Important Current Affairs Questions for RRB Exam 2018

Dear Readers, SSC CHSL examination & Railway Exam both will be conducted in online mode. GA on current affairs section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static GK for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on sscadda website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. What is India’s rank in World Bank’s Ease of Doing Business Index 2019, out of 190 countries in 2018?
2018 में 190 देशों में से वर्ल्ड बैंक ईज़ ऑफ डूइंग बिजनेस इंडेक्स 2019 में भारत की रैंक क्या है?
(a) 83
(b) 77
(c) 23
(d) 100

Show Answer
Ans.(b)
Sol. India jumped 23 positions in the World Bank’s Ease of Doing Business Index 2019 and is now ranked 77 out of 190 countries in 2018, a development that could help the country attract more foreign investments. It was ranked 100 in 2017.

Q2. The finance ministry has announced that the sixth tranche of electoral bonds sale has been started. Which bank is the only authorised bank to issue such bonds?  
वित्त मंत्रालय ने घोषणा की है कि चुनावी बॉन्ड बिक्री की छठी किश्त शुरू हो गयी है। इस बांड को जारी करने वाला कौन सा बैंक एकमात्र अधिकृत बैंक है?
(a) PNB/ पीएनबी
(b) ICICI/ आईसीआईसीआई
(c) BOB/ बीओबी
(d) None of the above option is true/ उपरोक्त में से कोई भी विकल्प सही नहीं है

Show Answer
Ans.(d)
Sol. State Bank of India (SBI), in the sixth phase of sale, has been authorised to issue and encash electoral bonds through its 29 authorised branches. SBI is the only authorised bank to issue such bonds.

Q3. Ntozake Shange had recently passed away. She was a noted______.
नटोज़ेक शांजे का हाल ही में निधन हो गया। वह एक विख्यात _______ थी।
(a) Quiz Master/ क्विज मास्टर
(b) Pop-Dancer/ पॉप-डांसर
(c) Playwright/ नाटककार
(d) Heart Surgeon/ हृदय शेल्य चिकित्सक

Show Answer
Ans.(c)
Sol. Playwright, poet and author Ntozake Shange, whose most acclaimed theatre piece is the 1975 Tony Award-nominated play “For Colored Girls Who Have Considered Suicide/When the Rainbow is Enuf,” had passed away. She was 70. 

Q4. 49th International Film Festival of India, IFFI 2018, will be held in Goa. Olu, the opening film in IFFI 2018 is made in which of the following language?
भारत का 49 वां अंतर्राष्ट्रीय फिल्म महोत्सव, आईएफएफआई 2018, गोवा में आयोजित किया जाएगा। ओएफएफआई 2018 में उद्घाटन फिल्म ओलु, निम्नलिखित में से किस भाषा में बनाई गई है?
(a) Asamis/ असमीस
(b) English/ अंग्रेजी
(c) Telugu/ तेलुगू
(d) Malayalam / मलयालम

Show Answer
Ans.(d)
Sol. Malayalam film Olu will be the opening film at the 49th International Film Festival of India, IFFI 2018. This was decided by the jury for the Indian Panorama. The IFFI will be held in Goa in November 2018.

Q5. The Union Cabinet chaired by Prime Minister Shri Narendra Modi has approved the renaming of Jharsuguda Airport. This airport is situated in which Indian state?
प्रधान मंत्री श्री नरेंद्र मोदी की अध्यक्षता में केंद्रीय मंत्रिमंडल ने झारसुगुडा हवाई अड्डे के नामांकन को मंजूरी दे दी है। यह हवाई अड्डा किस भारतीय राज्य में स्थित है?
(a) Telangana/ तेलंगाना
(b) Andhra Pradesh/ आंध्र प्रदेश
(c) Chhattisgarh/ छत्तीसगढ़
(d) Odisha/ उड़ीसा

Show Answer
Ans.(d)
Sol. The Union Cabinet chaired by Prime Minister Shri Narendra Modi has approved the renaming of Jharsuguda Airport, Odisha as “Veer Surendra Sai Airport, Jharsuguda”. Veer Surendra Sai is a well-known freedom fighter of Odisha.

Q6.  Pankaj Advani has become the first Indian to win an Asian Snooker Tour event. He defeated ______in final.
पंकज आडवाणी एशियाई स्नूकर टूर इवेंट जीतने वाले पहले भारतीय बने हैं। उन्होंने ______को फाइनल में हराया।
(a) Ju Reti / जू रेटी
(b) Danthai Boonma / दंथाई बूनमा
(c) Galia D Reti / गालिया डी रेटी
(d) Gabriela Sabatini / गेब्रियला सबतिनी

Show Answer
Ans.(a)
Sol. Nineteen-time world champion Pankaj Advani has won the second leg of the Asian Snooker Tour in Jinan, China. Advani delivered a power-packed performance to outclass China’s Ju Reti 6-1 in the final and become the first Indian to win an Asian Snooker Tour event.


Q7. Which of the following section of the RBI Act empowers the Central Government to consult and give instructions to the Governor of the RBI to act on certain issues?
आरबीआई अधिनियम के निम्नलिखित खंड में से कौन-सा केंद्र सरकार को आरबीआई के गवर्नर को कुछ मुद्दों पर कार्रवाई करने के लिए सलाह और निर्देश देने का अधिकार देता है?
(a) Section 370/ धारा 370
(b) Section 1-B/ धारा 1-B
(c)  Section 7 / धारा 7
(d) Section 9/ धारा 9
Show Answer
Ans.(c)
Sol. The Section 7 of the RBI Act empowers the Central Government to consult and give instructions to the Governor of the RBI to act on certain issues, that the government considers serious and in public interest.

Q8. HDFC Bank had announced that the RBI had approved the re-appointment of Aditya Puri as MD and CEO of the bank. Now, he will be serving the bank till ____.
एचडीएफसी बैंक ने घोषणा की थी कि आरबीआई ने आदित्य पुरी को बैंक के एमडी और सीईओ के रूप में पुन: नियुक्ति की मंजूरी दे दी है। अब, वह ____ तक बैंक की सेवा करेंगे।
(a) 2020
(b) 2021
(c) 2022
(d) 2019

Show Answer
Ans.(a)
Sol. HDFC Bank had announced that the RBI had approved the re-appointment of Aditya Puri as MD and CEO of the bank for another two years. Aditya Puri will now serve the office from November 1, 2018 to October 26, 2020.
Q9. The National Investment and Infrastructure Fund (NIIF) has acquired ________ an infrastructure debt fund. This acquisition is the first investment from NIIF’s strategic fund.
नेशनल इनवेस्टमेंट एंड इंफ्रास्ट्रक्चर फंड (एनआईआईएफ) ने ________ एक इंफ्रास्ट्रक्चर डेट फंड हासिल किया है। यह अधिग्रहण एनआईआईएफ के रणनीतिक निधि से पहला निवेश है।
(a) IL&FS/ आईएल एंड एफएस
(b) IDBI-IFL/ आईडीबीआई-आईएफएल
(c) IDFC-IFL/ आईडीएफसी-आईएफएल
(d) Bhushan Steel/ भूषण स्टील
Show Answer
Ans.(c)
Sol. The National Investment and Infrastructure Fund (NIIF) has acquired IDFC Infrastructure Finance (IDFC-IFL), an infrastructure debt fund. This acquisition is the first investment from NIIF’s strategic fund. The acquisition is subject to approval from RBI.


Q10. India has signed a $950 million contract with Russia for two upgraded _____class stealth frigates.
भारत ने रूस के साथ दो अपग्रेड किए गए _____ क्लास स्टील्थ फ्रिगेट के लिए 950 मिलियन डॉलर का अनुबंध किया है।
(a) Krivak III / क्राइवक III
(b) Sovetskogo Soyuza / सोवेत्स्कोगो सोयाजा
(c) Kirov II/ किरोव II
(d) Admiral Grigorovich/ एडमिरल गरीग्रोविच

Show Answer
Ans.(a)
Sol. India has signed a $950 million contract with Russia for two upgraded Krivak III-class stealth frigates. A government-to-government contract was signed between India and United Shipbuilding Corporation of Russia last week for the supply of two stealth frigates.

Q11. Men’s hockey World Cup 2018 will be held in _______.
पुरुषों का हॉकी विश्व कप 2018 _______ में आयोजित किया जायेगा।
(a) India/ भारत
(b) Japan/ जापान
(c) Malaysia/ मलेशिया
(d) England/ इंग्लैंड

Show Answer
Ans.(a)
Sol. Steel manufacturing giant Tata Steel was announced as an official partner of the men’s hockey World Cup 2018 to be staged at the Kalinga Stadium, Bhubaneswar from November 28 to December 16.


Q12. Soura Jalanidhi scheme aims to increase use of solar energy for helping farmers in irrigating their land. Which state has launched this scheme?
सौरा जलानिधि योजना का लक्ष्य किसानों को अपनी भूमि को सिंचित करने में मदद करने के लिए सौर ऊर्जा के उपयोग में वृद्धि करना है। यह योजना किस राज्य द्वारा लॉन्च की गयी है?
(a) Andhra Pradesh/ आंध्रप्रदेश
(b) Odisha/ उड़ीसा
(c) Karnataka/ कर्नाटका
(d) Tamilnadu/ तमिलनाडु
Show Answer
Ans.(b)
Sol. Odisha Chief Minister Naveen Patnaik launched the Soura Jalanidhi scheme that aims to increase use of solar energy for helping farmers in irrigating their land.

Q13. The Union Cabinet chaired by Prime Minister Shri Narendra Modi has approved the renaming of Jharsuguda Airport. What is the new name of this airport?
प्रधान मंत्री श्री नरेंद्र मोदी की अध्यक्षता में केंद्रीय मंत्रिमंडल ने झारसुगुडा हवाई अड्डे के नामांकन को मंजूरी दे दी है। इस हवाई अड्डे का नया नाम क्या है?
(a) Shri Atal Bihari Airport/ श्री अटल बिहारी हवाई अड्डे
(b) Raja Bhoj Airport/ राजा भोज हवाई अड्डे
(c) Veer Surendra Sai Airport/ वीर सुरेंद्र साई हवाई अड्डा
(d) Veer Umesh Singh Rajwar Airport/ वीर उमेश सिंह राजवार हवाई अड्डा

Show Answer
Ans.(c)
Sol. The Union Cabinet chaired by Prime Minister Shri Narendra Modi has approved the renaming of Jharsuguda Airport, Odisha as “Veer Surendra Sai Airport, Jharsuguda”. Veer Surendra Sai is a well-known freedom fighter of Odisha.
Q14.  India and _____has recently signed an Agreement on Mutual Legal Assistance in Criminal Matters.
भारत और _____ ने हाल ही में आपराधिक मामलों में म्यूचुअल लीगल असिस्टेंट पर एक समझौते पर हस्ताक्षर किए हैं।
(a) Mexico/ मेक्सिको
(b) Russia/ रूस
(c) Japan/ जापान
(d) Morocco / मोरक्को
Show Answer
Ans.(d)
Sol.  Agreement between India and Morocco on Mutual Legal Assistance in Criminal Matters was signed recently.


Q15. Which organisation was recently announced as an official partner of the men’s hockey World Cup 2018?
हाल ही में किस संगठन को पुरुषों के हॉकी विश्व कप 2018 के आधिकारिक भागीदार के रूप में घोषित किया गया था?
(a) Tata Steel / टाटा स्टील
(b) Reliance Jio/ रिलायंस जियो
(c) Paytm/ पेटीएम
(d) Pepsi/ पेप्सी

Show Answer
Ans.(a)
Sol. Steel manufacturing giant Tata Steel was announced as an official partner of the men’s hockey World Cup 2018 to be staged at the Kalinga Stadium, Bhubaneswar from November 28 to December 16.

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD