GS Quiz -History

Q.1) Babur was buried after his death in which one of the following cities?
  A. Kabul
  B. Patna
  C. Kolkata
  D. Peshawar

Q.2) The use of half-dome portal is the characteristic of which one of the following dynasties?
  A. Slave Dynasty
  B. Lodi Dynasty
  C. Mughal Dynasty
  D. Tughlaq Dynasty

Q.3) The battle of Chausa is fought between whom among the following?
  A. Sher Shah and Humayun
  B. Akbar and Hemu
  C. Babur and Ibrahim Lodi
  D. Balban and Mangols

Q.4) Who among the following was the author of Tahqiq-i-Hind?
  A. Alberuni
  B. Amir Khusro
  C. Minhaj-us-Siraj
  D. Badauni

Q.5) Consider the following statements:
i) Ahmednagar was ruled by Nizamshahi dynasty.
ii) Bijapur was ruled by Adil Shahi dynastyChoose the right option:
  A. Both i and ii are correct
  B. Only i is correct
  C. Only ii is correct
  D. Neither i nor ii is correct

Q.6) Consider the following statements:
i) Jehangir was the ruler of India when the East India company was set up.
ii) The famous queen Chand Bibi belonged to Ahmednagar kingdom.Choose the right option:
  A. Both i and ii are correct
  B. Neither i nor ii is correct
  C. Only i is correct
  D. Only ii is correct

Q.7) Amir Khusro was a ___.
  A. Poet
  B. Soldier
  C. Emperor
  D. Musician

Q.8) Which one among the following Indian emperors founded the Jaunpur city?
  A. Akbar
  B. Humayun
  C. Firoz Shah Tughlaq (Your Answer)
  D. Jehangir

Q.9) Al-Beruni was the contemporary of which one of the following emperors?
  A. Mahmud Ghaznavi
  B. Akbar
  C. Humayun
  D. Shershah

Q.10) When was paper introduced in India?
  A. 18th century
  B. 16th century
  C. 12th century
  D. 14th century

Answers-:


1. [A]
2. [C]
3. [A]
4. [A]
5. [A]
6. [A]
7. [A]
8. [C]
9. [A]
10.[D]









Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Join the Conversation

12 Comments

  1. 1. Perception
    – the ability to see, hear, or become
    aware of something through the senses.

    "the normal limits to human
    perception"

    2.
    Acknowledge – accept
    or admit the existence or truth of.

    synonyms:
    admit, accept, grant, allow, concede, accede to, confess, own, recognize

    3.
    Lapse – a
    temporary failure of concentration, memory, or judgment.

    synonyms:
    failure, failing, slip, error, mistake, blunder, fault, omission, hiccup,
    slip-up

    4. the driving force (behind someone or something ) – the person or a thing
    that motivates or directs someone or something.

    5.
    Interpretation – the
    action of explaining the meaning of something.

    synonyms:
    explanation, elucidation, expounding, exposition, explication, exegesis,
    clarification; analysis, evaluation, review, study, examination

    6.
    Conclave – a
    private meeting.

    synonyms:
    (private) meeting, gathering, assembly, conference, council, summit, parley,
    powwow, get-together

    7.
    Akin – of
    similar character.

    synonyms:
    similar, related, close, near, corresponding, comparable, equivalent,
    connected, alike, analogous

    8.
    Confluence – the
    junction of two rivers, especially rivers of approximately equal width.

    synonyms:
    convergence, meeting, junction

    9.
    Impetus – the
    force or energy with which a body moves.

    Example- The Festival have given
    an impetus to our relations.

    synonyms:
    momentum, propulsion, impulsion, motive force, driving force, drive, thrust,
    energy, force, power, push, strength

    10.
    Impasse – a
    situation in which no progress is possible, especially because of disagreement;
    a deadlock.

    synonyms:
    deadlock, dead end, stalemate, standoff, standstill, halt, stoppage, stop,
    Catch-22

    11.
    Demonstration – a public
    meeting or march protesting against something or expressing views on a
    political issue

    synonyms:
    protest, march, rally, lobby, sit-in, counterdemonstration, stoppage, strike,
    walkout, picket (line), demo

Leave a comment

Leave a Reply to Vartika Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?