G.S.Quiz For SSC CHSL And FCI Exam

1.After the death of Rajaram in 1700 A.D., Mrathas continued the war against the Mughals under his brae wife.
a) Tarabai
b) Lakshmibai
c) Ramabai
d) Jijabai
2.Where is the satellite launching centre of India located?
a) Ahmedabad
b) Hassan
c) Sriharikota
d) Thumba

3.Hardyal, and intellectual giant, was associated with 
a) Home Ruel Movement
b) Ghadar Movement
c) Swadeshi Movement
d) Non-Cooperation Movement

4.The credit of discovering the sea route of India goes to the
a) French
b) Dutch
c) Portuguese
d) English

5.The song ‘Jana-Gana-Mana’ composed by Rabindra Nath Tagore was first published in January 1912 under the title of 
a) Jay He
b) Rashtra Jagriti
c) Bharat Vidhata
d) Matribhoomi


6.In which case did the Supreme Court restore the primacy of the Fundamental Rights over the Directive Principles of State Policy? 
a) Golaknath Case
b) Keshavananda Bharti Case
c) Minerva Mills Case
d) All the above cases

7.When did India join the United Nations?
a)1945
b)1947
c)1950
d)1954


8.Which of the following is not the essential qualification for appointment as  Judge of the Supreme Court of India?
a) Should Court of India?
b) Should be at least 35 years of age
c) Should have practiced for at least 10 years as an advocate in one or more High Courts
d) Should be an eminent jurist

9.On imprisonment in 1908 by the Brities, Bal Gangadhar Tilak was sent to 
a) Andaman and Nicobar
b) Rangoon
c) Singapore
d) Mandalay


10.Find out the mismatched pair.
a) Tea – Assam
b) Groundnut – Bihar
c) Coconut – Kerala
d) Sugarcane – Uttar Pradesh

Answers:-
1.b
2.c
3.b
4.c
5.c
6.c
7.c
8.a
9.a
10.b

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?