G.S.Quiz For SSC CHSL And FCI Exam

1.The Market Regulation system was introduced by 
(A)Muhammad Bin-Tughlaq
(B)Illtutmish
(C)Ala-ud-din Khilji   
(D)Ghias-ud-din

2.Which of the following Mughal Emperors wrote their own autobiographies?  
(A)Shah Alam and Farukh Siyar
(B)Babar and Jahangir
(C)Jahangir and Shah Jahan   
(D)Akbar and Aurangzeb

3.For the annexation of which Indian Kingdom, the ‘‘Doctrine of Lapse’’ was not followed? 
(A)Satara   
(B)Nagpur
(C)Jhansi   
(D)Punjab

4.During the Second World war, which one of the following countries was not one of the three Axis Powers, which fought against the Allied Powers? 
(A)Germany   
(B)Italy
(C)China   
(D)Japan

5.The highest mountain peak in Peninsular India is 
(A)Anaimudi   
(B)Dodabetta 
(C)Mahendragiri   
(D)Nilgiris

6.Breaking down of rock in situ is known as  
(A)Erosion   
(B)Weathering
(C)Mass wasting   
(D)Degradation 

7.The longest river of Europe is 
(A)Rhine   
(B)Rhone
(C)Danube   
(D)Volga

8.Which of the following is an example of Plutonic Igneous Rock? 
(A)Basalt   
(B)Granite
(C)Slate    
(D)Dolomite

9.The Coast of Norway is an example of  
(A)Dalmatian Coast   
(B)Fiord Coast
(C)Ria Coast
(D)Emerged Coast 

10.Name the tiny pores present on the surface of leaves in plants. 
(A)Pits   
(B)Stomata
(C)Trichomes   
(D)Hydathodes

Answers:-
01. C
02. B
03. D
04. C
05. A
06. B
07. D
08. B
09. B
10. B

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?