Important Current Affairs Questions for Railway Exam 2018: 13th December 2018

Dear Readers, SSC CHSL examination & Railway Exam both will be conducted in online mode. GA on current affairs section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static GK for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on sscadda website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.



Q1. In a bid to make retirement income scheme more attractive for central government employees, the government has agreed to chip in a higher ____________ of the basic salary of an individual as its contribution to the National Pension System (NPS).
केंद्र सरकार के कर्मचारियों के लिए सेवानिवृत्ति आय योजना को और अधिक आकर्षक बनाने के लिए सरकार ने राष्ट्रीय पेंशन सिस्टम (NPS) में योगदान के रूप में व्यक्ति के मूल वेतन के ____________ अधिक शमिल करने की सहमति व्यक्त की है।
(a) 12%
(b) 20%
(c) 10%
(d) 14%

Show Answer
Ans.(d)
Sol. In a bid to make retirement income scheme more attractive for central government employees, the government has agreed to chip in a higher 14% of the basic salary of an individual as its contribution to the National Pension System (NPS). The move would benefit over 36 lakh central government employees. Currently, the minimum employee contribution in NPS is 10% of basic pay and an equal contribution is made by the government.

Q2. The government has appointed Shaktikanta Das as the new RBI governor, a day after Urjit Patel resigned as RBI Governor. He is the _________ Governor of the RBI. 
उर्जित पटेल द्वारा आरबीआई गवर्नर के पद से इस्तीफा देने के एक दिन बाद, सरकार ने शक्तिकांत दास को नए आरबीआई गवर्नर के रूप में नियुक्त किया है। वह आरबीआई के _________ गवर्नर हैं।
(a) 25th/ वें
(b) 23rd/ वें
(c) 26th/ वें
(d) 22nd/ वें

Show Answer
Ans.(a)
Sol. The government has appointed Shaktikanta Das as the new RBI governor, a day after Urjit Patel resigned as RBI Governor. He is the 25th Governor of the Reserve Bank of India. A former economic affairs secretary from 2015 to 2017, Das worked closely with the central bank. He is currently a member of the Finance Commission of India, and the government’s representative at the Group of 20 summits.

Q3. Which of the following ministry has launched a Twitter account named ‘@CyberDost’ to spread awareness about cybercrimes and normal precautions to be taken?
निम्नलिखित में से किस मंत्रालय ने साइबर अपराधों की जागरूकता फैलाने और सामान्य सावधानी बरतने के लिए ‘@CyberDost’ नामक एक ट्विटर अकाउंट लॉन्च किया है?
(a) Ministry of Human Resource Development/ मानव संसाधन विकास मंत्रालय
(b) Ministry of Tribal Affairs/ जनजातीय मामलों का मंत्रालय
(c) Ministry of Consumer Affairs, Food and Public Distribution/ उपभोक्ता मामले, खाद्य और सार्वजनिक वितरण मंत्रालय
(d) Home Ministry/ गृह मंत्रालय

Show Answer
Ans.(d)
Sol. Home Ministry has launched a Twitter account named ‘@CyberDost’ to spread awareness about cybercrimes and normal precautions to be taken. The Twitter handles is aimed at enhancing people’s basic knowledge about cybercrimes and precautions to be taken for prevention.

Q4. Who has been named Time magazine’s “Person of the Year” alongside several other journalists recently?
हाल ही में कई अन्य पत्रकारों के साथ टाइम पत्रिका के “पर्सन ऑफ़ द इयर” के रूप में किसे नामित किया गया है?
(a) Xi Jinping/ शी जिनपिंग
(b) Narendra Modi/ नरेन्द्र मोदी
(c) Jamal Khashoggi/ जमाल ख़ाशग़्जी
(d) Donald Trump/ डॉनल्ड ट्रम्प

Show Answer
Ans.(c)
Sol. Saudi journalist Jamal Khashoggi, who was murdered in October 2018 at his country’s Istanbul consulate, has been named Time magazine’s “Person of the Year” alongside several other journalists.

Q5. Which state government has honored AIBA World Women Boxing Gold medalist MC Mary Kom with the title “Meethoileima” (par excellent queen)?
किस राज्य सरकार ने एआईबीए वर्ल्ड महिला मुक्केबाजी स्वर्ण पदक विजेता एमसी मैरी कॉम को “मीथोइलीमा” (प्रति एक्सेलेंट क्वीन) शीर्षक से सम्मानित किया है?
(a) West Bengal/ पश्चिम बंगाल
(b) Manipur/ मणिपुर
(c) Assam/ असम
(d) New Delhi/ नई दिल्ली

Show Answer
Ans.(b)
Sol. Manipur Government honored AIBA World Women Boxing Gold medalist MC Mary Kom with the title “Meethoileima” (par excellent queen) at a function in Imphal, Manipur. On the occasion, State Chief Minister N. Biren Singh handed over a cheque of ten lakh rupees to her. The Chief Minister also declared that the Imphal West DC Road towards Game Village will be named as MC Mary Kom Road.

Q6. Prime Minister Narendra Modi has inaugurated the fourth Partners’ Forum in- 
________ में प्रधान मंत्री नरेंद्र मोदी ने चौथे साझेदार फोरम का उद्घाटन किया है।
(a) New Delhi/ नई दिल्ली
(b) Kolkata/ कलकत्ता
(c) Chennai/ चेन्नई
(d) Hyderabad/ हैदराबाद

Show Answer
Ans.(a)
Sol. Prime Minister Narendra Modi inaugurated the fourth Partners’ Forum in New Delhi. The objective of the conference is to improve knowledge, alignment and accountability to accelerate action on women’s, children’s and adolescents health.

Q7. International Universal Health Coverage Day (UHC Day) is celebrated globally on- 
अंतर्राष्ट्रीय यूनिवर्सल हेल्थ कवरेज दिवस (यूएचसी दिवस) विश्व स्तर कब मनाया जाता है?
(a) 14th December/ दिसम्बर
(b) 12th December/ दिसम्बर
(c) 15th December/ दिसम्बर
(d) 13th December/ दिसम्बर

Show Answer
Ans.(b)
Sol. International Universal Health Coverage Day (UHC Day) is celebrated globally on 12 December. In 2017 the United Nations proclaimed 12 December as International Universal Health Coverage Day by resolution 72/138.

Q8. Which country became a full member of the Financial Action Task Force (FATF), an international body set up to combat money laundering, terrorist financing and other threats to the international financial system recently?
कौन-सा देश फाइनेंशियल एक्शन टास्क फोर्स (एफएटीएफ) का एक पूर्ण सदस्य बन गया है, जो हाल ही में अंतरराष्ट्रीय वित्तीय प्रणाली के लिए धन निकासी, आतंकवादी वित्तपोषण और अन्य खतरों से निपटने के लिए स्थापित एक अंतरराष्ट्रीय निकाय है?
(a) Myanmar/ म्यांमार
(b) Sri Lanka/ श्रीलंका
(c) Pakistan/ पाकिस्तान
(d) Israel/ इज़राइल

Show Answer
Ans.(d)
Sol. Israel became a full member of the Financial Action Task Force (FATF), an international body set up to combat money laundering, terrorist financing and other threats to the international financial system. The Jewish state has now taken its place alongside 37 other members including most of the G20, the world’s 20 leading industrialized and emerging economies just 16 years after being blacklisted by the organization.
Q9. The Reserve Bank of India has imposed a fine of Rs 1 crore on _______________ for violating cybersecurity norms recently.
हाल ही में, भारतीय रिजर्व बैंक ने साइबर सुरक्षा मानदंडों का उल्लंघन करने के लिए _______________ पर 1 करोड़ रुपये का जुर्माना लगाया है।
(a) State Bank of India/ भारतीय स्टेट बैंक
(b) Bank of Baroda/ बैंक ऑफ़ बड़ौदा
(c) Indian Bank/ इंडियन बैंक
(d) Punjab National Bank/ पंजाब नेशनल बैंक
Show Answer
Ans.(c)
Sol. The Reserve Bank of India has imposed a fine of Rs 1 crore on Indian Bank for violating cybersecurity norms. The contravention is with regard to RBI’s directions on Frauds – Classification and Reporting by Commercial Banks.


Q10. Who has become the first-ever recipient of the Women’s Tennis Association (WTA) Coach of the Year Award?
इनमें से कौन महिला टेनिस एसोसिएशन (WTA) कोच ऑफ़ द इयर अवॉर्ड का पहला प्राप्तकर्ता बन गया है?
(a) Serena Williams/ सेरेना विलियम्स
(b) Caroline Wozniacki/ केरोलाईन वोज़्निएकी
(c) Steffi Graf/ स्टेफी ग्राफ
(d) Sascha Bajin/ सस्चा बाजिन
Show Answer
Ans.(d)
Sol. Sascha Bajin, coach of the world number five Naomi Osaka, has become the first-ever recipient of the Women’s Tennis Association (WTA) Coach of the Year Award.

Q11. Union Minister of Agriculture and Farmers’ Welfare Radha Mohan Singh launched a portal ‘ENSURE’- National Livestock Mission-EDEG developed by ___________ and operated under the Department of Animal Husbandry, Dairying & Fisheries.
कृषि और किसान कल्याण मंत्री राधा मोहन सिंह ने ___________ द्वारा विकसित राष्ट्रीय पशुधन मिशन-EDEG पोर्टल ‘ENSURE’ लॉन्च किया, जो पशुपालन, डेयरी और मत्स्यपालन विभाग के अंतर्गत संचालित किया जाता है।
(a) FICCI/ फिक्की
(b) RBI/ आरबीआई
(c) NABARD/ नाबार्ड
(d) SBI/ एसबीआई

Show Answer
Ans.(c)
Sol. Union Minister of Agriculture and Farmers’ Welfare Radha Mohan Singh launched a portal ‘ENSURE’- National Livestock Mission-EDEG developed by NABARD and operated under the Department of Animal Husbandry, Dairying & Fisheries. The NABARD has developed an online portal “ENSURE” (ensure.nabard.org) so that the information related to beneficiary and processing of the application can be made readily available.


Q12. Senior Congress leader and former Kerala minister ______________________ passed away in Kochi due to pneumonia.
निमोनिया के कारण वरिष्ठ कांग्रेस नेता और पूर्व केरल मंत्री ______________________का  कोच्चि में निधन हो गया।
(a) CN Balakrishnan/ सीएन बालकृष्णन
(b) Vijaybhai R Rupani/ विजयभाई आर रूपाणी
(c) PK Vasudevan Nair/ पीके वासुदेवन नायर
(d) Pattom A Thanu Pillai/ पट्टम ताणु पिल्लै

Show Answer
Ans.(a)
Sol. Senior Congress leader and former Kerala minister CN Balakrishnan passed away in Kochi due to pneumonia. He was 87. A long-standing aide of former Kerala Chief Minister K Karunakaran, Mr Balakrishnan was the Thrissur district Congress committee president for 17 years and was also the treasurer of the state unit for a long time.

Q13. India’s first Jean Monnet Centre of Excellence established by the European Union was inaugurated at the Department of European Studies (DES) at Manipal Academy of Higher Education in- 
________ में, यूरोपियन यूनियन द्वारा स्थापित भारत के पहले जीन मॉनेट सेंटर ऑफ़ इंटेलिजेंस का उद्घाटन हाई एजुकेशन के मणिपाल अकादमी में यूरोपीय अध्ययन विभाग (डीईएस) में किया गया था।
(a) Manipal / मणिपाल
(b) Chennai/ चेन्नई
(c) Noida/ नोएडा
(d) Kolkata/ कलकत्ता

Show Answer
Ans.(a)
Sol. India’s first Jean Monnet Centre of Excellence established by the European Union was inaugurated at the Department of European Studies (DES) at Manipal Academy of Higher Education, Manipal by Ambassador of the European Union (EU) to India and Bhutan, Tomasz Kozlowski.

Q14. Route Mobile Limited (Route Mobile), a cloud-communication platform service provider and a member of Oracle Partner Network (OPN) announced the collaboration with Oracle Marketing Cloud. Where is the head office of Oracle Corporation?
रूट मोबाइल लिमिटेड (रूट मोबाइल), एक क्लाउड-कम्युनिकेशन प्लेटफ़ॉर्म सेवा प्रदाता और ओरेकल पार्टनर नेटवर्क (OPN) के एक सदस्य ने ओरेकल मार्केटिंग क्लाउड के साथ साझेदारी की घोषणा की। ओरेकल कारपोरेशन का मुख्यालय कहां स्थित है?
(a) Japan/ जापान
(b) India/ भारत
(c) Canada/ कनाडा
(d) USA/ यूएसए
Show Answer
Ans.(d)
Sol. India’s first Jean Monnet Centre of Excellence established by the European Union was inaugurated at the Department of European Studies (DES) at Manipal Academy of Higher Education in New Delhi by Ambassador of the European Union (EU) to India and Bhutan, Tomasz Kozlowski. Oracle Corporation is an American multinational computer technology corporation headquartered in Redwood Shores, California.

Q15. The government has appointed Shaktikanta Das as the new RBI governor. He is appointment for how many years? 
सरकार ने नए आरबीआई गवर्नर के रूप में शक्तिकांत दास को नियुक्त किया है। वह कितने वर्ष के लिए नियुक्त हुए है?
(a) five/ पांच
(b) three/ तीन
(c) four/ चार
(d) two/ दो
Show Answer
Ans.(b)
Sol. The government has appointed Shaktikanta Das as the new RBI governor, a day after Urjit Patel resigned as RBI Governor. He is the 25th Governor of the Reserve Bank of India. A former economic affairs secretary from 2015 to 2017, Das worked closely with the central bank. He is currently a member of the Finance Commission of India, and the government’s representative at the Group of 20 summits. He is appointment for three years.
You may also like to read:

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD