History Quiz: Railways and SSC

1. When was Rowlatt Act Passed?
(a) 1919
(b) 1920
(c) 1921
(d) 1922

2. Gandhiji launched the Non-Co-operation Movement in____
(a) 1920
(b) 1919
(c) 1921
(d) 1922
3. Quit India Movement began on____
(a) 9th August, 1942   
(b) 10th August, 1942   
(c) 15th August, 1942
(d) 16th August, 1942 
4. Find the correct chronological order of the following events from the code given below____
1. Civil Disobedience Movement
2. Individual Satyagraha 
3. Quit India Movement 
4. Cripps Mission
Codes:
(a) 1-2-4-3
(b) 1-2-3-4 
(c) 2-1-3-4 
(d) 2-3-1-4   
5. The freedom fighter who died in jail due to hunger strike was____
(a) Bhagat Singh 
(b) Bipin Chandra Pal
(c) Jatin Das
(d) Subhash Chandra Bose

6. Who of the following said, ‘Mahatma Gandhi, like fleeting phantom raises dust but not the level’?
(a) B.R. Amkbedkar 
(b) M.A. Jinnah
(c) V.D. Savarkar
(d) None of these
7. The date April 6, 1930 is known in Indian History for____
(a) Dandi March by Mahatma Gandhi  
(b) First Round Table Conference  
(c) Gandhi-Irwin Pact  
(d) Jallianwala Bagh Massacre 

8. Which of the following struggles of Mahatma Gandhi was related to industrial workers?
(a) Champaran Satyagraha 
(b) Ahmedabad Struggle 
(c) Kheda Struggle 
(d) None of these  
9. Who of the following took the burning of the foreign clothes during the Non-Co-operation Movement as ‘insensate waste’?
(a) Rabindra Nath Tagore 
(b) Mohammad Ali      
(c) Lord Reading   
(d) Moti Lal Nehru  

10. Find out the correct sequence of the following from the code given below:
(a) C. Rajagopalachari Plan 
(b) Wavell Plan  
(c) Mountbatten Plan   
(d) Cabinet Mission Plan 
Code:
(a) 1-2-3-4
(b) 2-3-4-1
(c) 1-2-4-3
(d) 2-1-3-4
Answers: 
1. A
2. A
3. A
4. A
5. C
6. A  
7. A
8. B
9. A

10. C



×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD