G.S.Quiz For SSC CHSL And FCI Exam

1.  The purchases of shares and bonds of Indian companies by Foreign Institutional Inves-tors is called
(a) Foreign Direct Investment
(b) Portfolio Investment
(c) NRI Investment
(d) Foreign Indirect Investment

2.  BT seed is associated of with
(a) Rice
(b) Wheat
(c) Cotton
(d) Oil seeds

3.  The Headquarters of International Atomic Energy Agency is in
(a) Geneva
(b) Paris
(c) Vienna
(d) Washington

4.  In the Budget Estimates for 2011-12, an allocation of Rs. 4000 crore has been made to bring in a green revolution in the East in the rice-based cropping system of 
(a) Assam & West Bengal only
(b) Assam, Wes Bengal, Orissa & Bihar only
(c) Assam, Wes Bengal, Orissa, Bihar  & Jharkhand only
(d) Assam, Wes Bengal, Orissa, Bihar, Jharkhand, Eastern Uttar Pradesh & Chhatishgarh

5.  If the Anglo-Indian community does not get adequate representation in the Lok Sabha. Two members of the community can be nominated by the
(a) Prime Minister
(b) President
(c) Speaker
(d) President in consultation with the Parliament

6.  For the election of President of India, a citizen should have completed the age of 
(a) 25 years
(b) 30 years
(c) 35 years
(d) 18 years

7.  Who said, “A good citizen makes a good State and a bad citizen makes a bad State “?
(a) Plato
(b) Rousseau
(c) Aristotle
(d) Laski

8.  A member of Parliament will lose his membership of Parliament if he is continu-ously absent from Sessions for
(a) 45 days
(b) 60 days
(c) 90 days
(d) 365 days

9. In India, the Residuary Powers are vested with
(a) Union Government
(b) State Government
(c) Both the Union Government and the State Government
(d) Local Government

10. Mention the place where Buddha attained enlighten-ment
(a) Sarnath
(b) Bodh Gaya
(c) Kapilavastu
(d) Rajgriha

Answers:-
1.(d)
2.(c)
3.(c)
4.(d)
5.(b)
6.(c)
7.(c)
8.(b)
9.(a)

10.(b)

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?