Important Biology Solutions for SSC CHSL 2018

ssc-chsl-science-questions

General Science Questions for SSC CHSL 2017-18:

Dear Students, SSC CHSL Exam is the next target for the aspirants. We are providing previous year questions specially for SSC CHSL 2017-18 Exam will be conducted from 4th March to 26th March 2018. To make the most of your time and purpose, the above video contains the expected questions of General Science which holds a captivating weightage in General Awareness Section of SSC Exams and SSC CHSL Exam is no exception. In addition to that, we have provided other emphasizing questions from General Science in the quiz given below. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for the upcoming Exams.


प्रिय पाठकों, एसएससी सीएचएसएल उम्मीदवारों के लिए अगला चरण है. हम यहां SSC CHSL 2017-18  परीक्षा के लिए महत्वपूर्ण प्रश्न उपलब्ध करवा रहे हैं, परीक्षा 4 मार्च से 26 मार्च तक आयोजित करायी जाएगी. आपके अध्ययन और उद्देश्य को आगे बढ़ाने के लिए उपरोक्त एक विडियो दिया गया है जिसमें एसएससी परीक्षा के लिए सामान्य विज्ञान सेक्शन से अपेक्षित प्रश्न दिए गए हैं. इसके अतिरिक्त हमने इस क्विज में भी सामान्य ज्ञान के प्रश्न दिए गए हैं इन्हें भी हल करें और अपनी तैयारी में तेजी लायें. आगामी परीक्षाओं की बहुत बहुत शुभकामनाएं. 

Q1. The scientific study of insects is known as: 
कीड़ों के वैज्ञानिक अध्ययन को किस रूप में जाना जाता है?
(a) Ichthyology(मत्स्यविज्ञान)
(b) Entomology(कीटविज्ञान)
(c) Parasitology(परजीवीविज्ञान)
(d) Malacology(मोलस्क विज्ञान)
S1. Ans.(b)
Sol. Ichthyology – Study of fish.
Entomology – Scientific study of insects.
Parasitology – Study of parasitic organisms.
Malacology – Study of molluscs.

Q2. What is hydroponics?
   हाइड्रोपोनिक्स क्या है?
(a) plant without soil enrichmen(मृदा संवर्धन के बिना पौधा) 
(b) Grafting plant(निरोपण पौधा) 
(c) Study of vegetables(सब्जियों का अध्ययन)
(d) Soil conservation(मृदा संरक्षण)
S2. Ans.(a)
Sol. Hydroponics is a subset of hydroculture and is a method of growing plant using mineral nutrients solutions in water without soil.

Q3. Dolphins are classified in- 
डॉल्फ़िन को वर्गीकृत किया जाता है-
(a) Fish(मछली)
(b) Amphibians(उभयचर) 
(c) Reptile(रेंगनेवाले जंतु) 
(d) Mammals(स्तनधारियों)
S3. Ans.(d)
Sol. Dolphins are highly intelligent marine mammals and are part of the family of toothed whales.  India has declared Ganga Dolphin as the national aquatic animal of India.

Q4. Turmeric is obtained from which part of the plant: 
हल्दी पौधे के किस हिस्से से प्राप्त की जाती है?
(a) Root(जड़)
(b) Stem(तना)
(c) Fruit(फल)
(d) Flower bud(फूल की कली)
S4. Ans.(b)
Sol. Turmeric is obtained from the stem of the plant.

Q5. Which one of the following animals stores water in the intestine? 
निम्न में से कौन सा जानवर आंत में पानी जमा करता है?
(a) Moloch(मोलोच)
(b) Camel(ऊंट)
(c) Zebra(ज़ेबरा)
(d) Uromastix(यूरोमस्टिक्स)
S5. Ans.(b)
Sol. Camels have some special abilities which enable it to walk for a long distance over sandy desert hills when there is neither water nor vegetation. That is why it is called “Ship of Desert”.  A camel can drink more than 100 litre of water at once and they store it in their intestine for future needs.

Q6. Opium is obtained from 
अफीम प्राप्त किया जाता है:
(a) Dried leaves(सूखे पत्तों से)
(b) Roots(जड़ों से) 
(c) Latex from unripe fruit(कच्चे फल के क्षीर से) 
(d) Flower(फूल से)
S6. Ans.(c)
Sol. Opium is the dried latex. The dried latex is obtained from the unripe fruit, by making shallow cuts. 

Q7. Which part of the animal cell is called power house? 
पशु कोशिका के किस हिस्से को ‘पॉवर हाउस’ भी कहा जाता है?
(a) Cell wall(कोशिका झिल्ली) 
(b) Nucleus(नाभिक)
(c) Mitochondria(मिटोकोंड्रिया)
(d) Entire cell(संपूर्ण कोशिका)
S7. Ans.(c)
Sol.  Mitochondria are sometimes described as “the powerhouse of the cell” as they generate energy. 

Q8. The number of bones in an adult human body is-
वयस्क मानव शरीर में हड्डियों की संख्या होती है-
(a) 204
(b) 206
(c) 208
(d) 210
S8. Ans.(b)
Sol. The skeleton of an adult human body consists of 206 bones. It is composed of 213 bones in a child, which decreases to 206 bones by adulthood after some bones have fused together.


