History Quiz for SSC CGL and Railways



Dear Readers,We are providing you a History Quiz for SSC CGL 2016 and Railways ,SSC CPO ,SSC CHSL.







Which one of the following leaders belonged to the Extremist wing of the Congress?
(a)Aurobindo Ghosh
(b)Dadabhai Naoroji 
(c)G.K. Gokhle    
(d)S.N. Banerjee


2.Who said, ‘Swaraj is my birthright and I will have it’?
(a)Mahatma Gandhi  
(b)Bipin Chandra Pal
(c)Gopal Krishna Gokhle 
(d)Bal Gangadhar Tilak
3.Barindra Kumar Ghosh was a member of which revolutionary organisation of Bengal?
(a)Anushilan Samiti
(b)Swadesh Bandhav Samiti
(c)Varti Samiti
(d)Shadhana Samaj

4.Consider the following statements regarding Freedom Movement: 

I.The Congress was split into two factions as its Surat Session in 1907.
II.Bal Gangadhar Tilak revived the festivals of Ganpati and Shivaji in Maharashtra to arouse a new spirit among the youth of the country.
III.Aurobindo Ghosh was arrested in connection with Alipore bomb case. Which of these statements (s) is/are correct?

(a)III only
(b)I and II 
(c)II and II 
(d)I, II and III

5.When did the partition of Bengal take place ?
(a)1904
(b)1905  
(c)1906
(d)1911

6.Which one of the following nationalist leaders has been described as being radical in Politics but conservative in social issues?
(a)Bal Gangadhar Tilak
(b)Gopal Krishna Gokhle
(c)Lala Lajpat Rai
(d)Madan Mohan Malviya

7.Who was the first editor of the Yogantar?
(a)Barindra Ghosh
(b)Bipin Chandra Pal
(c)Jatindra Nath Mukherjee
(d)Ullaskar Dutt

8.Who led the attack on European Club at Pahartali in Chittagong?
(a)Pritilata Waddedar
(b)Surya Sen
(c)Anant Singh  
(d)Loknath Bal

9.When was established the Muslim league?
(a)1904               
(b)1906               
(c)1910                       
(d)1915

10.What was Kamagata Maru?
(a)A political party based in Taiwan
(b)Peasant Communist leader of China
(c)A naval ship on voyage to Canada
(d)A Chinese village where MaoTse Tung began his long march


Answers:
1.A
2.D
3.A 
4.D
5.B
6.A
7.A
8.A
9.B

10.C

http://www.sscadda.com/p/history-quizzes.html

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD