History Quiz for SSC CPO & SSC CGL 2016

1.Who founded Muslim League in 1906.
A.Rafi Ahmad Kidwai 
B.Badruddin Taiyabji
C.Aga Khan IV
D.Aga Khan III
Ans-D

2.Who was founder of Ahrar Party ?
A.Syed Ata Ullah Shah Bukhari
B.Aga Khan III
C.Muhammad Ali Jinnah
D.Amyn Muhammad
Ans-A

3.Which among the following was the first registered Trade Union of India ? 
A.Hindu Mazdoor Sabha 
B.Bhartiya Mazdoor Sangh 
C.Madras Labour Union 
D.United Trade Union Congress
Ans-C
4.Who among the following Governor General created the Covenanted Civil Service of India which later came to be known as the Indian Civil Service? 
A.    Warren Hastings
B.    Wellesley
C.    Cornwallis
D.    William Bentinck
Ans- C
5.Consider the following statements:
The Cripps Proposals include the provision for
1. Full independence for India.
2. Creation of Constitution-making body.
Which of the statements given above is/are correct?  
A.    1 only
B.    2 only
C.    Both 1 and 2
D.    Neither 1 nor 2
Ans- B

6. Which one of the following was favoured by Nehru but not favoured by Gandhiji ? 
A.    Heavy industrialisation
B.    Non-violence
C.    Untouchability
D.    Truth
Ans- A.

7.Which one of the following began with the Dandi March? 
A.    Home rule Movement
B.    Non-Cooperation Movement
C.    Civil disobedience Movement
D.    Quit India Movement
Ans- C
8.the Royal Indian Navy, mutiny against the British Officers was ended by  intervention of whom?
A.Mahatma Gandhi
B.Sardar Patel
C.Jawaharlal Nehru
D.B. R. Ambedkar
Ans-B
9.What were  the Objectives of the Home Rule League movement 
i .To establish self- government 
ii.To build up an agitation for home rule by promoting political education and discussion.
iii.To demand for greater political representation from the British government.
A.i and iii
B.ii and iii
C.i and ii
D.All of the above
Ans-D
10.In the ‘individual Satyagraha’, Vinoba Bhave was chosen as the first Satyagrahi. Who was the second?  
A.Dr. Rajendra Prasadh
B.Pandit Jawaharlal Nehru
C.C. Rajagopalachari
D.Sardar Vallabhabhai Patel
Ans-B
×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD