History Quiz for SSC CGL 2016 and Railways, SSC CPO ,SSC CHSL.

Dear Readers,
We are providing you a History Quiz for SSC CGL 2016 and Railways, SSC CPO ,SSC CHSL

1. The whole area of Harappan culture represents a-
a) circular area
b) square area
c) zigzag formation
d) triangular area
2. Which one of the following metals made its earliest appearance in India before any other place in the world?
a) Copper
b) Gold
c) Tin
d) Silver
3. Kharosthi script was derived from
a) Pictograph
b) Aramaic
c) Brahmani
d) Cuniform script
4. Garden as an integral part of building art was first introduced in India by
a) Babur
b) Humayun
c) Shah Jahan
d) Aurangzeb
5. The economic decay of the Mughal empire initially began during the reign of
a) Aurangzeb
b) Bahadur Shah I
c) Jahangir
d) Shah Jahan
6. The four division of society is explicitly mentioned in
a) Siksha
b) Pursa-Sukta
c) Yajurveda
d) Hiranyagarbha-Sukta
7. The capital of Qutab-Ud-Din Aibak was at
a) Lahore
b) Ajmer
c) Delhi
d) Agra
8. Harappa was excavated by
a)R. D Banerjee
b)Daya Ram Sahani
c)S. R. Rao
d)S.S Banerjee
9. Who was the founder of ‘Pala’ dynasty of Bengal?
a)Damodar
b)Devapala
c)Dharmapala
d)Gopala
10. What was the name of the last ruler of the ‘Bahmani Kingdom’.
a)Kalimullah Shah
b)Kalimuddin
c)Alauddin-II
d)Sikandar Shah

Answers:

1. d
2. a
3. b
4. a
5. a
6. b
7. a
8. b
9. d
10. a
×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD