History Quiz: Railways and SSC

1. During whose tenure as the Viceroy of India were the great martyrs Bhagat Singh, Rajguru and Sukhdev hanged?
(a) Lord Curzon  
(b) Lord Irwin   
(c) Lord Minto   
(d) Lord Chelmsford  

2. Who among the following was elected as the President of All-India Khilafat Conference met at Delhi in November, 1919?
(a) Motilal Nehru   
(b) Mahatma Gandhi 
(c) M.A. Jinnah   
(d) Shaukat Ali 

3. Who among the following was NOT a member of the Cabinet Mission?
(a) Sir Stafford Cripps   
(b) A. V. Alexander 
(c) Redcliff 
(d) Pethwick Lawrence   
4. When Lord Mountbatten became the first Governor General of free India, who among the following became the Governor General for Pakistan?
(a) Lord Mountbatten  
(b) M.A. Jinnah 
(c) Liaquat Ali Khan 
(d) Shaukat Ali 
5. Where was Azad Hind Fauj set up?
(a) Japan
(b) Burma
(c) Singapore
(d) England 
6. The famous INA trails took place in the Red Fort, Delhi in____
(a) 1945
(b) 1946
(c) 1944
(d) 1947
7. Who among the following wrote the book ‘A nation in the making’?
(a) Dinbandhu Mitra 
(b) Bal Gangadhar Tilak 
(c) Surendra Nath Banerjee 
(d) Subhash Chandra Bose 
8. Consider the following events____
1. Gandhi-Irwin Pact
2. First Round Table Conference 
3. Simon Commission 
4. Poona Pact 
The correct chronological order of these event is__¬_
(a) 1-4-3-2
(b) 2-1-3-4
(c) 3-2-1-4
(d) 2-3-1-4
9. Which one of the following chronological orders of the given event is correct?
(a) The Civil Disobedience Movement-The Cripps Mission-The Cabinet Mission’s Plan
(b) The Cripps Mission-The Civil Disobedience Movement-The Cabinet Mission’s Plan
(c) The Cripps Mission-The Cabinet Mission’s Plan___The Civil Disobedience Movement
(d) The Civil Disobedience Movement-The Cabinet Mission’s Plan-The Cripps Mission

10. For which one of the following movements did Mahatma Gandhi give the slogan ‘Do or Die’?
(a) Kheda Satyagraha 
(b) Non-Co-Operation Movement 
(c) Civil Disobedience Movement 
(d) Quit India Movement 

Answers:

1. B
2. B
3. C
4. B
5. C
6. B
7. C
8. C
9. A

10. D




Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD