History Quiz For SSC Exams 2019 : 7th October

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks. We are providing important questions for this, it will help you to score well in GA section if you regularly follow the contents provided on this website and Adda247 app regarding general knowledge important questions. We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Bimbisara was the king of which dynasty?
बिंबिसार किस राजवंश के राजा था?
(a) Haryanka / हरियांका
(b) Maurya / मौर्य
(c) Shunga / शुंगा
(d) Nanda / नंदा
S1. Ans.(a)
Sol. Bimbisara (ruled 544-491 B.C.E.) was a king of the Magadha empire and belonged to Haryanaka dynasty, which ruled until approximately 326 B.C.E. when Alexander the Great invaded India. He ruled an area of what is now Bihar and Bengal with his capital at modern day Rajgir.
Q2. Ajanta Caves in Maharashtra have rock-cut cave monuments of which religion?
महाराष्ट्र में अजंता की गुफाओं में किस धर्म के रॉक-कट गुफा स्मारक हैं?
(a) Sikhism/ सिख धर्म
(b) Buddhism/ बुद्ध धर्म
(c) Christianity/ ईसाई धर्म
(d) Hinduism/ हिन्दू धर्म
S2. Ans.(b)
Sol. The Ajanta Caves are a series of 29 Buddhist cave temples in Ajanta, India, some of which date from the 2nd century BC. Encompassing both Theravada and Mahayana Buddhist traditions, the Ajanta caves preserve some of the best masterpieces of Buddhist art in India.
Q3. Whose reign in Indian History is called the Golden Age of India?
भारतीय इतिहास में किसका शासन भारत का स्वर्ण युग कहलाता है?
(a) Mughal Empire / मुगल साम्राज्य
(b) Maratha Empire / मराठा साम्राज्य
(c) Gupta Empire / गुप्त साम्राज्य
(d) Maurya Empire / मौर्य साम्राज्य
S3. Ans.(c)
Sol. The Gupta Empire stretched across northern, central and parts of southern India between c. 320 and 550 CE. The time of the Gupta Empire is referred to as Golden Age of India in science, mathematics, astronomy, religion and philosophy.
Q4. Mahatma Gandhi was born in which year?
महात्मा गाँधी का जन्म किस वर्ष में हुआ था?
(a) 1869
(b) 1879
(c) 1889
(d) 1899
S4. Ans.(a)
Sol. Mahatma Mohandas Karamchand Gandhi was born on 02 October 1869.
Q5. National Anthem was adopted by Constituent Assembly on
संविधान सभा द्वारा राष्ट्रगान को कब अपनाया गया था?
(a) 26 January 1949/26 जनवरी 1949
(b) 26 November 1949/26 नवम्बर 1949
(c) 24 January 1950/24 जनवरी 1950
(d) 15 August 1947/15 अगस्त 1947
S5. Ans.(c)
Sol. The first stanza of the song Bharata Bhagya Bidhata was adopted by the Constituent Assembly of India as the National Anthem on 24 January 1950.
Q6. Which Freedom Fighter from Bengal died at the age of 18?
बंगाल से किस स्वतंत्रता सेनानी का 18 वर्ष की उम्र में निधन हो गया?
(a) Khudiram Bose / खुदीराम बोस
(b) Maulana Abul Kalam Azad / मौलाना अबुल कलाम आजाद
(c) Chittaranjan Das / चित्तरंजन दास
(d) Raja Ram Mohan Roy / राजा राम मोहन रॉय
S6. Ans.(a)
Sol. Khudiram Bose (3 December 1889– 11 August 1908) was a Bengali revolutionary, one of the youngest revolutionaries early in the Indian independence movement. At the time of his hanging, he was 18 years, 7 months 11 days old—barely a legal adult.
Q7. During the Independence Movement, Subhash Chandra Bose revamped the Indian National __________.
स्वतंत्रता आंदोलन के दौरान, सुभाष चंद्र बोस ने भारतीय राष्ट्रीय __________का पुर्नोत्थान किया.
(a) Navy/नौसेना
(b) Army/सेना
(c) Defence/रक्षा
(d) Air Force/वायु सेना
S7. Ans.(b)
Sol. During Indian Independence movement, Subhash Chandra Bose revamped the Indian National Army which was officially formed in 1942.
Q8. Khajuraho Group of monuments are attributed to which dynasty?
खजुराहो स्मारकों के समूह किस राजवंश को समर्पित है?
(a) Chandela/ चंदेल
(b) Mughal/मुगल
(c) Maurya/ मौर्य
(d) Shunga/शुगना
S8. Ans.(a)
Sol. The Khajuraho Group of Monuments is a group of Hindu and Jain temples in Madhya Pradesh, India. They are one of the UNESCO World Heritage Sites in India. Khajuraho temples were built between 950 and 1050 by the Chandela dynasty.
Q9. Shahjahan built the Taj Mahal for?
शाह जहाँ ने ताज महल का निर्माण किस के लिए करवाया था?
(a) Marjani/मरजानी
(b) Mehbooba/महबूबा
(c) Mehjabeen/ महजबीन
(d) Mumtaz/मुमताज़
S9. Ans.(d)
Sol. Taj Mahal is an immense mausoleum of white marble, built in Agra between 1631 and 1648 by order of the Mughal emperor Shah Jahan in memory of his favourite wife Mumtaz Mahal.
Q10. In which year, Shivaji was crowned as the Chhatrapati?
किस वर्ष में, शिवाजी को छत्रपति के रूप में अभिषिक्त किया गया था?
(a) 1608
(b) 1646
(c) 1674
(d) 1710
S10. Ans.(c)
Sol. Shivaji, the founder of the Maratha empire was formally crowned as Chhatrapati of Raigad on June 6, in the year 1674.

 


                           Crack SSC CGL 2019 Exam
SSC CGL 2019 | English | Peculiar English | Idiom And Phrases | 7 October 2019

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD