Important Biology Solutions for SSC CHSL 2018

ssc-chsl-science-questions

General Science Questions for SSC CHSL 2017-18:

Dear Students, SSC CHSL Exam is the next target for the aspirants. We are providing previous year questions specially for SSC CHSL 2017-18 Exam will be conducted from 4th March to 26th March 2018. To make the most of your time and purpose, the above video contains the expected questions of General Science which holds a captivating weightage in General Awareness Section of SSC Exams and SSC CHSL Exam is no exception. In addition to that, we have provided other emphasizing questions from General Science in the quiz given below. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for the upcoming Exams.


प्रिय पाठकों, एसएससी सीएचएसएल उम्मीदवारों के लिए अगला चरण है. हम यहां SSC CHSL 2017-18  परीक्षा के लिए महत्वपूर्ण प्रश्न उपलब्ध करवा रहे हैं, परीक्षा 4 मार्च से 26 मार्च तक आयोजित करायी जाएगी. आपके अध्ययन और उद्देश्य को आगे बढ़ाने के लिए उपरोक्त एक विडियो दिया गया है जिसमें एसएससी परीक्षा के लिए सामान्य विज्ञान सेक्शन से अपेक्षित प्रश्न दिए गए हैं. इसके अतिरिक्त हमने इस क्विज में भी सामान्य ज्ञान के प्रश्न दिए गए हैं इन्हें भी हल करें और अपनी तैयारी में तेजी लायें. आगामी परीक्षाओं की बहुत बहुत शुभकामनाएं. 

Q1. The age of the tree, in years can be ascertained by:
वृक्ष की आयु( वर्षों में) का कैसे पता लगाया जा सकता है:
(a) Its weight(वजन से)
(b) its height(ऊंचाई)
(c) The number of its annular rings(इसकी वलयाकार के छल्ले की संख्या)
(d) Length of its root(इसकी जड़ की लंबाई)
S1. Ans(c)
Sol.  The number of rings indicates the number of years the tree lived.

Q2. Who discovered bacteria?
बैक्टीरिया की खोज किसने की थी?
(a) Fleming(फ्लेमिंग)
(b) Lamble(लेम्ब्ल)
(c) Temin(टेमिन)
(d) Leeuwenhoek(लीऊवेन्होएक)
S2. Ans(d)
Sol. Antony Van leeuwenhoek is regarded as the father of microbiology. He is known for the discovery of bacteria.

Q3. Which of the following accounts for the red colour of tomato?
निम्नलिखित में से क्या टमाटर के लाल रंग का कारण है?
(a) Capsaicin(कैप्सैसिन )
(b) Carotene(कैरोटीन)
(c)  Anthocyanin(एंथोसायनिन)
(d) Lycopene(लाइकोपीन)
S3. Ans(d)
Sol. The red colour of tomato (Lycopersicon esculentum) fruit is due to the carotenoid pigment Lycopene.

Q4. Who discovered that plants trees also have life?
 पौधे में भी जीवन होने की खोज किसने की थी? 
(a) Robert Koach(रॉबर्ट कोच)
(b) J.C. Bose(जे.सी. बोस)
(c) Benjamin Franklin(बेंजामिन फ्रैंकलिन)
(d) Louis pasture(लुई पास्चर)
S4. Ans(b)
Sol. Indian scientist Jagadish Chandra Bose discovered that plants and trees also have a life.

Q5. Dolphins are classified in- 
डॉल्फ़िन को किसमें वर्गीकृत किया जाता है 
(a) Fish(मछली )
(b) Amphibians(उभयचर)
(c) Reptile(रेंगनेवाले जन्तु)
(d) Mammals(स्तनधारी)
S5.Ans(d)
Sol. Dolphins are highly intelligent marine mammals and are part of the family of toothed whales.  India has declared Ganga Dolphin as the national aquatic animal of India.

Q6. CDRI (India) is located at: 
CDRI (भारत) कहाँ स्थित है:
(a) Allahabad(इलाहाबाद)
(b) Delhi(दिल्ली)
(c) Bangalore(बैंगलोर)
(d) Lucknow(लखनऊ)
S6. Ans(d)
Sol. CDRI (central Drug research institute) is located in Lucknow.

Q7. Which of the following plant is used for ‘bio-diesel’
निम्नलिखित में से कौन सा पौंधा ‘जैव-डीजल’ के लिए प्रयोग किया जाता है?
(a) Sugarcane(गन्ना)
(b) White carrot(सफेद गाजर)
(c) Senna(सेन्ना)
(d) jatropha curcas(जेट्रोफा कर्कास) 
S7. Ans(d)
Sol. Jatropha Curcas, the plant is considered a future feedstock for biodiesel production . The seeds of these plant are used as biodiesel. Biodiesel has become more attractive because of its environmental benefits and it is obtained from renewable resources.

Q8. Golden Rice is a rich source of : 
गोल्डन चावल किसका एक समृद्ध स्रोत है:
(a) Vitamin A(विटामिन A)
(b) Vitamin B(विटामिन B)
(c) Vitamin K(विटामिन K)
(d) Vitamin C(विटामिन C)
S8. Ans(a)
Sol. Golden rice is a variety of rice (Oryza sativa) produced through genetic engineering to biosynthesize beta-carotene, a precursor of vitamin A, in the edible parts of rice.

Q9. Yeast is an example of
खमीर किसका एक उदाहरण है
(a) Bacteria(जीवाणु)
(b) Fungus(कवक)
(c) Virus(वाइरस)
(d) Algae(शैवाल)
S9. Ans. (b)
Sol.
Yeasts,  molds and mushrooms are example of fungi

Q10. BCG vaccine is given in-
BCG वैक्सीन किसमें दी जाती है –
(a) Peneumonia(निमोनिया)
(b) Whooping cough(काली-खाँसी)
(c) Tetanus(टिटनेस)
(d) T.B.(टी बि)
S10. Ans(d)
Sol. The vaccine of BCG should proculate just after the birth of a baby to prevent T.B.

Q11. Of the following, ELISA Test is performed to test- 
एलीसा टेस्ट निम्नलिखित में से किसके लिए किया जाता है – 
(a) Diabetes(मधुमेह)
(b) Tuberculosis(यक्ष्मा)
(c) AIDS(एड्स)
(d) Syphilis(उपदंश)
S11. Ans(c)
Sol.
An ELISA test may be used to diagnose:
HIV (the virus that causes AIDS)
Lyme disease.
Pernicious anaemia
Rotavirus
Syphilis

Q12. Which disease is caused by allergy? 
एलर्जी के कारण कौन सी बीमारी होती है? 
(a) Diabetes(मधुमेह)
(b) Cholera(हैज़ा)
(c) Ringworm(दाद)
(d) Asthma(दमा)
S12. Ans(d)
Sol. An allergy is a reaction by your immune system to some-thing that does not bother most other people. People who have allergies often are sensitive to more than one thing. Asthma is caused by allergy.

Q13. Who discovered the polio vaccine?
पोलियो वैक्सीन की खोज किसने की थी?  
(a) Alexander Flemming(अलेक्जेंडर फ्लेमिंग)
(b) Jones Salk(जोन्स साल्क)
(c) Robert Koach(रॉबर्ट कोच)
(d) Edward Genere(एडवर्ड जेनेर)
S13. Ans(b)
Sol. Polio vaccine was discovered by Jones Salk .

Q14. Haemophilia is 
हीमोफिलिया-
(a) Caused by bacteria(बैक्टीरिया के कारण होता है)
(b) Caused by Virus(वायरस के कारण होता है)
(c) Caused by pollutants(प्रदूषण के कारण होता है)
(d) A hereditary defect(एक वंशानुगत दोष है)
S14. Ans(d)
Sol. Haemophilia is a genetic sex-linked disease in which blood clotting takes a long time in a patient (up to 24 hours) due to lack of thromboplastin protein in blood plasma.

Q15. The radio isotope used in the detection of tumour is
ट्यूमर का पता लगाने के लिए उपयोग किये जाने वाला रेडियो आइसोटोप कौन सा है?  
(a) Arsenic – 74(आर्सेनिक – 74)
(b) Cobalt – 60(कोबाल्ट – 60)
(c) Sodium – 24(सोडियम – 24)
(d) Carbon – 14(कार्बन – 14)
S15. Ans(a)
Sol. Arsenic – 74 tracer is used to detect the presence of tumours.


You may also like to read:

.button {
padding: 5px 15px;
font-size: 14px;
font-family: inherit;
text-align: Justify;
cursor: pointer;
outline: none;
color: #fff;
background-color: #e73255;
border: none;
border-radius: 5px;
box-shadow: 03px #999;
}

.button:hover {background-color:#c72645}

.button:active {
background-color:#c72645;
box-shadow: 0 5px #666;
transform: translateY(4px);
}

   

@media only screen and (max-width: 1900px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
padding-top: 14px;
}
.ts
{
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
margin-left: 4%;
position: relative;
width: 46%;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 210px;
color:#fff;
border-radius: 3px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width:210px;
}
.cp
{
margin-left: 56%;
margin-top: -24%;
width: 46%;
}
}
@media only screen and (max-width: 767px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
}
.ts
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
position: relative;
width: 46%;
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 88%;
cursor: pointer;
color:#fff;
border-radius: 2px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width: 88%;
}
.cp
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
width: 46%;
}
}

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?