History Solutions for SSC CHSL 2017-18_00.1
Latest SSC jobs   »   History Solutions for SSC CHSL 2017-18

History Solutions for SSC CHSL 2017-18

History Solutions for SSC CHSL 2017-18_40.1
Dear Readers, Staff Selection Commission will hold the CHSL examination from 4 March 2018 to 26 April 2018 in a computer based pattern. In this exam, 25 questions will be asked from General Awareness (GA) section. GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static GK for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on sscadda website and adda 247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.
प्रिय पाठकों, कर्मचारी चयन आयोग एक कंप्यूटर आधारित पैटर्न में 4 मार्च 2018 से 26 अप्रैल 2018 तक परीक्षा आयोजित करेगा. इस परीक्षा में 25 प्रश्न सामन्य जागरूकता के भाग से पूछे जायेंगे. हम इसके लिए महत्वपूर्ण GA प्रश्न प्रदान कर रहे हैं, यह आपको GA अनुभाग में अच्छा स्कोर करने में मदद करेगा. आप नियमित रूप से sscadda website और adda 247 एप पर बने रहिये.

Q1.The Vedic deity Indra was the Goddess of-
वैदिक देवी इंद्र किसकी देवी थी-
(a) Fire (आग)
(b) Rain and thunder (बारिश और गर्जन)
(c) Eternity (शाश्वतता)
(d) Wind (हवा)

Ans.(b)

Q2.The famous ‘Battle of ten Kings’ between Bharat and the host of ten kings was fought near the river- 
भरत और दस राजाओं की मेजबानी के बीच ‘दस राजाओं की लड़ाई’ किस नदी के पास लड़ी गई थी? 

(a) Sindhu (सिंधु)

(b) Saraswati (सरस्वती)
(c) Parushni (परुशनी)
(d) Vitasta (वितस्ता)
Ans.(c)

Q3.Satpatha Brahmana is related to:
सतपथ ब्राह्मण किस से संबंधित है?
(a) Rigveda (ऋग्वेद)
(b) Yajurveda (यजुर्वेद)
(c) Samaveda (सामवेद)
(d) Atharvaveda (अथर्ववेद)
Ans.(b)

Q4.Which of the following philosophies was preached by Adi Shankara?
आदी शंकराचार्य ने निम्नलिखित में से कौन सा दर्शन का प्रचार किया था?
(a) Yoga (योग)
(b) Sankhya (सांख्य)
(c) Advaita (अद्वैत)
(d) Dvaita (द्वैत)
Ans.(c)


Q5.Where did Buddha die?
बुद्ध कहाँ मरे थे?
(a) Lumbini (लुम्बिनी)
(b) Kushinagar (कुशीनगर)
(c) Pavapuri (पयापुरी)
(d) Magadha (मगध)
Ans.(b)

Q6.The language of discourses of Gautama Buddha was?
गौतम बुद्ध के प्रवचन की भाषा थी?
(a) Bhojpuri (भोजपुरी)
(b) Magadhi (मगधी)
(c) Sanskrit (संस्कृत)
(d) Pali (पाली)
Ans.(d)

Q7.Tripitakas are sacred books of-
त्रिपिटाक _______ की पवित्र किताबें हैं-
(a) Buddhists (बौद्धों)
(b) Hindus (हिंदुओं)
(c) Jains (जैन)
(d) None of the above (उपरोक्त में से कोई नहीं)
Ans.(a)

Q8.Who presided over the Fourth Buddhist Council in Kashmir?
कश्मीर में चौथी बौद्ध परिषद की अध्यक्षता किसने की थी?
(a) Asvagosha (अश्वघोष)
(b) Upagupta (उपगुप्त)
(c) Vasumitra (वसुमित्रा)
(d) Mahakasyapa (महाकाश्यप)
Ans.(c)

Q9.What was the real name of Chanakya?
चाणक्य का वास्तविक नाम क्या था?
(a) Shantanu (शांतनु)
(b) Vishnu Gupta (विष्णु गुप्ता)
(c) Ramtanu Mishra (रामानु मिश्रा)
(d) None of these (इनमें से कोई नहीं)
Ans.(b)

Q10.Ashokan inscriptions were first deciphered by-
अशोक के शिलालेखों को पहले किसने समझा था?
(a) Buhler (बुह्लेर)
(b) Robert Sewell (रॉबर्ट सिवेल)
(c) James Prinsep (जेम्स प्रिंसेप)
(d) Alexander Cunningham (अलेक्सेंडर कनिंघम)
Ans.(c)

Q11.Ashoka called the Third Buddhist Council at?
अशोक ने तीसरा बौद्ध परिषद कहाँ बुलाया?
(a) Pataliputra (पाटलिपुत्र)
(b) Magadha (मगध)
(c) Kalinga (कलिंग)
(d) Sarnath (सारनाथ)
Ans.(a)

Q12.Who was the founder of Nanda dynasty?
नंदा राजवंश के संस्थापक कौन थे?
(a) Bimbisara (बिम्बिसार)
(b) Dhanananda (धनानंद)
(c) Ramananda (रामानंद)
(d) Mahapadamananda (महापद्म नंदा)
Ans.(d)

Q13.The last Mauryan emperor was?
अंतिम मौर्य सम्राट कौन थे?
(a) Kunal (कुणाल)
(b) Jalok (जलोक)
(c) Samprati (सम्प्रति)
(d) Brihadaratha (ब्रिहदाराथा)
Ans.(d)

Q14.Who was the founder of Kanva dynasty?
कणवा राजवंश के संस्थापक कौन थे?
(a) Vasumitra (वसुमिट्रा)
(b) Bhumimitra (भूमिमित्र)
(c) Vasudeva (वासुदेव)
(d) Devabhuti (देवभुटी)
Ans.(c)

Q15.The silver coins of the Gupta period were known as?
गुप्त काल के चांदी के सिक्के किस रूप में जाने जाते थे?
(a) Dinar (दीनार)
(b) Rupaka (रूपाका)
(c) Satamana (सतामाना)
(d) Karshapana (कर्शपना)

Ans.(b)
You may also like to read:



History Solutions for SSC CHSL 2017-18_50.1History Solutions for SSC CHSL 2017-18_60.1

CRACK SSC CGL 2017



More than 2400+ Candidates were selected in SSC CGL 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in SSC CGL last year opted for Adda247 Online Test Series.

@media only screen and (max-width: 1900px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
padding-top: 14px;
}
.ts
{
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
margin-left: 4%;
position: relative;
width: 46%;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 210px;
color:#fff;
border-radius: 3px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width:210px;
}
.cp
{
margin-left: 56%;
margin-top: -24%;
width: 46%;
}
}
@media only screen and (max-width: 767px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
}
.ts
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
position: relative;
width: 46%;
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 88%;
cursor: pointer;
color:#fff;
border-radius: 2px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width: 88%;
}
.cp
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
width: 46%;
}
}

.button {
padding: 5px 15px;
font-size: 14px;
font-family: inherit;
text-align: Justify;
cursor: pointer;
outline: none;
color: #fff;
background-color: #e73255;
border: none;
border-radius: 5px;
box-shadow: 03px #999;
}

.button:hover {background-color:#c72645}

.button:active {
background-color:#c72645;
box-shadow: 0 5px #666;
transform: translateY(4px);
}

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?