History Quiz for SSC CGL 2016 and Railways, SSC CPO ,SSC CHSL.

Dear Readers,We are providing you a History Quiz for SSC CGL 2016 and Railways, SSC CPO ,SSC CHSL (Emergence of the Mahajanapadas).




1. Match the following:

Buddhist Council
Places
A. First
1. Pataliputra
B. Second
2. Vaisali
C. Third
3. Rajagriha
D. Fourth
4. Kashmir

(a) A–3, B–2, C–1, D–4
(b) A–2, B–3, D–4, D–1
(c) A–2, B–1, C–3, D–4
(d) A–4, B–3, C–2, D–1

2. Who were the first teachers of the Buddha, after his great renunciation?
(a) Alar and Udraka
(b) Ananda and Ashvaghosh
(c) Sariputra and Maudagalyayana
(d) Alara and Kalam

3. Which of the following is not a biography of Lord Buddha?
(a) Lalitavistara
(b) Mahavastu
(c) Nidankatha
(d) Mahavamsa

4. Which of the followings was added to the Buddhist canonical texts by the Fourth Buddhist Council?
(a) Dhammapada
(b) Jatakas
(c) Vibhashas or commentaries
(d) Kathavatthu Prakarana

5. Match of the following:

List I
List II
1. Rahul
A. Buddha’s father
2. Alara Kalam
B. Buddha’s cousin
3. Suddhodhana
C.  Buddha’s son
4. Devadatta
D. This sage who taught
meditation to Buddha.
5. Siddharta
E. Buddha’s original name.

(a) 1–A, 2–E, 3–D, 4–B, 5–C
(b) 1–C, 2–D, 3–A, 4–B, 5–E
(c) 1–E, 2–D, 3–B, 4–A, 5–C
(d) 1–B, 2–A, 3–E, 4–D, 5–C

6. Which of the following was NOT “Three Jewels” of Buddhism. 
(a) Buddha
(b) Ahimsa
(c) Dhamma
(d) Sangha

7. Bring out the correct statement regarding the first Buddhist Council. 
(i) Ananda and Upali laid down the Sutta Pitaka and Vinaya Pitaka respectively. 
(ii) Its proceedings were conducted in Sanskrit.
(iii) It was held during the lifetime of Buddha.
(iv) Its main purpose was to maintain the purity of Buddha’s teachings. 

(a) i and iv
(b) All of them
(c) i and ii
(d) ii, iii, iv

8. The first Buddhist name was 
(a) Gautami
(b) Mahamaya
(c) Yasodhara
(d) Sujata

9. Buddhist literary texts attach importance to a Buddhist overseas mission. To which place was the mission sent?
(a) Java
(b) Sumatra
(c) Malaysia
(d) Sri Lanka

10. Where did Buddha attain enlightenment? 
(a) Lumbini
(b) Sarnath
(c) Bodh Gaya
(d) Kusinagara

Answers:

1. (a)
2. (a)
3. (b)
4. (c)
5. (b)
6. (b)
7. (a)
8. (a)
9. (d)
10. (c)

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD