Important Current Affairs Questions for RRB ALP/Technician Exam 2018: 24th August

Dear Readers, SSC CHSL examination & Railway Exam both will be conducted in online mode. GA on current affairs section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static GK for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on sscadda website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. BIMSTEC is a regional economic bloc comprising seven member states lying in the littoral and adjacent areas of the Bay of Bengal constituting a contiguous regional unity. Which of the following country is the current chair of BIMSTEC? 
BIMSTEC एक क्षेत्रीय आर्थिक ब्लॉक है जिसमें बंगाल की खाड़ी के तटस्थ और आसन्न क्षेत्रों में स्थित सात सदस्य देश शामिल हैं जो एक समान क्षेत्रीय एकता का गठन करते हैं. निम्नलिखित में से कौन सा देश वर्तमान में BIMSTEC का अध्यक्ष है?
(a) Bangladesh/बांग्लादेश
(b) Bhutan/भूटान
(c) Nepal/नेपाल
(d) Thailand/थाईलैंड

Show Answer

Ans.(c)
Sol. BIMSTEC is a regional economic bloc comprising seven member states lying in the littoral and adjacent areas of the Bay of Bengal constituting a contiguous regional unity. Nepal is the current chair of BIMSTEC. 



Q2. An Eminent personality of India Kuldip Nayar passed away recently in New Delhi. He was ____________. 
अनुभवी भारतीय ________ कुलदीप नैयर का बीमारी के बाद नई दिल्ली में निधन हो गया है 
(a) Writer/लेखक
(b) Journalist/पत्रकार
(c) Politician/राजनीतिज्ञ
(d) Both (a) and (b)/(a) और (b) दोनों

Show Answer
Ans.(d)
Sol. Eminent Indian writer and journalist Kuldip Nayar passed away in New Delhi following a brief illness. He was 95. Mr. Nayar was originally born in Sialkot in 1923.

Q3. Union Minister Arun Jaitley is back as the Finance Minister after a three-month interval to recuperate from a kidney transplant surgery. In Mr Jaitley’s absence who among the following was holding the additional charge of the Finance and Corporate Affairs portfolio? 
किडनी ट्रांसप्लांट सर्जरी की वजह से तीन महीने तक कार्य और कार्यालय से दूर रहने के बाद आज अरुण जेटली ने वित्त मंत्री का कार्यभार दोबारा संभाल लिया है. श्री जेटली की अनुपस्थिति में,  इनमें से किस को वित्त और कॉर्पोरेट मामलों के पोर्टफोलियो का अतिरिक्त प्रभार प्राप्त था?
(a) Manohar Parrikar/मनोहर पर्रीकर
(b) Piyush Goyal/पियूष गोयल
(c) Suresh Prabhu/सुरेश प्रभु
(d) Ravi Shankar Prasad/रवि शंकर प्रसाद

Show Answer
Ans.(b)
Sol. Union Minister Arun Jaitley is back as the Finance Minister after a three-month interval to recuperate from a kidney transplant surgery. In Mr Jaitley’s absence, Railway Minister Piyush Goyal was holding the additional charge of the Finance and Corporate Affairs portfolio.  

Q4. The Kempegowda International Airport (KIA) has emerged as the second fastest growing airport in the world in the first half of 2018 in terms of actual growth in the number of passengers according to the report that was published by RoutesOnline. KIA is situated in ______________. 
रूट्सऑनलाइन द्वारा प्रकाशित रिपोर्ट के मुताबिक केम्पगोड़ा अंतर्राष्ट्रीय हवाई अड्डा (KIA) यात्रियों की संख्या में वास्तविक वृद्धि के संदर्भ में 2018 की पहली छमाही में दुनिया के दूसरे सबसे तेजी से बढ़ते हवाई अड्डे के रूप में उभरा है.  KIA कहाँ स्थित है? 
(a) Chennai/चेन्नई
(b) Varanasi/वाराणसी
(c) Lucknow/लखनऊ
(d) Bengaluru/बेंगलुरु

Show Answer

Ans.(d)
Sol. The Kempegowda International Airport (KIA) has emerged as the second fastest growing airport in the world in the first half of 2018 in terms of actual growth in the number of passengers. It has recorded 1,58,50,352 flyers during the six-month period.  The report was published by RoutesOnline, a company focussing on the quality and standards of aviation globally. KIA is situated in Bengaluru.


Q5. Name the country that has recently unveiled its first domestic fighter jet named ‘KOWSAR’. 
हाल ही में किस देश ने ‘कौसार’ नामक अपने पहले घरेलू लड़ाकू जेट का अनावरण किया?
(a) Iran/ईरान
(b) Bahrain/बहरीन
(c) Kuwait/कुवैत
(d) The UAE/संयुक्त अरब अमीरात

Show Answer
Ans.(a)
Sol. Iran unveiled its first domestic fighter jet named ‘KOWSAR’ with President Hassan Rouhani. The new “Kowsar” is a fourth-generation fighter shown at the National Defence Industry exhibition in Tehran. It was “100-percent indigenously made” for the first time.

Q6. As per the Receivables Exchange of India (RXIL) announcement which of the following PSU has become the first public sector enterprise to make a transaction on the “TReDS platform”. 
भारतीय रिसीवबल एक्सचेंज (RXIL) की घोषणा के अनुसार क्या “TReDS platform” पर लेनदेन करने वाला पहला सार्वजनिक क्षेत्र का उद्यम बन गया है?
(a) BEML
(b) HPCL
(c) DRDO
(d) HAL

Show Answer
Ans.(d)
Sol. The Receivables Exchange of India (RXIL) announced that Hindustan Aeronautics (HAL) has become the first public sector enterprise to make a transaction on the “TReDS platform”.

Q7. Name the footballer who will receive the UEFA President’s Award 2018 for his contribution to football and promoting the sport in “every corner of the planet”. 
उस फुटबॉलर का नाम बताए जो की उनके योगदान और “दुनिया के हर कोने” में खेल को बढ़ावा देंने के लिए UEFA प्रेसिडेंट से पुरस्कार प्राप्त करेंगे?
(a) Leonel Messi/लॉयनल मैसी
(b) David Beckham/डेविड बेकहम
(c) Cristiano Ronaldo/क्रिस्टियानो रोनाल्डो
(d) Zlatan Ibrahimovic/ज़्लाटन इब्राहिमोविच

Show Answer
Ans.(b)
Sol. Former England captain David Beckham will receive the UEFA President’s Award for his contribution to football and promoting the sport in “every corner of the planet”. David Beckham will become the third Englishman to receive the UEFA President’s Award.

Q8. Name the company that became the first Indian company to cross Rs 8 trillion market capitalization after its shares surged nearly 37% in 2018.
 उस कंपनी का नाम बताएं जो की 2018 में अपने शेयरों में करीब 37% की बढ़ोतरी के बाद, 8 ट्रिलियन बाजार पूंजीकरण को पार करने वाली पहली भारतीय कंपनी बन गई है?
(a) TCS/टीसीएस
(b) Infosys/इंफोसिस
(c) HDFC Bank Ltd/एचडीएफसी बैंक लिमिटेड
(d) Reliance Industries Ltd/रिलायंस इंडस्ट्रीज लिमिटेड

Show Answer
Ans.(d)
Sol. The Mukesh Ambani-led Reliance Industries Ltd (RIL) became the first Indian company to cross Rs 8 trillion market capitalization after its shares surged nearly 37% in 2018.

Q9. The Prime Minister, Narendra Modi inaugurated various projects like Government Civil Hospital, a milk processing plant etc worth over Rs 500 crore in Junagadh district. Junagarh is in _________________. 
प्रधान मंत्री, नरेंद्र मोदी ने जूनागढ़ जिले में 500 करोड़ रुपये से अधिक की विभिन्न परियोजनाओं का उद्घाटन किया इनमें सरकारी सिविल अस्पताल, एक दूध प्रसंस्करण संयंत्र इत्यादि है. जूनागढ़ कहाँ स्थित है? 
(a) Jammu and Kashmir/जम्मू-कश्मीर
(b) Gujarat/गुजरात
(c) Maharashtra/महाराष्ट्र
(d) Kerala/केरला

Show Answer
Ans.(b)
Sol. The Prime Minister, Narendra Modi inaugurated various projects in Junagadh district of Gujarat. These included the Government Civil Hospital, a milk processing plant and some buildings of the Junagadh Agriculture University. There were nine initiatives, worth over Rs 500 crore, which were either being dedicated, or their foundation stones were being laid.

Q10. The Forbes’ has recently released the list of World’s Highest-Paid Actors 2018. The list is topped by _______________. 
फोर्ब्स ने दुनिया के सर्वाधिक-वेतन अभिनेताओं 2018 की सूची जारी की. इस सूची में सबसे ऊपर कौन है?
(a) George Clooney/जॉर्ज क्लूनी
(b) Dwayne Johnson/ड्वेन जान्सन
(c) Robert Downey Jr/रॉबर्ट डाउनी जूनियर
(d) Will Smith/विल स्मिथ

Show Answer

Ans.(a)
Sol. Akshay Kumar and Salman Khan have made it to the Forbes’ list of World’s Highest-Paid Actors 2018, which was topped by George Clooney. Akshay and Salman made it to spot seven and nine while Shah Rukh Khan. Top 3 on Forbes’ list of the world’s best-paid male actors 2018:
1. George Clooney: $239m
2. Dwayne Johnson: $124m
3. Robert Downey Jr: $81m. 
Q11. RXIL is a TReDS platform operating since ___________ and is promoted by the National Stock Exchange, Small Industries Development Bank of India, State Bank of India, ICICI Bank and Yes Bank. 
RXIL _______ से संचालित एक TReDS मंच है और इसे राष्ट्रीय स्टॉक एक्सचेंज, भारतीय लघु उद्योग विकास बैंक, स्टेट बैंक ऑफ इंडिया, आईसीआईसीआई बैंक और येस बैंक द्वारा प्रचारित किया जाता है.
(a) 2011
(b) 2014
(c) 2017
(d) 2009

Show Answer
Ans.(c)
Sol. RXIL is a TReDS platform operating since January 2017 and is promoted by the National Stock Exchange, Small Industries Development Bank of India, State Bank of India, ICICI Bank and Yes Bank.

Q12. The book “281 and Beyond” is autobiography of which of the following cricketer? 
 “281 and Beyond” पुस्तक इन में से किस क्रिकेटर की आत्मकथा है?
(a) Saurav Ganguly/सौरव गांगुली
(b) VVS Laxman/वीवीएस लक्ष्मण
(c) Virender Sehwag/वीरेंद्र सहवाग
(d) MS Dhoni/एम. एस. धोनी 

Show Answer
Ans.(b)
Sol. Veteran cricketer VVS Laxman, known for the suppleness of his wrists, has penned down his autobiography titled, “281 and Beyond”. The book will be released this year in November.

Q13. Satyadev Narayan Arya is the newly appointed governor of ____________. 
सत्यदेव नारायण आर्य कहाँ के नव नियुक्त गवर्नर हैं?
(a) Meghalaya/मेघालय
(b) Haryana/हरियाणा
(c) Sikkim/सिक्किम
(d) Bihar/बिहार
(e) Jammu and Kashmir/जम्मू-कश्मीर

Show Answer
Ans.(b)
Sol. Satyadev Narayan Arya is the newly appointed governor of Haryana. He has replaced Kaptan Singh Solanki.

Q14. On the Forbes’ list of World’s Highest-Paid Actors 2018, Akshay Kumar stands at ________________ position.
 फोर्ब्स की दुनिया के सर्वाधिक-वेतन अभिनेताओं 2018 की सूची में अक्षय कुमार का स्थान क्या है?
(a) 7th/7वें
(b) 9th/9वें
(c) 12th/12वें
(d) 14th/14वें

Show Answer
Ans.(a)
Sol. Akshay Kumar and Salman Khan have made it to the Forbes’ list of World’s Highest-Paid Actors 2018, which was topped by George Clooney. Akshay and Salman made it to spot seven and nine, respectively. Top 3 on Forbes’ list of the world’s best-paid male actors 2018:
1. George Clooney: $239m
2. Dwayne Johnson: $124m
3. Robert Downey Jr: $81m.

Q15. Bajrang Punia is related with which of the following sports? 
बजरंग पुनिया किस खेल से सम्बंधित हैं?
(a) Boxing/मुक्केबाज़ी
(b) Arm Wrestling/बांह कुश्ती
(c) Weight Lifting/भारोत्तोलन
(d) Wrestling/कुश्ती

Show Answer

Ans.(d)
Sol. Bajrang Punia is related with Wrestling, he won the first gold medal for India in ongoing Asian Games in Indonesia.



You may also like to read :