Important Current Affairs Questions for RRB ALP/Technician Exam 2018: 23rd August

Dear Readers, SSC CHSL examination & Railway Exam both will be conducted in online mode. GA on current affairs section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static GK for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on sscadda website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. In the recent reshuffle of Governors by President of India, who has been appointed as the new Governor of Jammu and Kashmir? 
हाल ही में भारत के राष्ट्रपति द्वारा गवर्नर्स के पुनर्वसन में, जम्मू-कश्मीर के नए गवर्नर के रूप में किसे नियुक्त किया गया है? 
(a) Tathagata Roy/तथगता रॉय
(b) Lalji Tandon/लालजी टंडन
(c) Ganga Prasad/गंगा प्रसाद
(d) Satya Pal Malik/सत्य पाल मलिक

Show Answer

Ans.(d)
Sol. President Ram Nath Kovind appointed governors for seven states — Bihar, Haryana, Uttarakhand, Jammu and Kashmir, Sikkim, Meghalaya, and Tripura. Governor Satya Pal Malik has been transferred from Bihar to Jammu and Kashmir to replace NN Vohra. 



Q2. The Chhattisgarh Cabinet has recently approved the proposal to rename Naya Raipur as _________________. 
छत्तीसगढ़ मंत्रिमंडल ने हाल ही में नया रायपुर का नाम बदकर ________ करने के प्रस्ताव को मंजूरी दे दी है.
(a) Bihari Ganj/बिहारी गंज
(b) Atal Nagar/अटल नगर
(c) Atal Raipur/अटल रायपुर
(d) Atalpura/अटलपुरा

Show Answer
Ans.(b)
Sol. In a tribute to the late former prime minister Atal Bihari Vajpayee, the Chhattisgarh Cabinet approved the proposal to rename Naya Raipur as ‘Atal Nagar’. Chief Minister Raman Singh made the announcement after a Cabinet meeting.

Q3. On which of the following Air Base, the first-ever joint air exercise involving the Indian Air Force (IAF) and the Royal Malaysian Air Force (RMAF) started recently? 
निम्नलिखित में से किस एयर बेस पर, भारतीय वायुसेना (आईएएफ) और रॉयल मलेशियाई वायुसेना (आरएमएएफ) का पहला संयुक्त वायु अभ्यास में हाल ही में शुरू हुआ? 
(a) Butterworth Air Base/बटरवर्थ एयर बेस
(b) Hindon Air Base/हिंडन एयर बेस
(c) Subang Air Base/सुबांग एयर बेस
(d) Maleganv Air Base/मालेगांव एयर बेस

Show Answer
Ans.(c)
Sol. The first-ever joint air exercise involving the Indian Air Force (IAF) and the Royal Malaysian Air Force (RMAF) commenced at Subang Air Base in Malaysia. India has been eyeing a foothold at the strategically important Subang Air Base. 

Q4. Spin legend Shane Warne will release his autobiography titled ______________ that will talk about his extraordinary cricketing career and his life off the pitch.
महान स्पिन गेंदबाज शेन वॉर्न _______ नामक अपनी आत्मकथा में अपने असाधारण क्रिकेट करियर और पिच से दूर के अपने जीवन और कई अज्ञात तथ्यों के बारे में बात करेंगे..
(a) No Spin/’नो स्पिन’
(b) Turning Pitches/टर्निंग पिचेस
(c) Pitch Black/पिच ब्लैक
(d) Life Beyond 22 Yard/लाइफ बियॉन्ड 22 यार्ड

Show Answer

Ans.(a)
Sol. Spin legend Shane Warne will talk about his extraordinary cricketing career and his life off the pitch besides unveiling several unknown facts in his autobiography titled ‘No Spin’ which will be published in October 2018.


Q5. Rahi Sarnobat who recently won Gold Medal at the Asian Games 2018 in Indonesia is related with which sports? 
हाल ही में इंडोनेशिया में एशियाई खेलों 2018 में स्वर्ण पदक जीतने वाले राही सरनोबत किस खेल से संबंधित हैं?
(a) Sepaktakraw/सेपक्टकृ
(b) Table Tennis/टेबल टेनिस
(c) Shooting/शूटिंग
(d) Wrestling/कुश्ती

Show Answer
Ans.(c)
Sol. Shooter Rahi Sarnobat won the women’s 25m Pistol event at Asian Games 2018 in Indonesia. With this, she becomes the first ever Indian female shooter to win gold in the history of Asian Games.

Q6. President Ram Nath Kovind inaugurated the International Buddhist Conclave in _______________ to boost tourism to the Buddhist sites in the country. 
राष्ट्रपति राम नाथ कोविंद ने देश में बौद्ध स्थलों को पर्यटन को बढ़ावा देने के लिए _______________ में अंतर्राष्ट्रीय बौद्ध सम्मेलन का उद्घाटन किया. 
(a) Kathmandu/काठमांडू
(b) New Delhi/नई दिल्ली
(c) Pokhara/पोखरा
(d) Pune/पुणे

Show Answer
Ans.(b)
Sol. President Ram Nath Kovind inaugurated the International Buddhist Conclave in New Delhi. The theme of the conclave is ‘Buddha Path – The Living Heritage’ which aims to showcase Buddhist Heritage in India and boost tourism to the Buddhist sites in the country.

Q7. BIMSTEC is a regional economic bloc comprising seven member states lying in the littoral and adjacent areas of the Bay of Bengal constituting a contiguous regional unity. The group was formed in ____________. 
बिम्सटेक एक क्षेत्रीय आर्थिक ब्लॉक है जिसमें बंगाल की खाड़ी के तटस्थ और आसन्न क्षेत्रों में स्थित सात सदस्य राज्य शामिल हैं जो एक समान क्षेत्रीय एकता का गठन करते हैं. समूह ____________ में गठित किया गया था. 
(a) 1997
(b) 1993
(c) 1991
(d) 1986

Show Answer
Ans.(a)
Sol. BIMSTEC is a regional economic bloc comprising seven member states lying in the littoral and adjacent areas of the Bay of Bengal constituting a contiguous regional unity.
The group was formed in 1997 and it brings together Bangladesh, Bhutan, India, Nepal, Sri Lanka Myanmar and Thailand.

Q8. The fourth Summit of Heads of State/Government of Bay of Bengal Initiative for Multi-Sectoral Technical and Economic Cooperation (BIMSTEC) will be held at ____________ in Nepal. 
मल्टी-सेक्टरल टेक्निकल एंड इकोनॉमिक कोऑपरेशन (बीआईएमटीईसीईसी) के लिए बंगाल की खाड़ी की खाड़ी की राज्य सरकार के प्रमुखों का चौथा शिखर सम्मेलन नेपाल में ____________ पर आयोजित किया जाएगा.
(a) Pokhara/पोखरा
(b) Kathmandu/काठमांडू
(c) New Delhi/नई दिल्ली
(d) Chandigarh/चंडीगढ़

Show Answer
Ans.(b)
Sol. The fourth Summit of Heads of State/Government of Bay of Bengal Initiative for Multi-Sectoral Technical and Economic Cooperation (BIMSTEC) will be held at Kathmandu in Nepal on August 30 and 31.

Q9. What is the theme for recently inaugurated International Buddhist Conclave 2018? 
हाल ही में उद्घाटन अंतर्राष्ट्रीय बौद्ध सम्मेलन 2018 के लिए विषय क्या है? 
(a) Buddha Path – The True Path
(b) The True Path of Life
(c) Buddha Path – The Living Heritage
(d) Buddha- The Inspiration of Life

Show Answer
Ans.(c)
Sol. President Ram Nath Kovind inaugurated the International Buddhist Conclave in New Delhi. The theme of the conclave is ‘Buddha Path – The Living Heritage’ which aims to showcase Buddhist Heritage in India and boost tourism to the Buddhist sites in the country.

Q10. Veteran cricketer VVS Laxman has penned down his autobiography titled _______ that will be released in November 2018. 
अनुभवी क्रिकेटर वीवीएस लक्ष्मण ने अपनी आत्मकथा को _______ नामित किया है जिसे नवंबर 2018 में जारी किया जाएगा. 
(a) Wristy Watch/रिस्टी वाच
(b) 295 Unplayable/295 अनप्लेएबल
(c) 281 and Beyond/281 और बियॉन्ड
(d) Laxman Lucky/लक्स्मन लकी

Show Answer

Ans.(c)
Sol. Veteran cricketer VVS Laxman, known for the suppleness of his wrists, has penned down his autobiography titled, “281 and Beyond”. The book will be released this year in November. 



You may also like to read :

  

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD