History Questions Based on Adda247 Book: 14th November

Dear aspirants,

With the passing months, exam preparation for govt. exams viz. SSC CGL, SSC CHSL, SSC CPO, SSC JE, SSC MTS and other prominent competitive exams is required to ace your performance in these sought after govt job. based exams. And to facilitate you with an extraordinary experience of learning via the best study content of ADDA247 Publication Books, we will be providing daily quizzes of all the four mandatory subjects let it be Quantitative Aptitude, English Language, Reasoning and General Awareness right away from ADDA247 Publication Best Books For all SSC Exams to facilitate you with our Publication Books’ efficiency encompassed with comprehensive study material subsumed with holistic notes, Practice Sets and Exercises. 

Starting from today, the quizzes on SSCADDA for all SSC Exams will be based on ADDA247 Publication Books to make you experience a beneficial journey which drum up your efforts, preparation strategy and time managing skills. GA holds its own importance in all SSC Exams considering the same, today’s GA Quiz is all set to catalyze your preparation.


Q1. Jahangir (1605–1627 AD) was the ruler of which dynasty?
जहांगीर (1605-1627 ई.) किस राजवंश का शासक था?
(a) Nanda/ नंद
(b) Haryanka/ हर्यंक
(c) Maurya/ मौर्य
(d) Mughal/ मुगल

Show Answer
Ans.(d)
Sol. Jahangir (31 August 1569 – 28 October 1627), was the fourth Mughal Emperor who ruled from 1605 until his death in 1627

Q2. Who pioneered the guerrilla warfare methods?
गुरिल्ला युद्ध विधियों का नेतृत्व किसने किया? 
(a) Babur/बाबर
(b) Akbar/अकबर
(c) Shivaji/शिवाजी
(d) Bajirao Peshwa/बाजीराव पेशवा

Show Answer
Ans.(c)
Sol. Shivaji pioneered the guerrilla warfare methods

Q3. Humayun’s Tomb was built by_____.
हुमायूं का मकबरा _____ ने बनाया था. 
(a) Humayun/हुमायूं
(b) Hamida Banu Begum/हमीदा बानो बेगम
(c) Babur/बाबर
(d) Akbar/अकबर

Show Answer
Ans.(b)
Sol. Humayun’s tomb (Maqbara e Humayun) is the tomb of the Mughal Emperor Humayun in Delhi, India. The tomb was commissioned by Humayun’s first wife and chief consort, Empress Bega Begum

Q4. UNESCO Cultural World Heritage site Humayun Tomb’s construction completed in –
UNESCO सांस्कृतिक विश्व धरोहर स्थल हुमायूं के मकबरे का निर्माण कब पूरा हुआ था?
(a) 1572 AD
(b) 1600 AD
(c) 1562 AD
(d) 1570 AD

Show Answer
Ans.(a)
Sol. The tomb was commissioned by Bega Begum, Humayun’s Persian wife and chief consort in 1565 AD, nine years after the Emperor’s death. It was completed in 1572 AD under the patronage of the Mughal Emperor Akbar, the third Mughal ruler and Humayun’s son.

Q5. In Akbar’s regime, _____ was the military head.
अकबर के शासनकाल में, _____ सैन्य प्रमुख था.
(a) Sultan Ahmed Fawad/सुल्तान अहमद फवाद
(b) Suri Moja/सूरी मोजा
(c) Mir Khaas/मीर खास
(d) Mir Bakshi/मीर बक्षी

Show Answer
Ans.(d)
Sol.  During Akbar regime, Mir Bakshi was head of military department.

Q6. Who was the trusted General of the Mughal emperor Akbar?
मुगल सम्राट अकबर का विश्वस्त जनरल कौन था?
(a) Raja Todar Mal/राजा टोडर मल
(b) Man Singh I/मान सिंह I
(c) Birbal/बीरबल
(d) Tansen/तानसेन

Show Answer
Ans.(b)
Sol.  Mann Singh I was the trusted General of the Mughal emperor Akbar.

Q7. Aurangzeb was the son of _____. 
औरंगजेब _____ का पुत्र था.
(a) Babur /बाबर
(b) Humayun /हुमायूं
(c) Akbar /अकबर
(d) Shah Jahan /शाह जहाँ

Show Answer
Ans.(d)
Sol.Aurangzeb was born on 3 November 1618, in Dahod, Gujarat. He was the third son and sixth child of Shah Jahan and Mumtaz Mahal.

Q8. Qutub Minar is located in _____ .
कुतुब मीनार _____ में स्थित है.
(a) Delhi/दिल्ली
(b) Ghaziabad/गाज़ियाबाद
(c) Noida/नॉएडा
(d) Gurugram/गुरुग्राम

Show Answer
Ans.(a)
Sol. The Qutub Minar is a minaret that forms a part of the Qutab complex, a UNESCO World Heritage Site in the Mehrauli area of Delhi, India.

Q9. ___________ is a collection of architectural astronomical instruments, built by Maharaja Jai Singh II.
________ वास्तु खगोलीय उपकरणों का एक संग्रह है, जो महाराजा जय सिंह द्वितीय द्वारा निर्मित है.
(a) Jantar Mantar, Delhi /जंतर मंतर, दिल्ली
(b) Group of Monuments at Hampi /हम्पी में स्मारकों का समूह
(c) Group of Monuments at Pattadakal /पट्टडकल में स्मारकों का समूह
(d) Nalanda, Bihar /नालंदा, बिहार

Show Answer
Ans.(a)
Sol. In the early 18th century, Maharaja Jai Singh II of Jaipur constructed five Jantar Mantars in total, in New Delhi, Jaipur, Ujjain, Mathura and Varanasi; they were completed between 1724 and 1735. 

Q10. Buland Darwaza is the main entrance to the palace at?
बुलंद दरवाजा किस महल का मुख्य प्रवेश द्वार है?
(a) Amer Fort/आमेर किला
(b) Gwalior Fort/ग्वालियर किला
(c) Fatehpur Sikri/फतेहपुर सीकरी
(d) Agra Fort/आगरा किला

Show Answer
Ans.(c)
Sol.Buland Darwaza, or the “Gate of victory”, was built in 1572 A.D. by Mughal emperor Akbar to commemorate his victory over Gujarat. It is the main entrance to the palace at Fatehpur Sikri.



Q11. During Akbar’s reign who was the Finance Minister of the Mughal empire?
अकबर के शासनकाल के दौरान मुगल साम्राज्य के वित्त मंत्री कौन थे?
(a) Raja Todar Mal/राजा तोदर मल
(b) Man Singh I/मान सिंह I
(c) Birbal/बीरबल
(d) Tansen/तानसेन

Show Answer
Ans.(a)
Sol.Raja Todar Mal was the Finance Minister of the Mughal empire during Akbar’s reign. He was one of the Navaratnas in Akbar’s durbar.

Q12. Chhatrapati Sambhaji (1680–1688 AD) was the ruler of which dynasty?
छत्रपति संभाजी (1680-1688 ई.) किस वंश के शासक थे?
(a) Maratha/मराठा
(b) Nanda/नंदा
(c) Haryanka/हर्यंका
(d) Maurya/मौर्य

Show Answer
Ans.(a)
Sol.Sambhaji was the second ruler of the Maratha kingdom. He was the eldest son of Shivaji, the founder of the Maratha Empire and his first wife Saibai.
Q13. Birbal was an advisor in the court of?
बीरबल किसकी अदालत में सलाहकार थे?
(a) Babur/बाबर
(b) Akbar/अकबर
(c) Aurangzeb/औरंगजेब
(d) Jahangir/जहांगीर
Show Answer
Ans.(b)
Sol.Birbal, or Raja Birbal, was a Hindu Brahmin advisor in the court of the Mughal emperor, Akbar. 


Q14. Humayun was born in the year ___________.
हुमायूं का जन्म _____ वर्ष में हुआ था।
(a) 1508
(b) 1608
(c) 1708
(d) 1808
Show Answer
Ans.(a)
Sol. Humayun was born on 17 March 1508, in Kabul, Mughal Empire (present-day Afghanistan), to Babur, the founder of the Mughal dynasty and his wife Maham Begum.
Q15. Battle of Haldighati in 1576 was fought between Akbar and _______. 
1576 में हल्दीघाटी की लड़ाई अकबर और _______ के बीच लड़ी गई थी। 
(a) Sher Shah/शेर शाह
(b) Maharana Pratap/महाराणा प्रताप
(c) Hemu Vikramaditya/हेमू विक्रमादित्य
(d) Nader Shah/नादर शाह
Show Answer
Ans.(b)
Sol.The Battle of Haldighati was a battle fought on 18 June 1576 between cavalry and archers supporting the Rana of Mewar, Maharana Pratap; and the Mughal emperor Akbar’s forces, led by Man Singh I.



Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD