History: Medieval India Quiz

1. Mohammad Ghori was first defeated by which of the following rulers?
[A] Prithviraja Chauhan
[B] Jayachandra
[C] Vidyadhara Chandella

[D] Bhima II

2. Which among the following British men tried to obtain a Firman for trade in Gujarat from Emperor Akbar?
[A] Ralph Fitch
[B] John Mildenhall
[C] Sir Thomas Roe
[D] Thomas Stephens
3. The most important reason for collection of “Chauth” and “Sardeshmukhi” by Marathas was __?
[A] To increase the source of income
[B] To expand his territories
[C] To consolidate his political influence
[D] Because of the opposition of Muslim rulers
4. Who among the following was not included in the “Asta Pradhan” of Shivaji ?
[A] Sumant
[B] Majmudar
[C] Vakiyanavis
[D] Vakeel
5. The major region of copper mines during the Mughal period was___?
[A] Bengal
[B] Rajasthan
[C] Agra
[D] Bihar
6. Which among the following is a correct meaning of office of Qazi-ul-Quzat under the Mughals?
[A] Head of the Finance department
[B] Censor of Public morals
[C] Supreme Authority in Justice
[D] Incharge of charities
7. The Mahzarnama was promulgated by Emperor Akbar in__?
[A] 1560 A.D.
[B] 1572 A.D.
[C] 1576 A.D.
[D] 1579 A.D.
8. Which among the following Hindu Painters was sent by Jahangir to portrait Shah Abbas-I of Persia ?
[A] Basawan
[B] Bishan Das
[C] Dasrath
[D] Manohar
9. Who among the following rulers is known to have assumed the title of Caliph himself ?
[A] Balban
[B] Alauddin Khalji
[C] Qutbuddin Mubarak Shah Khalji
[D] Mohammad bin Tughlaq
10.Arrange the following Chisti Saints in correct chronological order:
1. Sheikh Nizamuddin Aulia
2. Syed Muhammad Gesudaraz
3. Baba Farid Ganjshakar
4. Sheikh Nasiruddin Chirage-Delhi
Select the correct answer from the code given below.
Codes :
[A] 1, 2, 3, 4
[B] 4, 3, 2, 1
[C] 1, 3, 4, 2
[D] 3, 1, 4, 2

ANSWERS:
1. D
2. B
3. A
4. D
5. B
6. C
7. D
8. B
9. C
10. D


Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Join the Conversation

387 Comments

  1. 1.
    Imminent – about
    to be happen

    2.
    Dismal – depressing;
    dreary

    3. Grapple
    with something – to deal with a problem

    4. Suffrage – Franchise , Right to vote

    5. Tyranny: The cruel and unjust use of power or authority

    6. Sovereign : it refers to an independent people.

  2. 1.prithviraj, battle of tarain. 1191
    2.mildenhall
    3.increase source of income
    4.vakeel
    5.Rajasthan
    6.justice
    7.1579
    8.bishan das
    9.mubarak shah khalji
    10.1 3 4 2( not sure)

  3. could any one let me know how many questions from history part, being asked in the ssc cgl exams in the past?

  4. Hi.. How to prepare SSC cgl history.. Wt is the priority level of cgl syllabus in gk.. Plz help me

  5. Hi.. Nenu gk lucent book chadavadam start chesa.. BT nakem gurthundatle.. Naku asalu touch ledu Aa subject.. How can I improve ? Suggestions plz

  6. Don't speak in local language they will block you
    Make a short notes of what you are reading
    I suggest concentrate more on apti reasoning and English give Max priority to these three rather than concentrating on subject which u can't predict this is my suggestion only its ur wish at the end of the day
    All the best

  7. Mam u have just concentrated on mughals
    Next time plz give que on Delhi sultanate and bhakti and Sufi movement also
    Thanq 🙂

  8. Q1. if 45 deg. arc of a circle A has same length as 60 deg arc of a circle B.find ratio of area of circle A and circle B

  9. Q2.In a quadrilateral ABCD, bisectors of ∠A and ∠B meet at O. If
    ∠C = 80° and ∠D = 120°, then measure of ∠AOB is?

  10. When ur reading prepare a short notes with imp points. Revise it after 2-3 days. And again revise it after 10-15 days. I am sure u never forget it anymore!!!!

  11. Q3. If two circles of radii 9 cm and 4 cm touch externally, then the length of the common tangent is?

  12. Write short notes whatever u read
    I suggest its better to concentrate on apti reasoning and eng rather than concentrating on unpredictable ones
    Try to score as much as u can in these three
    All the best

  13. Q4. The orthocentre of a triangle ABC is O. If ∠BAC = 52°, then the measurement of ∠BOC is?

  14. Mam u have only concentrated on mughals and Marathas
    Next time give questions on Delhi sultanate and bhakti and Sufi movement also
    Thanq 🙂

  15. I need more quizs on medival and modern history.if ur able please mail me the previous quiz's. Or upload a pdf file with all previous quiz questions.please!!!!!

  16. Q.5 Let AD be a median of the triangle ABC and G be the centroid. IF AG= 4 cm, then the length of AD is?

  17. Q6.An equilateral triangle is drawn on the diagonal of a square. The ratio of the area of the triangle to that of the square is?

  18. Q.7. A circle is inscribed inside an equilateral triangle touching all three sides. If radius of circle is 2 cm, find the area of triangle?

  19. A,B,C are the three points on the circumference of a circle and if AB bar = AC bar=5root2 cm and angle BAC =90 Degrees and find the radius.

  20. Q.9 . In a polygon, the sum of the interior angles is twice the sum of its exterior angles. The number of sides does it have?

  21. Time vundi kada kunchem hard work chae,,,,aena gurtundatla Kastam ani feel aethe,,,,only imp bits & old paper bits chudu,,,main focus english,maths meda vunchu,,,tair 2 lo kuda avega scoring,,,,,k na,,amaena doubts vaste adugu,,,

  22. In case of circle inside an equilateral triangle radius=(√3 x Side)/6
    As radius= 2 cm
    So, side= (2 x 6)/√3
    Area= (√3/4) x side2 = (√3/4) x ((2 x 6)/√3)2 = 12 √3

  23. ans =6

    In case of circle inside an equilateral triangle radius=(√3 x Side)/6
    As radius= 2 cm
    So, side= (2 x 6)/√3
    Area= (√3/4) x side2 = (√3/4) x ((2 x 6)/√3)2 = 12 √3

  24. Q.10.IF a square is inscribed in a circle of are 314 cm^2 . then find the length of side of square

  25. The base of a right pyramid is and equilateral triangle of side 4cm each. Each slant edge is 5cm long. The volume of the pyramid is?

  26. Q.12. if radius of circle is doubled by how much does its circumference increses ?

  27. Given a circle with the center indicated. Find x.
    [1] 100
    [2] 80
    [3] 50
    [4] 40

  28. In parallelogram CARS, m<C = 5x – 20 and m<A = 3x + 40. Find the value of x. [1] 15 [2] 20 [3] 30 [4] 130

  29. yesterday i told u that i'm weak in geometry…i came here to improve little bit .. better to ask dimple ,gusto don't mind buddy

  30. ABC is an equilateral triangle inscribed in a circle.D is any point on the arc BC then angle(ADB) = ??

  31. ABCD is a rhombus. AD is increased upto point P and AB is increased upto Q and DP = 1/2 AB.
    Find BQ:AB = ??

  32. Let each side of rhombus = 2
    and BQ = x
    so
    AD = 2
    DP = 1
    now
    in triangle PDC and PAQ
    ΔPDC ≅ ΔPAQ

    so
    DC/AQ = PD/PA
    2/(2+x) = 1/3
    solve it
    x = 4
    now
    BQ:AB = 4:2 = 2:1

  33. can anyone help …. any book or web links to kill the geometry part portion.. really i'm unable to solve even easy problems…

  34. In a right angled triangle ABC , P and Q are the mid points of AC and BC resp. If AC = 5 cm ,AD = 3√5/2 cm , then find CE.???

  35. In a right angled triangle ABC , P and Q are the mid points of AB and BC resp. If AC = 5 cm ,AQ = 3√5/2 cm , then find CP=???

  36. A man sells an article at a profit of 40%. If he had bought it at 40% less and sold for Rs. 5 less, he would have gained 50%. Find the cost price of the article.

  37. The marked price of a shirt and trousers are in the ratio of 1:2. The shopkeeper gives 40% discount on the shirt. If the total discount on both is 30%, the discount offered on the trousers is:

  38. a watch gain 5 sec in every 3 min. if the time is set correct at 7 am
    what will be the correct time when watch will show quater past 4?

  39. 4 pm

    time from 7am to 4:15 = 37/4 hrs
    3 min 5 sec of wrong = 3 min of right clock
    37/720 hrs of wrong = 1/20 of right
    37/4 of wrong = 1/20 * 720/37 * 37/4 = 9hrs

    correct time = 7am + 9 = 4pm

  40. lets see….bt ye b 14000 k appx he h…or ye rti genuine h ya nhi iska b kuch nhi pta

  41. If it is approoved by DOPT then it will be online otherwise will be conducted in offline mode.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?