Important Current Affairs Questions for RRB ALP/Technician Exam 2018: 27th March

Dear Readers, SSC CHSL examination & Railway Exam both will be conducted in online mode. GA on current affairs section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static GK for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on sscadda website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. The India U-16 team emerged champions in the Jockey Cup International Youth Invitational Football Tournament. It has defeated the U-17 team of ___________.
भारतीय अंडर -16 टीम ने जॉकी कप इंटरनेशनल यूथ इनवीटेशनल फुटबॉल टूर्नामेंट का ख़िताब जीता. उन्होंने ___________ की अंडर -17 टीम को हराया.
(a) China/चीन
(b) Japan/जापान
(c) Hong Kong/हॉगकॉग
(d) Myanmar/म्यांमार

Show Answer
Ans.(c)
Sol. The India U-16 team emerged champions in the Jockey Cup International Youth Invitational Football Tournament with a victory over Hong Kong U-17 in the final in Hong Kong. The tournament was an U-17 event where India fielded their U-16 National Team.


Q2. Name the cueist who has recently won Asian Billiards Championships title 2018 in Yangon, Myanmar. 
बिलियर्ड के खिलाड़ी का नाम बताइए, जिसने हाल ही में 2018 में यांगून, म्यांमार में एशियाई बिलियर्ड्स चैंपियनशिप का खिताब जीता है. 
(a) B Bhaskar/बी भास्कर
(b) Geet Sethi/गीत सेठी
(c) Anuja Thakur/अनुजा ठाकुर
(d) Pankaj Advani/पंकज आडवाणी

Show Answer
Ans.(d)
Sol. Pankaj Advani defended his Asian Billiards Championships title by demolishing his practice partner B Bhaskar 6-1 in the summit clash in Yangon, Myanmar. With this win, Advani remains the reigning Indian, Asian and world champion in billiards for 2017-18.

Q3. The Government of India has decided to nominate _____________ as India’s representative to the Executive Board (EXB) of UNESCO.
भारत सरकार ने यूनेस्को के कार्यकारी बोर्ड (एक्सबी) में भारत के प्रतिनिधि के रूप में _____________ को नामांकित करने का निर्णय लिया है.
(a) Dr. R S Kamath/डॉ आर एस कामथ
(b) Prof. J S Rajput/प्रो जे एस राजपूत
(c) Dr. Prasoon Pandey/डॉ प्रसून पांडे
(d) Prof. Kamal Narowala/ प्रो कमल नारोवाला

Show Answer
Ans.(b)
Sol. The Government of India has decided to nominate Prof. J S Rajput, former Director NCERT, as India’s representative to the Executive Board (EXB) of UNESCO. The EXB has a four-year term of office and 58 seats.

Q4. The Cabinet Committee on Economic Affairs has approved Integrated Scheme for Development of Silk Industry for the next three years from 2017-18 to 2019-20. The fund allocated for this is ______________.
आर्थिक मामलों की कैबिनेट कमेटी ने अगले तीन वर्षों में 2017-18 से 2019-20 तक सिल्क इंडस्ट्री के विकास के लिए एकीकृत योजना को मंजूरी दे दी है. इसके लिए आवंटित फंड ______________ है.
(a) 1,000 crore rupee
(b) 1,500 crore rupee
(c) 2,000 crore rupee
(d) 2,500 crore rupee

Show Answer
Ans.(a)
Sol. Govt took a big step in making India self-sufficient in silk production. The decisions taken by the cabinet will lead to the formation of a first-ever inter-ministerial panel to boost R&D and technology transfer in the silk sector with a 1,000 crore rupee fund. The Cabinet Committee on Economic Affairs has approved Integrated Scheme for Development of Silk Industry for the next three years from 2017-18 to 2019-20.

Q5. President Ram Nath Kovind visited Varanasi on a one-day visit to Uttar Pradesh. During his visit, he laid the foundation stone of how many projects of the National Highway Authority of India?
उत्तर प्रदेश के एक दिवसीय दौरे पर राष्ट्रपति रामनाथ कोविंद वाराणसी पहुंचे. अपनी यात्रा के दौरान, उन्होंने भारतीय राष्ट्रीय राजमार्ग प्राधिकरण की कितनी परियोजनाओं की आधारशिला रखी?
(a) One/एक
(b) Two/दो
(c) Three/तीन
(d) Five/पांच

Show Answer
Ans.(d)
Sol. President Ram Nath Kovind visited Varanasi on a one-day visit to Uttar Pradesh. During his temple city visit, Mr Kovind laid the foundation stone of five projects of the National Highway Authority of India. It includes second phase of outer ring of the city and four-lane roads between Varanasi and Rewa in Madhya Pradesh.

Q6. SACF, a London based organization has received the Frederick Pincott Award for 2017 from the Indian High Commissioner, Y K Sinha for promoting Hindi cinema in Britain for the last 18 years. SACF Stands for _______________.
लंदन स्थित SACF, को पिछले 18 सालों में ब्रिटेन में हिंदी सिनेमा को बढ़ावा देने के लिए भारतीय उच्चायुक्त वाई. के सिन्हा द्वारा 2017 के लिए फ्रेडरिक पिनकोट पुरस्कार प्रदान किया गया. SACF से क्या तात्पर्य है.
(a) South Asian Cinematography Foundation/
(b) Southern Atlantic Cinema Foundation/
(c) South Atlantic Cinematography Foundation/
(d) South Asian Cinema Foundation/

Show Answer
Ans.(d)
Sol. South Asian Cinema Foundation (SACF), a London based organisation has received the Frederick Pincott Award for 2017 from the Indian High Commissioner, Y K Sinha for promoting Hindi cinema in Britain for the last 18 years.


Q7. The government of India has come out with the total number of beggars in the country. Name the state that has maximum number of Beggars as per the data, based on 2011 census released by Union ministry of Social Justice.
भारत सरकार ने देश में भिखारियों की कुल संख्या के जारी की है. सामाजिक न्याय मंत्रालय द्वारा जारी 2011 की जनगणना के आधार पर आंकड़ों के अनुसार किस राज्य में सबसे अधिकतम संख्या में भिखारी हैं.
(a) Uttar Pradesh/उत्तर प्रदेश
(b) Bihar/बिहार
(c) West Bengal/पश्चिम बंगाल
(d) Jharkhand/झारखंड

Show Answer
Ans.(c)
Sol. The government of India has come out with the total number of beggars in the country. As per the data, based on 2011 census released by Union ministry of Social Justice, there are around 4 lakh beggars in total. The highest number of beggars, 81,000, are in West Bengal.


Q8. The world’s biggest cruise-liner named ________________ has recently left the shipyard of Saint-Nazaire in France to embark on its maiden voyage in the Mediterranean.
दुनिया के सबसे बड़े क्राउज लाइनर ________________ ने हाल ही में भूमध्य रेखा में अपनी पहली यात्रा शुरू करने के लिए फ्रांस में सेंट-नजरे के शिपयार्ड को छोड़ दिया.
(a) The Giant of the Sea/ द जायंट ऑफ़ द सी
(b) Symphony of the Seas/सिम्फनी ऑफ़ द सी
(c) The Harmony of the Seas/द हारमनी ऑफ़ द सी
(d) The Sea Ranger/द सी रेंजर

Show Answer
Ans.(b)
Sol. The world’s biggest cruise-liner, Symphony of the Seas, has left the shipyard of Saint-Nazaire in France to embark on its maiden voyage in the Mediterranean. French shipbuilder STX handed over to U.S. giant Royal Caribbean International.

Q9. Name the Formula 1 Driver who won a dramatic Australian Grand Prix 2018.
फॉर्मूला 1 ड्रायवर को नाम बताइए जिसने नाटकीय रूप से ऑस्ट्रेलियाई ग्रांड प्रिक्स 2018 जीता.
(a) Lewis Hamilton/लुईस हैमिल्टन
(b) Kimi Raikkonen/किमि राइकोनेन
(c) Nico Roserberg/निको रोसबर्ग
(d) Sebastian Vettel/सेबस्टियन वेट्टेल
Show Answer
Ans.(d)
Sol. Sebastian Vettel (Ferrari) won a dramatic Australian Grand Prix after leapfrogging Lewis Hamilton (Mercedes) during a safety car period.
Q10. In which of the following event, India’s 15-year-old shooter Anish Bhanwala has recently won a gold medal at the ISSF Junior World Cup?
निम्न में से किस आयोजन में, भारत के 15 वर्षीय शूटर अनीश भानवाला ने हाल ही में ISSF जूनियर विश्व कप में स्वर्ण पदक जीता है?
(a) 25m Rapid Fire Pistol Event/25 एम रैपिड फायर पिस्टल इवेंट
(b) 10m Air Rifle Event/10 मीटर एयर राइफल इवेंट
(c) Double Trap Event/डबल ट्रैप इवेंट
(d) 50m Rifle 3 Positions Event/50 एम राइफल 3 पोजीशन इवेंट
Show Answer
Ans.(a)
Sol. India’s 15-year-old shooter Anish Bhanwala won a gold medal at the ISSF Junior World Cup in the 25 meter rapid fire pistol event in Sydney, Australia. It was India’s third gold at the event. Bhanwala was placed 7th in the same event at the ISSF Senior World Cup.

Q11. Name the SFB that has launched a new ‘Yellow Army Savings Account’ to increase its customer base through its association with the Chennai Super Kings (CSK).
एसएफबी को नाम बताइए, जिसने अपने ग्राहक-आधार को चेन्नई सुपर किंग्स (सीएसके) के साथ अपने सहयोग बढ़ाने के लिए एक नया ‘येलो आर्मी सेविंग्स अकाउंट’ लॉन्च किया है.
(a) Ujjivan Small Finance Bank/उज्जीवन स्माल फाइनेंस बैंक
(b) Jana Small Finance Bank/जन स्माल फाइनेंस बैंक
(c) Equitas Small Finance Bank/इक्विटस स्मॉल फाइनेंस बैंक
(d) AU Small Finance Bank/एयू स्माल फाइनेंस बैंक

Show Answer
Ans.(c)
Sol. Equitas Small Finance Bank has launched a new ‘Yellow Army Savings Account’ to increase its customer base through its association with the Chennai Super Kings (CSK), a franchise of the Indian Premium League (IPL).

Q12. India has overtaken which of the following country to become the fourth largest automobile market in the world, according to the latest global data?
नवीनतम वैश्विक आंकड़ों के मुताबिक, भारत दुनिया के चौथे सबसे बड़े ऑटोमोबाइल बाजार बनने के लिए निम्नलिखित किस देश से आगे निकल गया?
(a) Russia/रूस
(b) China/चीन
(c) France/फ्रांस
(d) Germany/जर्मनी

Show Answer
Ans.(d)
Sol. India has overtaken Germany to become the fourth largest automobile market in the world, According to the latest global data. Automobile sales, including passenger and commercial vehicles, in Asia’s third-largest economy, grew 9.5%. It is the fastest among major global markets, last year to more than 4 million units, outpacing Germany’s 3.8-million vehicle sales, which rose by a modest 2.8% in the same period.



Q13. Name one of the oldest cities of India that has recently gone ‘wireless’.
भारत के सबसे पुराने शहरों में से एक का नाम बताएं जो हाल ही में ‘वायरलेस’ हो गया है.
(a) Varanasi/वाराणसी
(b) Allahabad/इलाहाबाद
(c) Ujjain/उज्जैन
(d) Patna/पटना

Show Answer
Ans.(a)
Sol. Eighty-six years after the city got electricity, overhead power cables in world’s oldest city ‘Varanasi ‘ is being dismantled after a project to lay underground lines over 16 sq-km has been finally completed.

Q14. Name the country that has become the 3rd largest electricity producer in the world as its electricity production grew 34% over seven years to 2017.
विश्व के तीसरे सबसे बड़े बिजली उत्पादक देश का नाम बताएं जिसका बिजली उत्पादन 7% से बढ़कर 2017 तक 34% हो गया है.
(a) Russia/रूस
(b) France/फ्रांस
(c) Japan/जापान
(d) India/इंडिया
Show Answer
Ans.(d)
Sol. India has become the 3rd largest electricity producer in the world as its electricity production grew 34% over seven years to 2017. The country now produces more energy than Japan and Russia, which had 27% and 8.77% more electricity generation capacity installed, respectively, than India seven years ago.

Q15. The Headquarter of Equitas Small Finance Bank is in ____________.
इक्विटास लघु वित्त बैंक का मुख्यालय ____________ में है.
(a) Bengaluru/बेंगलुरु
(b) Chennai/चेन्नई
(c) Jaipur/जयपुर
(d) New Delhi/नई दिल्ली
Show Answer
Ans.(b)
Sol. The Part-time Chairman of Equitas Small Finance Bank is Mr Arun Ramanathan and it Headquarters in Chennai, Tamil Nadu.


You may also like to read :




  

  

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD