G.S.Quiz For SSC CHSL And FCI Exam

1. The Kishenganga Power Project is in-
A. Orissa
B. Maharashtra
C. Gujarat
D. Jammu & Kashmir

2. The late Nirmala Desh Pande was a famous
A. diplomat
B. astrologer
C. Social activist
D. film-star

3. Who has been awarded the Prem Bhatia Award for the year 2008 ?
A. Nilanjana Bose
B. Rupashree Nanda
C. Nirupama Subramanian
D. None of these

4. Microwave ovens cook dishes by means of
A. Ultraviolet rays
B. Infra-red rays
C. Convection
D. Conduction

5. Most of the phenomena related to weather take place in
A. stratosphere
B. ionosphere
C. mesosphere
D. troposphere

6. The current President of the World Bank is
A. Dominique Strauss-Kahn
B. James D. Wolfansen
C. Barbara Cartland
D. Jim yong Kim

7. Amartya Sen, the NRI Nobel laureate got the honour for his work on
A. Game theory
B. Securities analysis
C. Poverty and famines
D. Impact of Industrialization

8. The Quit India resolution was passed at the
A. Bombay session of I.N.C. in 1940
B. Bombay session of I.N.C. in 1941
C. Bombay session of I.N.C. in 1942
D. Bombay session of I.N.C. in 1945.

9. Who among the following is not a ghazal singer?
A. Talat Aziz
B. Chandan Dass
C. Peenaz Masani
D. Jagdev Singh

10. Nobel Prize for literature in 2007 was received by-
A. Doris Lessing
B. Albert Al Gore
C. Mohammad Yunus
D. None of these

11. Meteorites are the heavenly bodies
A. between the Mars and the Jupiter
B. between the Saturn and the Neptune
C. between the Mars and the Venus
D. that burn brightly on entering the Earth’s atmosphere

12. P-5 is a group of
A. highly developed countries
B. Highly populous countries
C. Permanent members of the Security Council
D. Established nuclear powers

Answers:-
1.D
2.C
3.C
4.D
5.D
6.D
7.C
8.C
9.D
10.A
11.D

12.C

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?