Q9. The total volume of blood in a normal adult human being is 
एक सामान्य वयस्क में रक्त की कुल मात्रा होती है:
(a) 5-6 litres
(b) 3-4 litres
(c) 8-10 litres
(d) 10-12 litres
S9. Ans.(a)
Sol. Blood is a special connective tissue consisting of a fluid matrix, plasma, and formed elements. The total volume of blood in normal adult human being is 5-6 litres.

Q10. The process by which blood is purified in human body is called 
प्रक्रिया जिसके द्वारा मानव शरीर में खून शुद्ध हो जाता है उसे कहा जाता है:
(a) Dialysis(डायलिसिस)
(b) Haemolysis(हैमोलिसिस)
(c) Osmosis(ओसमोसिस) 
(d) Paralysis(पक्षाघात)
S10. Ans.(a)
Sol. Dialysis is a process for removing waste and excess water from the blood and is used primarily as an artificial replacement for lost kidney function in people with kidney failure. Dialysis filters out unwanted and fluids from the blood.

Q11. The major chemical compound found in human kidney stones is: 
मानव की गुर्दा पथरी में पाया गया प्रमुख रासायनिक अवयव है:
(a) Urea(यूरिया)
(b) Calcium carbonate(कैल्शियम कार्बोनेट)
(c) Calcium oxalate(कैल्शियम ऑक्सलेट)
(d) Calcium sulphate(कैल्शियम सल्फेट)
S11. Ans.(c)
Sol.  A major constituent of human kidney stones is calcium oxalate.

Q12. Funk invented- 
 दुर्गंध उद्भव करती है: 
(a) Vitamins(विटामिन)
(b) Hormones(हार्मोन)
(c) Proteins(प्रोटीन)
(d) Enzymes( एंजाइम)
S12. Ans.(a)
Sol. Casimir Funk is generally credited with being among the first to formulate the concept of vitamins, which he called “vital amines” or “vitamins”.

Q13. Which one of the following vitamins is responsible for blood clotting? 
निम्न में से कौन सा विटामिन खून के थक्के के लिए जिम्मेदार है?
(a) C
(b) K
(c) E
(d) D
S13. Ans.(b)
Sol. Blood is a fluid connective tissue which coagulates in few minutes after ejecting from the body which called as blood clots. In process of blood clotting Vitamin K are involved.

Q14. Match List I with List II and select the correct answer from the code given below the lists:
 सूची II के साथ सूची का नीचे दिए गए कोड से, सही उत्तर का चयन करें: 
List I         List II 
सूचीI            सूची II
(Disease)  (Cause)
(रोग)            (कारण)
A. Nightblindness(रतौंधी)  1. Vitamin D(विटामिन D)
 
B. Rickets(सूखा रोग )2. Vitamin C (विटामिन C )
C. Scurvy(रक्त स्राव)   3. Vitamin B( विटामिन B )
D. Beri-beri(बेरी-बेरी) 4. Vitamin A( विटामिन A )
Code: 
(a) 1 2 3 4
(b) 3 4 1 2
(c) 4  1 2 3
(d) 2  3 4 1
S14. Ans.(c)
Sol. Nightblindness is caused due to deficiency of vitamin A, Rickets caused due to deficiency of vitamin D, Scurvy is caused by deficiency of vitamin C and Beri-Beri is result of deficiency of Vitamin B1.

Q15. Which one of the following is not a plant hormone? 
निम्नलिखित में से कौन एक पौधे का हार्मोन नहीं है?
(a) Cytokinin(साइटोकीनिन)
(b) Ethylene(ईथीलीन)
(c) Insulin(इंसुलिन)
(d) Gibberellin  (गिब्बरेलिन)
S15. Ans.(c)
Sol. A hormone produced in the pancreas by islets of Langerhans, which regulates the amount of glucose in the blood. The lack of insulin causes diabetes.

You may also like to read:

.button {
padding: 5px 15px;
font-size: 14px;
font-family: inherit;
text-align: Justify;
cursor: pointer;
outline: none;
color: #fff;
background-color: #e73255;
border: none;
border-radius: 5px;
box-shadow: 03px #999;
}

.button:hover {background-color:#c72645}

.button:active {
background-color:#c72645;
box-shadow: 0 5px #666;
transform: translateY(4px);
}

 

CRACK SSC CGL 2017



More than 2400+ Candidates were selected in SSC CGL 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in SSC CGL last year opted for Adda247 Online Test Series.

@media only screen and (max-width: 1900px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
padding-top: 14px;
}
.ts
{
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
margin-left: 4%;
position: relative;
width: 46%;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 210px;
color:#fff;
border-radius: 3px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width:210px;
}
.cp
{
margin-left: 56%;
margin-top: -24%;
width: 46%;
}
}
@media only screen and (max-width: 767px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
}
.ts
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
position: relative;
width: 46%;
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 88%;
cursor: pointer;
color:#fff;
border-radius: 2px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width: 88%;
}
.cp
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
width: 46%;
}
}

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD