History Quiz for SSC CGL 2016 and Railway

1.Who led the Salt Satyagraha Movement with Mahatma Gandhi?
(a)Annie Besant 
(b)Mridula Sarabhai
(c)Muthu Lakshmi
(d)Sarojini Naidu

2.Which one of the following writings is NOT related to Mahatma Gandhi?
(a)My Experiments with Truth
(b)Harijan
(c)The Holy Familiy
(d)Hind Swaraj

3.Moti Lal Nehru and Chitta Ranjan (C.R.) Das were the founder- members of the___
(a)Communist Party of India
(b)Forward Bloc
(c)Socialist-Swarajist Party
(d)Swarajya Party

4.The Round Table Conference at London met for the decision of___
(a)A future constitution of India
(b)Provision of Provincial Autonomy 
(c)Gandhi’s demands for calling off Civil Disobedience Movement
(d)Congress Claim to be the sole representative of Indians

5.Who attend the Congress of Oppressed Nationalist at Brussels in 1927, on behalf of the National Congress?
(a)Jawahar Lal Nehru
(b)Mahatma Gandhi
(c)Dr. Ansari
(d)Moti Lal Nehru

6.Which of the following are the most important teachings of Gandhiji?
(1)Truth
(2)Non-Violence
(3)Religion
(4)Satyagraha
Select the correct code:
(a)1 and 3 only
(b)2 and 4 only
(c)1 and 2 only
(d)1, 2 and 3 only

7.The Swarajya party was formed following the failure of 
(a)Non-Co-operation Movement 
(b)Civil Disobedience Movement
(c)Quit India Movement
(d)Champaran Satyagraha
8.Who was the President of Indian National Congress when the Mountbatten Plan was accepted?
(a)Jawahar Lal Nehru
(b)Sardar Patel
(c)Maulana Azad
(d)J.B. Kripalani

9.Who developed the idea that ‘means justify the ends’?
(a)Kautilya
(b)Raja Ram Mohan Roy
(c)Dayanand Saraswati
(d)Mahatma Gandhi

10.Provincial Autonomy was one of the important features of the Act of___
(a)1935
(b)1919
(c)1909
(d)1858


Answers:
1.D
2.C
3.D
4.A
5.A
6.C
7.A
8.D
9.D

10.A

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD