Sachin Pilot as Chief Minister of Rajasthan. Pilot will be the deputy CM of Rajasthan and will also continue as the state Congress chief.

You may also like to read:

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD