History Quiz: Railways and SSC

1- Which among the following is the oldest dynasty?
A.Maurya
B.Gupta
C.Kushan
D.Kanva

2. The Caves and rock cut temples at Ellora are
A.Hindu and Buddhist
B.Buddhist and Jain
C.Hindu and Jain
D.Hindu, Buddhist and Jain
3. Who was the first European to designate Aryans a Race?
A.William Jones
B.H.H. Wilson
C.Max-Muller
D.General Cunningham
4. Which river has no mention in Rigaveda?
A.Sindhu
B.Saraswati
C.Yamuna
D.Periyar
5. The monk who influenced Ashoka to embrace Buddhism was-
A.Vishnu Gupta
B.Upa Gupta
C.Brahma Gupta
D.Brihadrath
6. Megasthenes was an envoy of which of the following kings?
A.Seleucus
B.Alexander
C.Darius
D.Antiochus
7. Which one of the following places has no Ashokan edicts?
A.Girnar
B.Kandhar
C.Pataliputra
D.Topra
8. The head of a district (Ahara), the principal co-ordinator of the revenue and the officer in-charge of general and military functions in his jurisdiction during MauryanEmpire was known as-
A.Krori
B.Rajuka
C.Faujdar
D.Chirastadar
E.None of these
9. 2- Where has the world’s largest monolithic statue of Buddha been installed?
A.Bamiyan
B.Hyderbad
C.Kandy
D.Lhasa
10. Among the following who is given the credit of carrying Jainism in South India?
A.Sudharmana
B.Indrabhuti
C.Bhadrabahu
D.Sthulabhadra
Answers

1. A
2. D
3. C
4. D
5. B
6. A
7. C
8. B
9. A

10. C

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD