Latest SSC jobs   »   ICAR Exam Analysis   »   GA and Social Science Questions asked...

GK and Social Science Questions asked in ICAR Exam , Check Now

ICAR GK & Social Science Questions: Indian Agriculture Research Institute (IARI) is conducting an examination to recruit eligible aspirants on 641  Technician posts, for which the official notification was released on 18th December 2021, on 28th February, 2nd March, 4th March, and 5th March 2022. ICAR successfully conducted an examination on 28th February 2022, 2nd March and 4th March in the three different shifts throughout the country. In this article, we are providing our audience with general knowledge and social science questions asked in examination for today’s shift.

The examination for the recruitment consists of 100 objective-type questions for 100 marks. The general knowledge and social science section will contain 25 questions each.

Q1. Which article states that there shall be a president of India? Ans. Article 52
Q2. Manas National Park is situated in which state? Ans. Manas National Park is a national park, UNESCO Natural World Heritage Site, a Project Tiger reserve, an elephant reserve, and a biosphere reserve in Assam.
Q3. Bannerghatta National Park is situated in which state? Ans. Bannerghatta National Park is a national park in India, located near Bangalore, Karnataka. It was founded in 1970 and declared as a national park in 1974.
Q4. Article 21 of the Indian Constitution is related to? Ans. Article 21 states that “No person shall be deprived of his life or personal liberty except according to a procedure established by law.”
Q5. What is the full form of FICCI? Ans. Federation of Indian Chambers of Commerce & Industry
Q6. ICAR was established in which year? Ans. The Indian Council of Agricultural Research (ICAR) is an autonomous organization under the Department of Agricultural Research and Education (DARE), Ministry of Agriculture and Farmers Welfare, Government of India. Formerly known as the Imperial Council of Agricultural Research, it was established on 16 July 1929
Q7. Article 41 of the Indian Constitution is related to? Ans. Article 41 aims to secure work, education, and public assistance rights for persons in cases of unemployment, old age, sickness, disablement, and undeserved want.
Q8. Who was the 1st CJI of India? Ans. Sir H. J. Kania
Q9. Ghoomar dance is of which state? Ans. Ghoomar or ghumar is a traditional folk dance of Rajasthan.
Q10. Which of the following is the capital of Bhutan? Ans. Thimphu is the capital of Bhutan.
Q11. Who was the first education minister of India? Ans. Abul Kalam Muhiyuddin Ahmed Azad was an Indian scholar and a senior political leader of the Indian independence movement. Following India’s independence, he became the first Minister of Education in the Indian government.
Q12. Where is the headquarter of OPEC situated? Ans: Vienna
Q13. Farmers day is celebrated on? Ans: 23rd December
Q14. President rule is related to which article? Ans: Article 356
Q15. National Education Day is celebrated on? Ans. November 11
Q16. Who is the General Secretary of OPEC? Ans. Mr. Haitham Al-Ghais
Q17. What is the new name of Kevadiya Gujarat Railway Station? Ans.Ekta Nagar railway station
Q18. FIFA Worldcup 2022 will be held in which country? Ans. Qatar
Q19. 10th Schedule of Indian Constitution is related to? Ans. The 10th Schedule of the Indian Constitution contains Provisions relating to disqualification on the ground of defection. It was included under the 52nd Constitution Amendment Act, also called Anti Defection Act
Q20. Article related to the Election Commission of India? Ans. Article 324
Q21. What was the date of the Bloody Sunday event? Ans. January 22, 1905
Q22. What is the Tenure of Rajya Sabha members? Ans. 6 Years
Q23. Highest Milk Producing State in India? Ans. Uttar Pradesh is the highest milk-producing state in India contributing around 18% to the total milk production, followed by Rajasthan, Andhra Pradesh, Gujarat, and Punjab contributing 11%, 10%, 8%, and 7% respectively.
Q24. Which of the following dance form is not from the south? (a)Mohiniyattam
(b)bharatanatyam (c) Kathak (d)kathakali Ans. Kathak – Uttar Pradesh
Q25. Where is India’s 1st Digital Food Museum located? Ans. Thanjavur, Tamil Nadu
Q26. Who gave the title Sher khan to Sher Shah Suri? Ans. Bahar Khan Lohani
Q27. Which article provides Protection against arrest and detention in certain cases? Ans. Article 22
Q28. How many delegates were there in Dandi March with Mahatma Gandi? Ans. Mahatma Gandhi left the Sabarmati Ashram at Ahemdabad along with his 78 delegates. In, 1930, Gandhiji lead a 241 miles march from Sabarmati to the coastal town of Dandi to defy British policy by making salt from seawater.
Q29.Who is the new chairman of FICCI? Ans. The Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry announced that Sanjiv Mehta, the chairman and managing director of Hindustan Unilever Limited will be appointed as its president on December 18. Mehta, presently the Senior Vice President of FICCI, will be succeeding media industry veteran Uday Shankar.
Q30. According to Indus Waters Treaty, how much percent water can India use of the Indus river? Ans. The Indus Waters Treaty signed between India and Pakistan in 1960 allows India to use only 20 percent of the six-river Indus water system.
Q31. Who was the head of the 10th Fiver Year Plan? Ans Tenth Five-Year Plan (2002-07) of India! The National Development Council (NDC), headed by Prime Minister Atal Behari Vajpayee, approved unanimously in December 2002
Q32. By which constitutional amendment Panchayati raj is added to the Indian Consitution? Ans. According to 73rd Constitution, the state governments are under constitutional obligation to adopt the new system of Panchayati Raj.
Q33. Winner of 2021 Davis Cup? Ans. Russian Tennis Federation
Q34. Which movement is started by Gandhiji in 1930? Ans. Salt Satyagraha

Q35. Kashi Vishwanath Temple is located at? Ans. The Kashi Vishwanath Temple is a famous Hindu temple dedicated to Lord Shiva. It is located in Vishwanath Gali of Varanasi, Uttar Pradesh in India.
Q36. Who is the current Census Commissioner of India? Ans. Shri Vivek Joshi is appointed as Registrar General and Census Commissioner.
Q37. Mithila Makhana is from which state? Ans. Bihar
Q38.Polo Operation is related to which state? Ans. Operation Polo was the code name of the Hyderabad “police action” in September 1948, by the then newly independent Dominion of India against Hyderabad State. It was a military operation in which the Indian Armed Forces invaded the Nizam-ruled princely state, annexing it into the Indian Union.
Q39. Full form of SANT a missile launched by DRDO & Airforce? Ans. Defence Research and Development Organisation (DRDO) and Indian Air Force (IAF) today flight-tested the indigenously made helicopter-launched SANT (Stand-off Anti-tank) missile from Pokhran ranges.
Q40. In the Asian Rowing championship, how many medals did India win? Ans. India won a total of six medals, including two gold and 4 silver medals in the Asian Rowing Championship in Thailand.
Q41. Sundarban Delta is situated in? Ans. West Bengal
Q42. Which government becomes the first to turn 100% paperless? Ans. Dubai has become the world’s first government to turn 100% paperless, the Emirate’s Crown Prince, Sheikh Hamdan bin Mohammed bin Rashid Al Maktoum, has announced, pointing at savings of 1.3 billion Dirham ($350 million) and 14-million-man hours
Q43. Who got Dada Saheb Phalke award in 2019? Ans. Rajnikanth
Q44. Article 61 is related to? Ans. Article 61 of the Constitution of India prescribes the procedure for impeachment of the President.
Q45. Yakshagana Folk Dance related to which state? Ans. Karnataka
Q46.Who is the Vice Chairman of Niti Ayog? Ans. Dr. Rajiv Kumar is Vice Chairman, NITI Aayog
Q47. PETA person of the year in 2021? Ans. Alia Bhatt
Q48. Which of the following book is authored by Ruskin Bond?
Q49. World Braille Day is celebrated on? Ans. 4th January
Q50.How many chambers are there in Cockroach’s Heart? Ans: 13
Q51. What is the headquarter of North Railway situated? Ans. New Delhi
Q52. What was the birth rate of Bangladesh in 2020? Ans. In 2020, the birth rate for Bangladesh was 17.5 per 1,000 people
Q53. How many athletes from India participated in Tokyo Olympics 2021? Ans 121
Q54. Irwin Pact was signed on which date? Ans. March 5, 1931
Q55. Winner of Abhinandan Saroja National Award 2021? Ans.Aparna Satheesan
Q56. What is the height of Kanchenjunga? Ans. 8586 meters
Q57. Brihadeshwara Temple was built by? Ans. Rajendra 1
Q58. Kusum Yojna is related to? Ans. Ministry of New and Renewable Energy (MNRE) has launched the Pradhan Mantri Kisan Urja Suraksha even Utthan Mahabhiyan (PM KUSUM) Scheme for farmers for installation of solar pumps and grid-connected solar and other renewable power plants in the country.
Q59. Ahom Dynasty Defeated The Mughals how many times? Ans. 17 times

 

ICAR GA and Social Science Questions._50.1

Check Detailed ICAR Technician Exam Analysis 28th Feb, Shift 1

Check Detailed ICAR Technician Exam Analysis 28th Feb, Shift 2

You may also like to read:

ICAR GA and Social Science Questions._60.1

ICAR GA and Social Science Questions._70.1

Congratulations!

General Awareness & Science Capsule PDF

Download your free content now!

We have already received your details.

Please click download to receive Adda247's premium content on your email ID

Incorrect details? Fill the form again here

General Awareness & Science Capsule PDF

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.