G.S.Quiz For SSC CHSL And FCI Exam

1.  Who one of the following Chola king conquered Ceylon (Sinhal) first:
(a) Aditya I
(b) Rajraja I
(c) Rajendra
(d) Vijayalaya
2.  Who is rightly called the “Father of Local Self Government” in India?
(a) Lord Mayo
(b) Lord Ripon
(c) Lord Curzon
(d) Lord Clive

3.  The Directive principles of State Policy was adopted from the:
(a) British Constitution
(b) Swiss Constitution
(c) U.S. Constitution
(d) Irish Constitution

4.  The two forms of democracy are:
(a) Parliamentary and Presidential
(b) Direct and Indirect
(c) Monarchical and Republican
(d) Parliamentary and King

5.  Which is an extra-Constitutional body?
(a) Language Commission
(b) Planning Commission
(c) Election Commission
(d) Finance Commission

6.  Purushasukta is founded in the:
(a) Bhaghavat Gita
(b) Rigveda
(c) Manu smiriti
(d) Atharvaveda


7.  Who issued Firman granting Diwani of Bengal, Bihar and Orissa to the English?
(a) Ahmed Shah
(b) Bahadur Shah
(c) Farrukhsiyar
(d) Shah Alam II


8.  Generally Antibiotics are formed from_____
(a) Fungi
(b) Virus
(c) Bacteria
(d) Angiosperm

9.  Who was not a member of Cabinet Mission?
(a) Patthic Lawrance
(d) Stanford Cripps
(c) A.V. Alexander
(d) John Simon

10. What was the exact constitutional status of the Indian republic on 26th Jan 1950, when the constitution was inaugurated?
(a) A democratic Republic
(b) A Sovereign Secular Democratic Republic
(c) A sovereign Socialist Secular Democratic Republic
(d) A sovereign Democratic Republic

11. Functions to be assigned to Panchayats by 73rd amendment of the constitution are mentioned in
(a) 10th Schedule
(b) 9th Schedule
(c) 11th Schedule
(d) 13th Schedule

12. ‘Equal pay for equal work’  has been ensured in the Indian Constitution as one of the
(a) Fundamental Right
(b) Directive Principle of State Policy
(c) Fundamental Duties
(d) Economic Rights

Answers:-
1.b
2.b
3.d
4.a
5.b
6.b
7.d
8.c
9.d
10.d
11.c
12.b

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?