Important Current Affairs Questions for RRB ALP/Technician Exam 2018: 23rd March

Dear Readers, SSC CHSL examination & Railway Exam both will be conducted in online mode. GA on current affairs section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static GK for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on sscadda website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. The Union Cabinet has approved the launch of ‘Ayushman Bharat’ -National Health Protection mission. The Scheme has the benefit cover of ___________________.
केंद्रीय मंत्रिमंडल ने ‘आयुषमान भारत’ – राष्ट्रीय स्वास्थ्य संरक्षण मिशन के शुभारंभ को मंजूरी दे दी है. इस योजना में ___________________ लाभ कवर हैं.
(a) 3 lakh rupees per family
(b) 4 lakh rupees per family
(c) 6 lakh rupees per family
(d) 5 lakh rupees per family

Show Answer
Ans.(d)
Sol. The Union Cabinet has approved the launch of ‘Ayushman Bharat’ -National Health Protection mission. The Scheme has the benefit cover of 5 lakh rupees per family per year. The benefits of the scheme are portable across the country. The scheme will subsume the ongoing centrally sponsored schemes- Rashtriya Swasthya Bima Yojana (RSBY) and senior citizen health insurance scheme (SCHIS).


Q2. German President ______________ will arrive in New Delhi on a five-day visit to India. This will be his first visit to India as the President of Germany.
जर्मन राष्ट्रपति ______________ भारत की पांच दिवसीय यात्रा पर नई दिल्ली पहुंचेंगे. यह जर्मनी के राष्ट्रपति के रूप में भारत की पहली यात्रा होगी.
(a) Joachim Gauck
(b) Horst Seehofer
(c) Frank-Walter Steinmeier
(d) Christian Wulff

Show Answer
Ans.(c)
Sol. German President Frank-Walter Steinmeier will arrive in New Delhi on a five-day visit to India. This will be his first visit to India as the President of Germany.

Q3. The Union Cabinet chaired by Prime Minister Narendra Modi has approved Continuation of Centrally Sponsored Scheme of RUSA – National Higher Education Mission. RUSA stands for _________________.
प्रधान मंत्री नरेंद्र मोदी की अध्यक्षता में केन्द्रीय मंत्रिमंडल ने RUSA- राष्ट्रीय उच्च शिक्षा मिशन की केंद्रीय प्रायोजित योजना के अनुमोदन को मंजूरी दी. RUSA से क्या तात्पर्य है.
(a) Rashtriya Uchchatar Sarvshiksha Abhiyan
(b) Rashtriya Uchchatar Shiksha Abhiyan
(c) Ramanya Uchchatar Shiksha Abhiyan
(d) Ramanya Uchchatar Sarvshiksha Abhiyan

Show Answer
Ans.(b)
Sol. The Union Cabinet chaired by Prime Minister Shri Narendra Modi has approved Continuation of Centrally Sponsored Scheme of Rashtriya Uchchatar Shiksha Abhiyan (RUSA) – National Higher Education Mission.



Q4. Indian Railway Catering and Tourism Corporation (IRCTC) has introduced billing through _____________ in trains to check overcharging by vendors.
भारतीय रेलवे केटरिंग और पर्यटन निगम (आईआरसीटीसी) ने रेलवे में विक्रेताओं द्वारा अधिक चार्ज को समाप्त करने के लिए _____________ के माध्यम से बिलिंग सेवा शुरू की है.
(a) Paytm app
(b) BHIM App
(c) PoS Machines
(d) Oxigen Ap

Show Answer
Ans.(c)
Sol. Indian Railway Catering and Tourism Corporation (IRCTC) has introduced billing through Point of Sale (POS) hand-held machines in trains to check overcharging by vendors.

Q5. Name the Department/Ministry that has been adjudged as Best Design Pavilion at 105th Indian Science Congress.
105 वें भारतीय विज्ञान कांग्रेस में सर्वश्रेष्ठ डिजाइन पविलियन के रूप में किस विभाग/मंत्रालय का नाम घोषित किया गया.
(a) Department of Atomic Energy(परमाणु ऊर्जा विभाग)
(b) Ministry of Civil Aviation(नागरिक उड्डयन मंत्रालय)
(c) DRDO(डीआरडीओ)
(d) National Highways Authority of India(भारतीय राष्ट्रीय राजमार्ग प्राधिकरण)

Show Answer
Ans.(d)
Sol. The NHAI (National Highways Authority of India) pavilion at 105th Indian Science Congress has been adjudged as Best Design Pavilion. The award was conferred by Dr. Najma Heptulla, Governor of Manipur.

Q6.  The Union Cabinet has recently apprised of an MoU between India and Guyana on cooperation in Renewable Energy. What is the capital city of Guyana?
केंद्रीय मंत्रिमंडल ने हाल ही में अक्षय ऊर्जा में सहयोग के संबंध में भारत और गुयाना के बीच एक समझौता ज्ञापन की जानकारी दी है. गुयाना की राजधानी क्या है?
(a) Georgetown(जॉर्ज टाउन)
(b) Manama(मनामा)
(c) Somber(सोम्बर)
(d) Brasília(ब्रासीलिया)

Show Answer
Ans.(a)
Sol. The Union Cabinet has recently apprised of an MoU between India and Guyana on cooperation in Renewable Energy. Georgetown is the capital city of Guyana.



Q7. _____________ has attained a respected status with the state government declaring it as the official fruit of Kerala.
_____________ को राज्य सरकार द्वारा दर्जे से सम्मानित किया गया जिसे केरल के आधिकारिक फल के रूप में घोषित किया गया.
(a) Pumpkin(कद्दू)
(b) Sweet Potato(शकरकंद)
(c) Jackfruit(कटहल)
(d) Sapodilla(सापोडिला)

Show Answer
Ans.(c)
Sol. Jackfruit has attained a respected status with the state government declaring it as the official fruit of Kerala. Kerala has been producing around 30 to 60 crore jackfruits every year.



Q8. Name the airport that has been named the world’s best airport for the sixth consecutive year by consultancy firm Skytrax.
कंसल्टेंसी फर्म स्काईटेरेक्स(Skytrax) द्वारा लगातार छठे वर्ष दुनिया के सबसे अच्छे हवाई अड्डे के रूप में किसे नामांकित किया गया.

(a) Dubai International Airport international Airports(दुबई अंतर्राष्ट्रीय हवाई अड्डा)
(b) Zürich Airport international Airports(ज़्यूरिख अंतरराष्ट्रीय हवाई अड्डे)
(c) Kuala Lumpur International Airport international Airports(कुआलालंपुर अंतरराष्ट्रीय हवाई अड्डा)
(d) Singapore Changi Airport(सिंगापुर चांगी हवाई अड्डा)
Show Answer
Ans.(d)
Sol. The Singapore Changi Airport has been named the world’s best airport for the sixth consecutive year by consultancy firm Skytrax.


Q9. Union Minister of Road Transport and Highways, Shipping and Water Resources, River Development and Ganga Rejuvenation Nitin Gadkari inaugurated Mormugao Port Trust and Drishti Marine’s ambitious inland ferry services in ________________.
केन्द्रीय सड़क परिवहन और राजमार्ग, नौवहन और जल संसाधन, नदी विकास और गंगा कायाकल्प मंत्री नितिन गडकरी ने ________________ में मोरमुगाव पोर्ट ट्रस्ट और द्रष्टि समुद्र महत्वाकांक्षी अंतर्देशीय नौका सेवाओं का उद्घाटन किया.



(a) Chennai(चेन्नई)
(b) Goa(गोवा)
(c) Mumbai(मुंबई)
(d) Kochi(कोच्चि)
Show Answer
Ans.(b)
Sol. Union Minister of Road Transport and Highways, Shipping and Water Resources, River Development and Ganga Rejuvenation Nitin Gadkari inaugurated Mormugao Port Trust and Drishti Marine’s ambitious inland ferry services in Goa.



Q10. NITI Aayog and _____________ have inked Statement of Intent (SoI) to work closely with District Collectors and key officers of ‘Aspirational Districts’ to support their transformation in terms of healthcare, education and nutrition.
नीति आयोग और _____________ ने जिला कलेक्टरों और ‘एस्पिरेश्नल डिस्ट्रिक्स’ के प्रमुख अधिकारियों के साथ स्वास्थ्य सेवा, शिक्षा और पोषण के संदर्भ में उनके परिवर्तन का समर्थन करने के आशय से स्टेटमेंट ऑफ़ इंटेंट पर हस्ताक्षर किये हैं.



(a) Piramal Foundation(पिरामल फाउंडेशन)
(b) ALERT-INDIA Association(अलर्ट-इंडिया एसोसिएशन)
(c) Blind Welfare Council(ब्लाइंड वेलफेयर कौंसिल)
(d) Child Nurture and Relief Kashmir(बाल पोषण और कश्मीर राहत )
Show Answer
Ans.(a)
Sol. NITI Aayog and Piramal Foundation have inked Statement of Intent (SoI) to work closely with District Collectors and key officers of ‘Aspirational Districts’ to support their transformation in terms of healthcare, education and nutrition.


Q11. Name the state government that has decided to impose a permanent ban on hookah bars in the state instead of issuing temporary orders against them every two months.
उस राज्य सरकार का नाम बताइए जिसने हर दो महीने में अस्थायी आदेश जारी करने के बजाय राज्य में हुक्का बार पर स्थायी प्रतिबंध लगाने का निर्णय लिया है



(a) Jammu & Kashmir(जम्मू और कश्मीर)
(b) Uttarakhand(उत्तराखंड)
(c) Punjab(पंजाब)
(d) Haryana(हरियाणा)
Show Answer
Ans.(c)
Sol. The Punjab government decided to impose a permanent ban on hookah bars in the state instead of issuing temporary orders against them every two months. The state cabinet, at a meeting chaired by Chief Minister Amarinder Singh, approved an amendment to the Cigarette and Other Tobacco Products Act (COTPA), 2003 for the prevention and control of diseases caused by the use of tobacco products.


Q12. Name the lender with which the Online Food ordering and delivery platform Swiggy has partnered with to roll out two digital solutions to facilitate the transfer of funds for its delivery partners.
ऑनलाइन फ़ूड आर्डर और डिलीवरी प्लेटफार्म स्विगी ने किस ऋणदाता के साथ भागीदारी की है, जिसमें दो डिजीटल समाधानों का संचालन किया जाता है ताकि इसके डिलीवरी साझेदार को धन हस्तांतरण की सुविधा मिल सके.



(a) Axis Bank
(b) HDFC Bank
(c) SBI
(d) ICICI Bank
Show Answer
Ans.(d)
Sol. Online Food ordering and delivery platform Swiggy has partnered with the country’s largest private sector lender ICICI Bank to roll out two digital solutions to facilitate the transfer of funds for its delivery partners.




Q13. Name the oil company that has launched home-delivery of diesel on a pilot basis in Pune and plans to expand doorstep delivery of the fuel to other parts of the country in near future.
उस तेल कंपनी का नाम बताइए जिसने पुणे में एक पायलट आधार पर डीजल की घरेलू डिलीवरी शुरू की है और निकट भविष्य में देश के दूसरे हिस्सों में ईंधन की द्वार पर डिलीवरी करने की योजना है.
(a) HPCL
(b) Indian Oil Corporation
(c) Bharat Petroleum
(d) Reliance Petroleum Ltd
Show Answer
Ans.(b)
Sol. State-owned Indian Oil Corporation (IOC) has launched home-delivery of diesel on a pilot basis in Pune and plans to expand doorstep delivery of the fuel to other parts of the country in near future. This is the first company to have started doorstep delivery after receiving clearance from the Petroleum and Explosives Safety Organisation (PESO).


Q14. Famous Mathematician Robert Langlands won the prestigious Abel Prize for developing a programme connecting representation theory to number theory. He is from which country?
प्रसिद्ध गणितज्ञ रॉबर्ट लांगलैंड्स ने प्रतिनिधित्व सिद्धांत को संख्या सिद्धांत से जोड़ने के लिए एक संख्या विकसित करने के लिए प्रतिष्ठित एबेल पुरस्कार जीता है. वह किस देश से सम्बंधित है?



(a) Canada
(b) Russia
(c) USA
(d) France
Show Answer
Ans.(a)
Sol. Canadian mathematician Robert Langlands won the prestigious Abel Prize for developing a programme connecting representation theory to number theory. The programme has enlisted hundreds of the world’s best mathematicians over the last 50 years. 


Q15. Veteran journalist and columnist for Newsday Les Payne has passed away. He was winner of ____________.
अनुभवी पत्रकार और स्तंभकार न्यूज़डे लेस पायने का हाल ही में निधन हो गया है. वह ____________ के विजेता थे.



(a) Albert Londres Prize(अल्बर्ट लॉन्ड्स पुरस्कार)
(b) European Initiative Prize(यूरोपीय इनिशिएटिव पुरस्कार)
(c) British journalism awards(ब्रिटिश पत्रकारिता पुरस्कार)
(d) Pulitzer Prize(पुलित्जर पुरस्कार)
Show Answer
Ans.(d)
Sol. Les Payne, a Pulitzer Prize-winning journalist and columnist for Newsday who fiercely championed racial equality has passed away.




You may also like to read :




  

  

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD