Important History Questions for SSC & Railway Exam 2018: 24 December

Dear Students, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing Important History Questions for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

 

Q1. The Junagadh rock inscription of Rudradaman is in which language?
रुद्रदामन का जूनागढ़ शिलालेख किस भाषा में है?

(a) Sanskrit/ संस्कृत
(b) Pali/ पाली
(c) Prakrit/ प्राकृत
(d) None of these/ इनमें से कोई नहीं
Solution:

The Junagadh rock inscription of Rudradaman, also known as the Girnar Rock inscription of Rudradaman, is a Sanskrit prose inscribed on a rock by the Western Satraps ruler Rudradaman I.

Q2. Which of the following ruler had organized Maha Moksha Parishad once in every 5 years at Prayag during his reign?
निम्नलिखित में से किस शासक ने अपने शासनकाल में प्रयाग में हर 5 वर्ष में एक बार महा मोक्ष सभा का आयोजन करता था?

(a) Ashoka / अशोक
(b) Harsha Vardhana / हर्षवर्धन
(c) Rajyavardhana / राज्यवर्धन
(d) Yashovarman / यशोवर्मन
Solution:

Harsha organised religious assemblies every fifth year of his reign at Prayag (Allahabad). He held six such assemblies during his reign. These assemblies were known as Maha Moksha Parishad.

Q3. Who is known as the father of medicine in India?
भारत में किसे चिकित्सा के पिता के रूप में जाना जाता है?

(a) Atreya / आत्रेय
(b) Sushruta / सुश्रुत
(c) Vagbhata / वाग्भट्ट
(d) Charaka / चरक
Solution:

Acharya Charak has been crowned as the Father of Medicine. His renowned work, the “Charak Samhita“, is considered as an encyclopedia of Ayurveda.

Q4. Who was the author of the Harshacharita?
हर्षचरित के लेखक कौन थे?

(a) Banabhatta / बाणभट्ट
(b) Harshavardhana / हर्षवर्धन
(c) Baskarvardhana / भास्करवर्धन
(d) Bindusara/ बिन्दुसार
Solution:

Banabhatta is the author of Harshacharita, a biography of his patron king Harshavardhana.

Q5. Who was the last emperor of Maurya dynasty?
मौर्य वंश का अंतिम सम्राट कौन था?

(a) Ashoka/ अशोक
(b) Brihadratha / बृहद्रथ
(c) Bindusara / बिन्दुसार
(d) None of these / इनमें से कोई नहीं
Solution:

Brihadratha Maurya was the last ruler of the Maurya Empire. He ruled from c. 187 – c. 180 BCE. He was killed by his general, Pushyamitra Shunga, who went on to establish the Shunga Empire.

Q6. ‘Charaka-samhita’ is related to?
‘चरक-संहिता ’किससे संबंधित है?

(a) Yoga / योग
(b) Magic / मैजिक
(c) Ayurveda / आयुर्वेद
(d) None of these / इनमें से कोई नहीं
Solution:

The Charaka Saṃhitā or Compendium of Charaka is a Sanskrit text on Ayurveda (Indian traditional medicine).

Q7. Which of the following ruler has established main capital of his empire at Purusapura in Gandhara?
निम्नलिखित में से किस शासक ने गांधार के पुरुषपुर में अपने साम्राज्य की मुख्य राजधानी स्थापित की थी?

(a) Kanishka / कनिष्क
(b) Chandra Gupta Maurya / चन्द्र गुप्त मौर्य
(c) Samudra Gupta / समुद्र गुप्ता
(d) Harshavardhana / हर्षवर्धन
Solution:

Kanishka I (कनिष्क), or Kanishka the Great, was the emperor of the Kushan dynasty in the second century (c. 127–150 CE). He is famous for his military, political, and spiritual achievements. A descendant of Kushan empire founder Kujula Kadphises, Kanishka came to rule an empire in Bactria extending from Turfan in the Tarim Basin to Pataliputra on the Gangetic plain. The main capital of his empire was located at Puruṣapura in Gandhara, with another major capital at Kapisa.

Q8. Which of the following ruler was the founder of the Satvahana Empire?
निम्नलिखित में से कौन सातवाहन साम्राज्य का संस्थापक था?

(a) Kanha / कान्हा
(b) Simuka / सिमुक
(c) Hala / हाल
(d) Gautamiputra / गौतमीपुत्र
Solution:

Simuka was the founder of the Satavahana Dynasty and he is believed to have destroyed the Shunga Power. He did so with the aid of the Rathikas and Bhojakas. He reigned for around 23 years and was beheaded by his brother Kanha, who succeeded him.

Q9. ‘Puruspura’ is the other name for-
‘पुरुषपुर’ का दूसरा नाम है-

(a) Peshawar / पेशावर
(b) Pataliputra/ पाटलिपुत्र
(c) Patna/ पटना
(d) Punjab/ पंजाब
Solution:

The current name “Peshawar” is derived from the former Sanskrit name of the place, Purushapura.

Q10. Which of the following emperor is not related to the Allahabad Pillar inscription?
निम्नलिखित में से कौन सा सम्राट इलाहाबाद स्तंभ के शिलालेख से संबंधित नहीं है?

(a) Chandra Gupta Maurya/ चन्द्र गुप्त मौर्य
(b) Samudra Gupta / समुद्रगुप्त
(c) Ashoka Maurya / अशोक मौर्य
(d) Jahangir / जहाँगीर
Solution:

The Allahabad pillar is an Ashoka Stambha, one of the pillars of Ashoka, an emperor of the Maurya dynasty who reigned in the 3rd century BCE. While it is one of the few extant pillars that carry his edicts,it is particularly notable for containing later inscriptions attributed to the Gupta emperor, Samudragupta (4th century CE). Also engraved on the stone are inscriptions by the Mughal emperor, Jahangir, from the 17th century.

Q11. Banabhatta was the court poet of which emperor?
बाणभट्ट किस सम्राट के दरबारी कवि थे?

(a) Vikramaditya / विक्रमादित्य
(b) Kumaragupta / कुमारगुप्त
(c) Harshvardhana / हर्षवर्धन
(d) Kanishka / कनिष्क
Solution:

Banabhatta was a 7th-century Sanskrit prose writer and poet of India. He was the Asthana Kavi in the court of King Harsha Vardhana, who reigned c. 606–647 CE in north India first from Sthanvishvara, and later Kannauj.

Q12. Nalanda University was destroyed by?
नालंदा विश्वविद्यालय किसके द्वारा नष्ट किया गया था?

(a) Bakhtiyar Khilji / बख्तियार खिलजी
(b) Jalaluddin Khilji / जलालुद्दीन खिलजी
(c) Alauddin Khilji / अलाउद्दीन खिलजी
(d) Jahangir / जहाँगीर
Solution:

The third and most destructive attack came when the ancient Nalanda University was destroyed by the Muslim army led by the Turkish leader Bakhtiyar Khilji in 1193.

Q13. Who was the first known Gupta ruler?
प्रथम ज्ञात गुप्त शासक कौन था?

(a) Sri Gupta / श्री गुप्ता
(b) Chandragupta I/ चंद्रगुप्त प्रथम
(c) Ghatotkacha / घटोत्कच
(d) Kumaragupta I/ कुमारगुप्त प्रथम
Solution:

The Gupta Empire was founded by the king Sri Gupta; the most notable rulers of the dynasty were Chandragupta I, Samudragupta, and Chandragupta II.

Q14. First major invasion of India by the Hunas took place at the time of?
हूणों द्वारा भारत पर पहला बड़ा आक्रमण किसके समय हुआ था?

(a) Vikramaditya / विक्रमादित्य
(b) Kumaragupta / कुमारगुप्त
(c) Skandagupta / स्कन्दगुप्त
(d) Kanishka / कनिष्क
Solution:

The Hunas, under the leadership of Toramana, suffered a crushing defeat by the Gupta emperor Skandagupta.

Q15. Chandragupta II who assumed the title of ‘Vikramaditya’ was son of –
चंद्रगुप्त द्वितीय जिसने ‘विक्रमादित्य’ की उपाधि धारण की थी, किसके पुत्र थे?

(a) Skandagupta / स्कंदगुप्त
(b) Samudragupta / समुद्रगुप्त
(c) Chandragupta – I / चंद्रगुप्त – I
(d) Kumaragupta / कुमारगुप्त
Solution:

Chandragupta II, also called Vikramaditya, powerful emperor (reigned c. 380–c. 415 ce) of northern India. He was the son of Samudra Gupta and grandson of Chandragupta I.

 



You may also like to read:

 

   

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?