Important Biology Quiz for Railway

1)Vermiform appendix present in our body indicates our ancestors were 
(a) herbivores 
(b) carnivores 
(c) sanguivores 
(d) insectivores 

2) Which one among the following hormones stimulates the plant cells to grow in a manner such that the plant appears to be bent towards light? 
(a) Cytokinin 
(b) Auxin 
(c) Gibberellin 
(d) Abscisic acid 

3) “Which of the following organisms used the echolocation for path findings or for prey detections? 
 I. Bats 
II. Dolphins 
III. Falcons 
Select the correct answer using the codes given below” 
(a) Only I 
(b) Only II 
(c) Both I and II 
(d) Only III 

4) The respiratory centre, which regulates respiration in men is located in 
(a) cerebral peduncle 
(b) cerebellum 
(c) vagus nerve 
(d) medulla oblongata 
5) “Which one among the following statements about blood transfusion is correct? Blood gray B can give blood to” 
(a) Blood group B can receive from group AB 
(b) Blood groups B and AB and receive from group B 
(c) Blood groups B and AB and receive from group A 
(d) Blood group O and receive from group B 
                       
6) Before X-ray examination (coloured X-ray) of the stomach, patients are given suitable salt of barium because 
(a) barium salts are white in colour and this helps stomach to appear clearly 
(b) barium is a good absorber of X-rays and helps stomach to appear clearly 
(c) barium salts are easily available 
(d) barium allows X-rays to pass through the stomach 
7) The ratio of organic matter to inorganic matter in the cell is 
(a) 1   : 9 
(b) 10 : 5 
(c) 9   : 1 
(c) 5   : 10 

8) “Assertion (A) Protozoans have no physiological division of labour. 
Reason (R) They have well developed tissues and organ-system.” 
(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A 
(b) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A 
(c) A is true but R is false 
(d) A is false but R is true 

9) “Consider the following cell organelles 
I. Chloroplast 
II. Mitochondria 
III. Peroxisome 
Which of the organelles given above is/are concerned with photorespiration?” 
(a) All of these 
(b) I and II 
(c) II and III 
(d) Only III 
10) Ecology takes into account of 
(a) environmental factors only 
(b) effects of plants on environment 
(c) plant adaptation 
(d) relationship between organism and their environment 

Answers:
1. A
2. D
3. B
4. D
5. B
6. B
7. C
8. C
9. A
10.D





Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD