History Questions for SSC & Railway Exam 2018: 15th November

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important History Questions for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Name of the Veda which deals with magic spells and witchcraft?
उस वेद का नाम बताएं जो जादू मंत्र और जादू टोने से संबंधित है?
(a) Rigveda/ऋग्वेद
(b) Samaveda/सामवेद
(c) Yajurveda/यजुरवेद
(d) Atharvaveda/अथर्ववेद

Show Answer
Ans.(d)
Sol. The Atharvaveda is sometimes called the “Veda of magical formulas”.

Q2. The Vedic Aryans first settled in the region of
वैदिक आर्य सबसे पहले किस क्षेत्र में बस गए थे?
(a) Central India/ मध्य भारत
(b) Gangetic Doab/ गंगेटिक दोआब
(c) Saptasindhu/सप्तसिंधु
(d) Kashmir and Punjab/कश्मीर और पंजाब

Show Answer
Ans.(c)
Sol. The Aryans came to India in groups that settled in the areas of North-Western Province in Pakistan and the Punjab which they had then named Sapt-Sindhu or the ‘land of seven rivers’.

Q3. Which of the following contains the famous Gayatri mantra?
इनमें से किसमें प्रसिद्ध गायत्री मंत्र है?
(a) Rigveda/ ऋग्वेद
(b) Samaveda/ सामवेद
(c) Yajurveda/ यजुर्वेद
(d) Atharvaveda/ अथर्ववेद

Show Answer
Ans.(a)
Sol. The Gayatri mantra, also known as the Sāvitrī mantra, is a highly revered mantra from the Rig Veda.

Q4. The famous Gayatri mantra is addressed to
प्रसिद्ध गायत्री मंत्र को संबोधित किया गया है?
(a) Indra/इंद्रा
(b) Laxmi/ लक्ष्मी
(c) Pashupati/पशुपति
(d) Savitri /सावित्री

Show Answer
Ans.(d)
Sol. The Gayatri mantra dedicated to Savitr, the sun deity.

Q5. Division of the Vedic society into four classes is clearly mentioned in the
वैदिक समाज का चार वर्गों में विभाजन किस में स्पष्ट रूप से उल्लेखित किया गया है?
(a) Yajurveda/ यजुर्वेद
(b) Purusa-sukta of Rigveda/ ऋग्वेद के पुरुसा-सुक्ता
(c) Upanishads/उपनिषद
(d) Shatapatha Brahmana/ शतापाथा ब्राह्मण

Show Answer
Ans.(b)
Sol. The Purusha Sukta gives a description of the spiritual unity of the universe. It presents the nature of Purusha, or the cosmic being, as both immanent in the manifested world and yet transcendent to it.

Q6. Which of the following is a Vedic God know as ‘a breaker of the forts’ and also a ‘war god’

इनमें से कौन से वैदिक भगवान ‘a breaker of the forts’  और ‘war god’ के रूप में भी जाने जाते है?
(a) Indra/इंद्र
(b) Yama/यम
(c) Marut/ मारुत
(d) Varuna/ वरुण

Show Answer
Ans.(a)
Sol. The Indo-Europeans called Aryans had a male god of thunder and rain called Indra, who also was a god of that other disturbance: war. Indra was also called the “breaker of forts.”


Q7. The first metal to be extensively used by the people in India was
भारत में लोगों द्वारा बड़े पैमाने पर इस्तेमाल होने वाली पहली धातु कौन सी थी?
(a) Bronze/ कांस्य
(b) Copper/ तांबा
(c) Iron/ लोहा
(d) Tin/ टिन
Show Answer
Ans.(b)
Sol. The evidences regarding the Copper Age in India came from the surface of Ganges-Yamuna Daub and also from the places like Hyderabad, Nagpur, Madura and Mysore.


Q8. The town planning in the Harappan Civilization was inspired by a regard for
हड़प्पा सभ्यता में शहर की योजना किस से प्रेरित था?
(a) beauty and utility/ सौंदर्य और उपयोगिता
(b) uniformity/एकरूपता
(c) sanitation and public health/ स्वच्छता और सार्वजनिक स्वास्थ्य
(d) demographic factor/ जनसांख्यिकीय कारक
Show Answer
Ans.(c)
Sol. The Town Planning System of Indus Valley Civilization (Harappan Civilization) was city based. The excellent drainage and sanitation systems are remarkable.

Q9. The date of the Harappan Civilization (2300-1750 BC) has been fixed on the basis of
हड़प्पा सभ्यता (2300-1750 BC) की तारीख किस आधार पर तय की गई थी?
(a) Common pottery designs and other antiques/ आम मिट्टी के बरतन डिजाइन और अन्य प्राचीन वस्तुओं
(b) Stratification/ स्तरण
(c)  Aryan invasion / आर्य आक्रमण
(d) Radio Carbon-14 dating/ रेडियो कार्बन -14 डेटिंग
Show Answer
Ans.(d)
Sol. Radiocarbon dating (also referred to as carbon dating or carbon-14 dating) is a method for determining the age of an object containing organic material by using the properties of radiocarbon, a radioactive isotope of carbon.



Q10. Cereal(s) grown by the people of the Harappan Civilization was/were
हड़प्पा सभ्यता के लोगों द्वारा उगाए गए अनाज इनमें से कौन से थे?
(a) Wheat/गेंहू
(b) Rice/चावल
(c) Millet/ बाजरा
(d) All the above/उपर्युक्त सभी
Show Answer
Ans.(d)
Sol. Harappans grew mainly wheat, barley, pulses, peas, rice, sesame, linseed,millet and mustard.

Q11. According to the most widely accepted view, the Aryans originally came from
सबसे व्यापक रूप से स्वीकार्य विचार के अनुसार, आर्य मूल रूप से कहाँ से आए थे?
(a) India/भारत
(b) Central Asia/ मध्य एशिया
(c) Central Europe/मध्य यूरोप
(d) Steppes of Russia/ रूस के मैदानी क्षेत्र

Show Answer
Ans.(b)
Sol. Proponents of Indo-Aryan origin outside of the Indian subcontinent generally consider migrations into the region and Anatolia (ancient Mitanni) from Central Asia to have started around 1500 BCE, as a slow diffusion during the Late Harappan period, which led to a language shift in northern Indian subcontinent.


Q12. The Vedic economy was based on
वैदिक अर्थव्यवस्था किस पर आधारित थी?
(a) trade and commerce/ व्यापार एवं वाणिज्य
(b) crafts and industries/ शिल्प और उद्योग
(c) agriculture and cattle rearing/ कृषि और मवेशी पालन
(d) all the above/उपर्युक्त सभी
Show Answer
Ans.(c)
Sol. Cattle formed an important item of donation and it may also have formed a part of bali, the tribute given to the raja by the clan or vis members. The cattle in general and cow in particular was the main medium of exchange during the Rig Vedic period. The economy was based upon agriculture.
Q13. The best specimens of Mauryan art are represented by their
मौर्य कला का सबसे अच्छा नमूना किस के द्वारा दर्शाया जाता है?
(a) Paintings/ चित्रकारी
(b) Pillars/स्तंभ
(c) Chaityas/ चैत्य
(d) None of these/इनमें से कोई नहीं
Show Answer
Ans.(b)
Sol. Mauryan art encompasses the arts produced during the period of the Mauryan Empire (4th to 2nd century BCE). It represented an important transition in Indian art from use of wood to stone. It was a royal art patronized by Mauryan kings especially Ashoka. Pillars, Stupas, caves are the most prominent examples.
Q14. Which of the following does not represent an important source material for the Mauryan period?
निम्नलिखित में से कौन सा मौर्य काल के लिए एक महत्वपूर्ण स्रोत सामग्री का प्रतिनिधित्व नहीं करता है?
(a) Literary works/ साहित्यिक कार्य
(b) Foreign accounts/ विदेशी खाते
(c) Numismatic evidence/ न्यूमिज़्मेटिक सबूत
(d) Epigraphic sources/ इपग्रेफ़िक स्रोत
Show Answer
Ans.(c)
Sol. Numismatics is the study or collection of currency, including coins, tokens, paper money, and related objects.

Q15. Who among the following was the founder of the Nanda dynasty?
निम्नलिखित में से कौन नंदा वंश के संस्थापक थे?
(a) Mahapadma Nanda/महापद्म नंदा
(b) Ashoka Nanda/अशोक नन्दा
(c) Dhana Nanda/धना नन्दा
(d) None of the above/इनमें से कोई नहीं
Show Answer
Ans.(a)
Sol. Mahapadma Nanda was born to a Shudra mother. He belonged to Barber caste of Hindu religion. As he belonged to lower caste Shudra, he destroyed all the Kshatriyas and gained the title “Destroyer of Kshatriyas”. He was the founder of Nanda dynasty.

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD