GS Quiz -History

Q.1) Babur was buried after his death in which one of the following cities?
  A. Kabul
  B. Patna
  C. Kolkata
  D. Peshawar

Q.2) The use of half-dome portal is the characteristic of which one of the following dynasties?
  A. Slave Dynasty
  B. Lodi Dynasty
  C. Mughal Dynasty
  D. Tughlaq Dynasty

Q.3) The battle of Chausa is fought between whom among the following?
  A. Sher Shah and Humayun
  B. Akbar and Hemu
  C. Babur and Ibrahim Lodi
  D. Balban and Mangols

Q.4) Who among the following was the author of Tahqiq-i-Hind?
  A. Alberuni
  B. Amir Khusro
  C. Minhaj-us-Siraj
  D. Badauni

Q.5) Consider the following statements:
i) Ahmednagar was ruled by Nizamshahi dynasty.
ii) Bijapur was ruled by Adil Shahi dynastyChoose the right option:
  A. Both i and ii are correct
  B. Only i is correct
  C. Only ii is correct
  D. Neither i nor ii is correct

Q.6) Consider the following statements:
i) Jehangir was the ruler of India when the East India company was set up.
ii) The famous queen Chand Bibi belonged to Ahmednagar kingdom.Choose the right option:
  A. Both i and ii are correct
  B. Neither i nor ii is correct
  C. Only i is correct
  D. Only ii is correct

Q.7) Amir Khusro was a ___.
  A. Poet
  B. Soldier
  C. Emperor
  D. Musician

Q.8) Which one among the following Indian emperors founded the Jaunpur city?
  A. Akbar
  B. Humayun
  C. Firoz Shah Tughlaq (Your Answer)
  D. Jehangir

Q.9) Al-Beruni was the contemporary of which one of the following emperors?
  A. Mahmud Ghaznavi
  B. Akbar
  C. Humayun
  D. Shershah

Q.10) When was paper introduced in India?
  A. 18th century
  B. 16th century
  C. 12th century
  D. 14th century

Answers-:


1. [A]
2. [C]
3. [A]
4. [A]
5. [A]
6. [A]
7. [A]
8. [C]
9. [A]
10.[D]









Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Join the Conversation

12 Comments

  1. 1. Perception
    – the ability to see, hear, or become
    aware of something through the senses.

    "the normal limits to human
    perception"

    2.
    Acknowledge – accept
    or admit the existence or truth of.

    synonyms:
    admit, accept, grant, allow, concede, accede to, confess, own, recognize

    3.
    Lapse – a
    temporary failure of concentration, memory, or judgment.

    synonyms:
    failure, failing, slip, error, mistake, blunder, fault, omission, hiccup,
    slip-up

    4. the driving force (behind someone or something ) – the person or a thing
    that motivates or directs someone or something.

    5.
    Interpretation – the
    action of explaining the meaning of something.

    synonyms:
    explanation, elucidation, expounding, exposition, explication, exegesis,
    clarification; analysis, evaluation, review, study, examination

    6.
    Conclave – a
    private meeting.

    synonyms:
    (private) meeting, gathering, assembly, conference, council, summit, parley,
    powwow, get-together

    7.
    Akin – of
    similar character.

    synonyms:
    similar, related, close, near, corresponding, comparable, equivalent,
    connected, alike, analogous

    8.
    Confluence – the
    junction of two rivers, especially rivers of approximately equal width.

    synonyms:
    convergence, meeting, junction

    9.
    Impetus – the
    force or energy with which a body moves.

    Example- The Festival have given
    an impetus to our relations.

    synonyms:
    momentum, propulsion, impulsion, motive force, driving force, drive, thrust,
    energy, force, power, push, strength

    10.
    Impasse – a
    situation in which no progress is possible, especially because of disagreement;
    a deadlock.

    synonyms:
    deadlock, dead end, stalemate, standoff, standstill, halt, stoppage, stop,
    Catch-22

    11.
    Demonstration – a public
    meeting or march protesting against something or expressing views on a
    political issue

    synonyms:
    protest, march, rally, lobby, sit-in, counterdemonstration, stoppage, strike,
    walkout, picket (line), demo

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD