Important Biology Questions for SSC CHSL 2018 (Solutions)

ssc-chsl-science-questions

General Science Questions for SSC CHSL 2017-18:

Dear Students, SSC CHSL Exam is the next target for the aspirants. We are providing previous year questions specially for SSC CHSL 2017-18 Exam will be conducted from 4th March to 26th March 2018. To make the most of your time and purpose, the above video contains the expected questions of General Science which holds a captivating weightage in General Awareness Section of SSC Exams and SSC CHSL Exam is no exception. In addition to that, we have provided other emphasizing questions from General Science in the quiz given below. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for the upcoming Exams.


प्रिय पाठकों, एसएससी सीएचएसएल उम्मीदवारों के लिए अगला चरण है. हम यहां SSC CHSL 2017-18  परीक्षा के लिए महत्वपूर्ण प्रश्न उपलब्ध करवा रहे हैं, परीक्षा 4 मार्च से 26 मार्च तक आयोजित करायी जाएगी. आपके अध्ययन और उद्देश्य को आगे बढ़ाने के लिए उपरोक्त एक विडियो दिया गया है जिसमें एसएससी परीक्षा के लिए सामान्य विज्ञान सेक्शन से अपेक्षित प्रश्न दिए गए हैं. इसके अतिरिक्त हमने इस क्विज में भी सामान्य ज्ञान के प्रश्न दिए गए हैं इन्हें भी हल करें और अपनी तैयारी में तेजी लायें. आगामी परीक्षाओं की बहुत बहुत शुभकामनाएं. 


Q1. People with Down’s syndrome invariably affected by:
डाउन सिंड्रोम वाले लोग हमेशा____से प्रभावित होते हैं.
(a) Huntington’s disease (हंटिंग्टन की बीमारी)
(b) Alzheimer’s disease (अल्जाइमर रोग)
(c) Meningitis (मेनिनजाइटिस)
(d) Brain haemorrhage (मस्तिष्क रक्तस्राव)
Ans.(b)
Sol. The best-known and most common chromosome abnormality in humans is Down’s syndrome, a condition associated with an extra chromosome 21. Down’s syndrome individuals also almost invariably develop Alzheimer’s disease, a form of dementia that is fairly common among the elderly.


Q2. Normal blood pressure reading of an adult human:
एक वयस्क मानव में सामान्य रक्तचाप पढ़ा जाता है:
(a) 80/140 mm Hg 
(b) 120/80 mm Hg
(c) 130/90 mm Hg
(d) 160/95 mm Hg
Ans.(b)
Sol. According to the American Heart Association (AHA) normal blood pressure is a systolic pressure of less than 120 millimeters of mercury (mm Hg) and a diastolic pressure of more than 80 mm Hg, or 120/80 mm Hg. 


Q3. ‘Red Data Book’ provides an account of
‘रेड डाटा बुक’ ___का सन्दर्भ प्रदान करता है.
(a) Endangered plants only (केवल लुप्तप्राय पौधे)
(b) Fossil plants (जीवाश्म पौधे)
(c) Endangered plants and animals (लुप्तप्राय पौधों और जानवर)
(d) Extinct animals only (केवल विलुप्त पशुओं)
Ans.(c)
Sol. The Red Data Book is the state document established for documenting rare and endangered species of animals, plants and fungi as well as some local sub-species that exist within the territory of the state or country.


Q4. Which one of the following is an autotroph?
निम्नलिखित में से कौन एक स्वपोषी है?
(a) Butterfly (तितली)
(b) Algae (शैवाल)
(c) Grasshopper (टिड्डा)
(d) Mushroom (मशरूम)
Ans.(b)
Sol. An autotroph is an organism that can produce its own food using light, water, carbon dioxide, or other chemicals. Algae, which live in water and whose larger forms are known as seaweed, is autotrophic.


Q5. In B.C.G. Vaccine the word ‘C’ stands for:
बी.सी.जी. में ‘C’ शब्द प्रयुक्त है:
(a) Calmette (कैल्मेट)
(b) Cough (कफ)
(c) Chlorine (क्लोरीन)
(d) Cadmium (कैडमियम)
Ans.(a)
Sol. The acronym BCG stands for Bacillus Calmette-Guerin, a vaccine against tuberculosis and for the treatment of some bladder cancers.


Q6. Point out the incorrect pair:
गलत युग्म को चिन्हित करें:
(a) Green Revolution – Agricultural Development
(हरित क्रांति – कृषि विकास)
(b) White Revolution – Dairy Development
(श्वेत क्रांति – डेयरी विकास)
(c) Blue Revolution – Development of Fisheries
(नीली क्रांति – मत्स्य पालन का विकास)
(d) Operation Flood – Irrigation Development
(ऑपरेशन बाढ़ – सिंचाई विकास)
Ans.(d)
Sol. Operation Flood, launched in 1970 is a project of the National Dairy Development Board (NDDB), which was the world’s biggest dairy development program.


Q7. Which one of the following chemicals is associated with muscle fatigue?
निम्नलिखित रसायनों में से कौन मांसपेशियों में थकान के साथ जुड़ा हुआ है?
(a) Uric acid (यूरिक एसिड)
(b) Acetic acid (एसिटिक एसिड)
(c) Pyruvic acid (पाइरूविक एसिड)
(d) Lactic acid (लैक्टिक एसिड)
Ans.(d)
Sol. Muscle fatigue refers to the decline in muscle force generated over sustained periods of activity. Intracellular acidosis due mainly to lactic acid accumulation has been regarded as the most important cause of skeletal muscle fatigue. 

Q8. Oxyntic cell is meant for the secretion of –
ऑक्सीनटिक सेल ____के स्राव के लिए होता है.
(a) Pepsin (पेप्सीन)
(b) Enterokinase (एन्टरोकिनेस)
(c) Hydrochloric acid (हाइड्रोक्लोरिक एसिड)
(d) Lactic acid (लैक्टिक एसिड)
Ans.(c)
Sol. Parietal cells (also known as oxyntic cells), are the epithelial cells that secrete hydrochloric (HCl) and intrinsic factor. These cells are located in the gastric glands found in the stomach.


Q9. Microbial degradation of nitrates into atmospheric nitrogen is known as:
 नाइट्रेट के वायुमंडलीय नाइट्रोजन में माइक्रोबियल डिग्रेडेशन के रूप में जाना जाता है:
(a) Ammonification (एमोनियाकरण)
(b) Nitrification (नाइट्रीकरण)
(c) Denitrification (अनाइट्रीकरण)
(d) Putrefaction (सड़न)
Ans.(c)
Sol. Denitrification is the biological conversion of nitrate to nitrogen gas, nitric oxide or nitrous oxide. It refers to nitrate reduction by bacterial species such as Pseudomonas and Clostridium, usually in anaerobic conditions that ultimately produces molecular nitrogen (N_2 ). These bacteria use nitrate as an electron acceptor instead of oxygen during respiration.


Q10. Which among the following is the sweetest sugar?
 निम्न में से कौन मधुर चीनी है?
(a) lacrose (लाक्रोस)
(b) fructose (फ्रुक्टोज़)
(c) maltos (माल्टोस)
(d) glucose (ग्लूकोज)
Ans.(b)
Sol. There are primarily three types of sugar: glucose, fructose and sucrose. Of the three sugars, fructose is the sweetest and glucose the least sweet, so typically less fructose can be used than table sugar.


Q11. Photoperiodism affects –
दीप्‍तिकालिता प्रभावित करती है:
(a) Flowering (पुष्पण)
(b) Vegetative growth (वनस्पति विकास) 
(c) Fruiting  (फल देना)
(d) All of these (इनमें से सभी)
Ans.(d)
Sol. Photoperiodism is the development responses of plants to the relative lengths of light and dark periods. It affects the vegetative growth as well as the time of flowering and fruiting in plants.


Q12. Animal protein is called first class protein because it is –
पशु प्रोटीन को प्रथम श्रेणी का प्रोटीन कहा जाता है क्योंकि यह-
(a) easily digestible (आसानी से पचने योग्य होता है)
(b) delicious in taste (स्वाद में स्वादिष्ट होता है)
(c) cheaper in the market (बाजार में सस्ता होता है.)
(d) rich in essential amino acids (आवश्यक अमीनो एसिड में प्रचुर होता है.)
Ans.(d)
Sol. Proteins from animals are called ‘first class’ proteins – they provide all the essential amino acids, including those that the body can’t make. Proteins from plants are ‘second class’ proteins.


Q13. Which of the following fuels causes minimum environmental pollution?
निम्न में से कौन सा ईंधन न्यूनतम पर्यावरणीय प्रदूषण का कारण है?
(a) Kerosene (केरोसीन)
(b) Diesel (डीजल)
(c) Coal (कोयला)
(d) Hydrogen (हाइड्रोजन)
Ans.(d)
Sol. Most of environmental (air) pollution results from the burning of fossil fuels, such as coal, oil, natural gas, and gasoline to produce electricity and power. All these produce harmful CO_2 or its variants. On the contrary, when hydrogen burns in air, it produces nothing but water vapor.


Q14. Enzymes are –
एंजाइम हैं –
(a) Proteins (प्रोटीन)
(b) Minerals (खनिज)
(c) Oils (तेल)
(d) Fatty acids (फैटी एसिड)
Ans.(a)
Sol. Enzymes are biological molecules (proteins) that act as catalysts and help complex reactions occur everywhere in life. They speed up reactions by providing an alternative reaction pathway of lower activation energy.


Q15. Which one of the following is NOT a function of kidney?
निम्नलिखित में से कौन सा गुर्दा का कार्य नहीं है?
(a) Regulation of blood pH (रक्त पीएच का विनियमन)
(b) Removal of metabolic wastes from the body (शरीर से चयापचय संबंधी अपशिष्ट हटाना)
(c) Production of antibodies (एंटीबॉडी का उत्पादन)
(d) Regulation of osmotic pressures of the blood (रक्त के आसमाटिक दबावों का विनियमन)
Ans.(c)
Sol.Kidneys are essential in the urinary system and also serve homeostatic functions such as the regulation of electrolytes, maintenance of acid-base balance, and regulation of blood pressure (via maintaining salt and water balance). They serve the body as a natural filter of the blood, and remove wastes which are diverted to the urinary bladder whereas the antibodies are produced by antigens in the cell.

You may also like to read:


 

CRACK SSC CGL 2017



More than 2400+ Candidates were selected in SSC CGL 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in SSC CGL last year opted for Adda247 Online Test Series.