General Science Questions for Railway Exam 2018 : 4th May

General Science Questions for Railway 2018:

Dear Students,

Railway Board offers opulent and revered job posts to its aspirants. And it is not every year that we get the notification from Railway offering a good number of vacant seats to the multitude aspirants. But the current year 2018 brought a pleasant surprise with almost 90,000 seats to be filled by the valid candidates. Opportunity is here but you have to welcome it with a provident strategy. The exam will be conducted in the months of May 2018. 

रेलवे बोर्ड अपने उम्मीदवारों के लिए भव्य और प्रतिष्ठित कार्य पदों की पेशकश करता है. और हर साल ऐसा नहीं होता है कि हमें रेलवे की ओर से अधिसूचना मिलती है. लेकिन वर्तमान वर्ष 2018 आपके लिए बहुत सुखद वर्ष है क्योंकि इसमें लगभग 90,000 सीटों को वैध उम्मीदवारों द्वारा भरा जाएगा. आपके पास बहुत अच्छा अवसर है और आपको इसे एक बेहतर रणनीति से प्राप्त करना होगा. परीक्षा मई 2018 के महीने में आयोजित की जायेगी.

Q1. Chlorophyll was first isolated and named by
क्लोरोफिल सबसे पहले किसके द्वारा अलग किया गया और नामित किया गया था?
(a) Caventou/कैवेंटू
(b) Pelletier/ पेलेटियर
(c) Chlorophyll/ क्लोरोफिल
(d) Caventou and Pelletier/ कैवेंटू और पेलेटियर

Show Answer
Ans.(d)
Sol. Chlorophyll was first isolated and named by Joseph Bienaime Caventou and Pierre Joseph Pelletier in 1817.


Q2. Which of the following organisms does not fit into the Cell Theory?
निम्नलिखित में से कौन से जीव कोशिका थ्योरी में फिट नहीं होता है?
(a) Bacteria/ जीवाणु
(b) Virus/ विषाणु
(c) Fungi/ कवक
(d) Plants/ पौधे

Show Answer
Ans.(b)
Sol. Cell theory is not applicable on Viruses. They are made up of proteins and one of nucleic acids i.e. DNA or RNA. So they lack protoplasm, the essential part of the cell.

Q3. Which drug is used as an Anti-Inflammatory?
किस दवा का इस्तेमाल एंटी-इन फ्लैमरेट के रूप में किया जाता है?
(a) Metformin/मेटफोर्मिन
(b) Diazepam/डायजेपाम
(c) Latanoprost/लैटेनोप्रोस्ट
(d) Prednisone/प्रेडनिसोन

Show Answer
Ans.(d)
Sol. Prednisone drug is used as an Anti-Inflammatory drug. It is used to treat a number of different conditions, such as inflammation (swelling), severe allergies, adrenal problems, arthritis, asthma, blood or bone marrow problems, endocrine problems, eye or vision problems, stomach or bowel problems, lupus, skin conditions, kidney problems, ulcerative colitis, and flare-ups of multiple sclerosis.

Q4. Musa paradisiaca is the scientific name of which plant?
मूसा पैराडाइसियाका किस पौधे का वैज्ञानिक नाम है?
(a) mango/आम
(b) wheat/गेहूँ
(c) Corn/मक्का
(d) banana/केला

Show Answer
Ans.(d)
Sol. Musa paradisiaca is the scientific name of Banana plant.



Q5.  Prawns belong to which family?
 झींगे किस फॅमिली से है?
(a) Crustaceans/क्रसटेशियन
(b) Fish/मत्स्य
(c) Amphibians/उभयचर
(d) Reptiles/सरीसृप

Show Answer
Ans.(a)
Sol. Prawns are crustaceans similar in appearance to shrimps, but they can be distinguished by the gill structure which is branching in prawns and not in shrimp.



Q6. Vitamin A is also known as _____.
विटामिन A को _________ के रूप में भी जाना जाता है .
(a) Thiamine/थियामाइन
(b) Riboflavin/राइबोफ्लेविन
(c) Retinol/रेटिनोल
(d) Calciferol/कैल्सिफैरोल

Show Answer
Ans.(c)
Sol. Vitamin A is also known as retinol because it produces the pigments in the retina of the eye. Vitamin A promotes good vision, especially in low light.

Q7. Some roots, called _________________, arise from an organ other than the radicle.
मूलतंतु के अलावा किसी अन्य अंग से पैदा होने वाली जड़ों, को _________________ कहा जाता है.
(a) tap roots/मुख्य जड़
(b) stilt roots/झुकाव जड़ों
(c) fibrous roots/रेशेदार जड़ें
(d) adventitious roots/आकस्मिक जड़ों

Show Answer
Ans.(d)
Sol. Adventitious roots, arise from an organ other than the root—usually a stem, sometimes a leaf. They are especially numerous on underground stems. The formation of adventitious roots makes it possible to vegetatively propagate many plants from stem or leaf cuttings.

Q8. Spiders belong to which class of animals?
मकड़ियों जीवों के किस वर्ग से संबंधित हैं?
(a) Arachnids/अरचिन्ड
(b) Aves/एविस
(c) Gastropods/गैस्ट्रोपॉड
(d) Anthozoa/एंथोजोया

Show Answer
Ans.(a)
Sol. Spiders belong to the class of Arachnids.

Q9. How many layers does Human Skin have?
मानव त्वचा में कितनी परतें हैं?
(a) 5
(b) 7
(c) 11
(d) 3

Show Answer
Ans.(d)
Sol. Human skins have three layers- Epidermis, Dermis and Subcutaneous fat.

Q10. Allium Cepa is the scientific name of _____.
एलियम सीपा _____ का वैज्ञानिक नाम है.
(a) Carrot/गाजर
(b) Tomato/टमाटर
(c) Potato/आलू
(d) Onion/प्याज

Show Answer
Ans.(d)
Sol. Allium Cepa is the scientific name of onion.

Q11. DNA stands for _____.
DNA का पूर्ण रूप _____ है.
(a) Di Nucleic Acid
(b) Deoxy Nucleic Acid
(c) Diribonucleic Acid    
(d) Deoxyribonucleic Acid

Show Answer
Ans.(d)
Sol. Deoxyribo nucleic acid (DNA) is a molecule that carries the genetic instructions used in the growth, development, functioning and reproduction of all known living organisms and many viruses.

Q12. Which drug is used as an Antidepressant?
कौन सी दवा एंटीडिप्रेसेंट के रूप में उपयोग की जाती है?
(a) Oxybutynin/ऑक्सीबूटय्निं
(b) Tramadol/ट्रामाडोल
(c) Sumatriptan/सुमाट्रिप्टान
(d) Bupropion/बुप्रोपियोन

Show Answer
Ans.(d)
Sol. Bupropion is used to treat major depressive disorder and to help people stop smoking.

Q13. The orange colour of carrot is because of
गाजर का नारंगी रंग किस कारण होता है?
(a) it grows in the soil. /यह मिट्टी में उगता है.
(b) Carotene/कैरोटीन
(c) it is not exposed to sunlight. /यह सूर्य के प्रकाश से उजागर नहीं है.
(d) the entire plant is orange in colour. /पूरा पौधा नारंगी रंग का है.
Show Answer
Ans.(b)
Sol. The orange colour of carrot is because of Carotene.

Q14. Snake venom is highly modified saliva containing __________.
साँप के जहर में अधिकांश मात्रा में __________ होता है.
(a) prototoxins/प्रोटोटोक्सिंस
(b) neutrotoxins/नयूट्रोटोक्सिंस
(c) zootoxins/जूटोक्सिंस
(d) electrotoxins/इलेक्ट्रोटोक्सिंस

Show Answer
Ans.(c)
Sol. Snake venom is highly modified saliva containing zootoxins which facilitates the immobilization and digestion of prey, and defends against threats. It is injected by unique fangs after a bite, and some species are also able to spit.



Q15. rothrombin, responsible for clotting of blood is released by_____.
प्रोथ्रोम्बिन, ___________ द्वारा रक्त के थक्के के लिए उत्तरदायी है.
(a) Small Intestine(छोटी आंत
(b) Blood Platelets/रक्त प्लेटलेट्स
(c) Large Intestine/बड़ी आँत
(d) Heart/हृदय

Show Answer
Ans.(b)
Sol. Prothrombin, responsible for clotting of blood is released by Blood Platelets.

You may also like to read: