History Quiz: Railways and SSC

1.Maulana Abul Kalam Azad started an urdu weekly, the Al-Hilal in 1912, but on its being banned by the Government, he founded the Al-Balagh in____
(a) 1913 
(b) 1914
(c) 1915 
(d) 1916 

2.Who was the faunder-editor of the famous newspaper Kesari during the National struggle? 
(a) Mahatma Gandhi 
(b) Jawaharlal Nehru   
(c) Lokmanya Tilak   
(d) Muhammad Iqbal
3.The split between the Extremists and Moderates came up in the open at the Surat Congress session in the year____
(a) 1905
(b) 1906
(c) 1907
(d) 1910

4.All India Muslim League was formed at____
(a) Lahore  
(b) Aligarh  
(c) Lucknow  
(d) Dhaka  

5.With reference to the colonial rule in India, consider the following events:
I.Morley-Minto Reforms Act
II.Transfer of the capital from Calcutta to Delhi
III.First Worl War
IV.Lucknow Pact
The correct chronological order of these events is : 
(a) II-I-III-IV
(b) I-II-III-IV
(c) II-I-IV-III
(d)I-II-IV-IV
6. Consider the following nationalists_____
1. Bal Gangadhar Tilak
2. Gopalkrishna Gokhle 
3. Bipin Chandra Pal
4.Lala Lajpat Rai
Who among these were referred to as militant nationalist of the freedom movements?
(a) 1, 2 and 3
(b) 2 and 4  
(c) 1, 3 and 4  
(d) 1, 2, 3 and 4
7.Which one of the following pairs is not correctly matched?
(a) Partition of Bengal 1905
(b) Foundation of Muslim League 1906
(c) Surat Split 1907
(d) Transfer of India’s Capital from Calcutta to Delhi 1909  

8.Who among the following leaders dominated the Lucknow Pact in December, 1916?
(a) Jawahar Lal Nehru 
(b)Bal Gangadhar Tilak
(c)Moti Lal Nehru
(d)Madan Mohan Malviya

9. Who of the following revolutionaries set up the United India House in the USA? 
(a) Ramnath Puri and Vir Savarkar
(b) Taraknath Das and G.D. Kumar 
(c) Lala Hardayal and Bhagat Singh 
(d) Harnam Singh and Bhagwan Sing
10.Consider the following statements:
1.Prior to the establishment of Home Rule League by Annie Besant, it was Lokmanya Tilak who had set up a Home Rule League at Poona.
2.The Congress in its Bombay Session in 1915, passed a resolution demanding Home Rule for India.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only 
(b) 2 only  
(c) Both 1 and 2   
(d) Neither 1 nor 2
Answers: 
1.A
2.C
3.C
4.D
5.B
6.C
7.D
8.B
9.B

10.A 



×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD