G.S. Quiz For SSC CHSL And FCI Exam

1.Which plant is called ‘Herbal Indian Doctor’?
(a) Amla
(b) Mango
(c) Neem
(d) Tulsi

2.The pH of human blood is
(a) 7.2
(b) 7.8
(c) 6.6
(d) 7.4

3.Which amongst the following is largest endocrine gland in the body?
(a) Thyroid
(b) Parathyroid
(c) Adrenal
(d) Pituitary

4.Which amongst the largest mammal?
(a) Elephant
(b) Whale
(c) Dinosaur
(d) Rhinoceros

5.Which part becomes modified as the tusk of elephant ?
(a) Canine
(b) Premolar
(c) Second incisor
(d) Molar

6.Optical fibres are based on the phenomenon of
(a) Interference
(b) Dispersion
(c) Diffraction
(d) Total Internal Reflection


7.Now-a-days yellow lamps are frequently used as street lights. Which of the following gases is used in these lamps?
(a) Sodium
(b) Neon
(c) Hydrogen
(d) Nitrogen

8.‘Mirage’ is an example of 
(a) refraction of light only
(b) total internal, refraction of light only
(c) refraction and total internal reflection of light
(d) dispersion of light only

9.The phenomenon of light associated with the appear-ance of blue colour of the sky is
(a) Interference
(b) Reflection
(c) Refraction
(d) Scattering

10.In which of the following areas, a spreadsheet software is more useful?
(a) Psychology
(b) Publishing
(c) Statistics
(d) Message sending
Answers:-
1.A
2.D
3.A
4.B
5.C
6.D
7.A
8.C
9.D
10.C

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?